неделя, 21 юни 2015 г.

Чийзкейк с ягоди и череши без печене


Необходими продукти:

За ягодовия слой:

2 чаши ягоди
1 чаша череши ( почистени от костилките )
2 супени лъжици захар
1 пакет желатин
250 милилитра сок от ягодов компот  

За чийзкрем слоя:

1 крем Оле на Доктор Йоткер с аромат ванилия
400 милилитра прясно мляко
300 грама крема сирене на стайна температура
4 супени лъжици пудра захар
1 пакет желатин
70 милилитра студена вода
1 супена лъжица екстракт от ванилия

За блата:

400 грама маслени бисквити
3 супени лъжици филирани бадеми
1 супена лъжица пудра захар
80 грама разтопено  масло

Приготвяне:

Желатина се залива с ягодовия сок от компот и се оставя да набъбне.
Ягодите и черешите, почистени и нарязани се поставят с двете супени лъжици захар в удобен съд за варене на котлона. Сваряват се, докато омекнат за 10 минути. Отстраняват се от котлона.
Към ягодите се добавя сока от ягоди с желатина, разбърква се добре, за да се разтвори.
Готовата ягодова смес се изсипва във формата и се прибира в хладилника за един час, докато стегне.

Желатина се накисва със студената вода.
Крема сиренето се разбърква до гладкост с пудрата захар, с помощта на тел за разбиване.
Крема Оле се приготвя според указаното на опаковката с прясното мляко.
5-6 супени лъжици от готовия крем Оле се затоплят в микровълнова фурна и към него са добавя желатина. Разбърква се, докато желатина се разтвори, а след това се добавя към останалия крем.
Ваниловия крем с желатина се добавя на части към крема сиренето. Разбърква се.
Готовия крем се изсипва върху стегнатото ягодово желе. Формата се оставя за 15 минути в хладилник, за да стегне леко крема.

Бисквитите се смилат в кухненски блендер заедно с бадемовите ядки и
захарта. Към тях се прибавя разтопеното масло и се разбърква. Получената бисквитена смес се разстила върху крема равномерно и се притиска леко.

Така приготвения чийзкейк се прибира на студено, за да стегне много добре. Във фризера става за един час, в хладилник му трябва малко повече време.

Когато чийзкейка е стегнал добре, формата се потапя за 20-30 секунди в гореща вода, за да може да се отпусне леко желатина. След това се обръща върху чиния за сервиране.

Ягодите, които използвах са домашни и десерта е най-ароматния, който съм приготвяла някога, жалко, че не можете да усетите как ухае J




14 коментара:

  1. Прелестен десерт, Танче! И освен всичко друго и бърз за приготвяне, и много свеж заради плодовете! :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Боже ... ама каква публикация ... иде ми да си я открадна :)
    Всичко което обичам е на куп ... белите божури, плодовия десерт :) прекрасните ти снимки!
    Невероятна красота Таня! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Таничка, наистина жалко... Как ми се ще да можех да усетя вълшебството на този десерт! Изгежда повече от прекрасно, голяма красота! А божурите... Май никога не бях виждала бели божури. Просто ми откраднаха сърцето, такава красота! Благодаря ти за насладата от тази публикация!
    Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесен е!
    Хубава неделя, Таня :)

    ОтговорИзтриване
  5. О, вълшебни снимки, красота! Таничка, приказно красиви кадри ни поднасяш! Поздрави в дъждовната неделя, която с удоволствие бих прекарала в компанията на един такъв чийзкейк:)))

    ОтговорИзтриване
  6. Много, много е красив! От тази сутрин се облизвам по него! Навсякъде него виждам - великолепен е!

    ОтговорИзтриване
  7. Много красиви снимки, Таня на вълшебен десерт!
    Поздрави! Хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
  8. Отново си сътворила прелест, Танче! Поздравления!
    Снимките са страхотни! Постоянно се връщам да ги погледна пак...:)
    Прегръдка, мила!

    ОтговорИзтриване
  9. Много ви благодаря момичета :) Толкова ме зарадвахте с коментарите си!!
    Обичам, както и повечето от вас, всички плодове типични за летните месеци и единствено съжалявам, че нямам повече време, за да приготвя всичко, което ми се иска с тях, но всичко тепърва предстои!
    Желая ви едно чудесно лято, нека бъде изпълнено с радостни емоции, много хубаво време и дано да остави незабравими спомени в сърцата ви!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Страхотни снимки, Таня! Само като ги гледам, и почвам да преглъщам. Представям си колко е вкусно!... Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Вале :) Наистина беше вкусно!
      Поздрави!

      Изтриване
  11. Прекрасен десерт! Аз този уикенд съм намислил да ида за горски ягоди и с тях ще опитам да го направя. Само бихте ли казали формата с какъв диаметър е, че не съм срещал подобна, много е красива?
    Поздрави, Васил

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря ти, Васил!
    Формата е с диаметър 20 сантиметра и можеш да си купиш такава от Метро.
    Можеш да го направиш и в друга кръгла купа или форма, каквато имаш.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване