събота, 6 юни 2015 г.

Бананов кейк с какао и шоколад





Необходими продукти:

3 чаши брашно, без три супени лъжици
3 супени лъжици какао
1½ чаена лъжичка сода
1 чаена лъжичка бакпулвер
⅓ чаена лъжичка морска сол
4 яйца
4 големи добре узрели банани (намачкани с вилица на пюре)
1 чаша гъсто кисело мляко
¼ чаша кленов сироп
¾ чаша кафява захар
¼ чаена чаша олио
100 грама тъмен шоколад нарязан на малки парчета
За шоколадовия ганаш:
100 грама млечен шоколад
125 грама черен шоколад
250 милилитра неподсладена сметана
40 грама меко масло
1 супена лъжица вино Марсала

Приготвяне:
Включете фурната на 175°С. Леко намажете форма за кекс с олио и поръсете с малко брашно.

В голяма купа смесете брашното, какаото бакпулвера и солта. Разбъркайте, докато добре се смесят и оставете настрана.

Леко разбъркайте яйцата в друга купа. Добавете пюрето от банани,  киселото мляко с разбърканата в него сода, кленовия сироп и кафявата захар. Разбъркайте, докато всичко се смеси много добре.

Прибавете мокрите съставки в сухите и разбъркайте леко. Не прекалявайте.
Изсипете тесто във формата за печене и го разпределете равномерно. Печете в продължение на 45-50 минути, или докато клечка за зъби забита в центъра излиза чиста.

Извадете от фурната и оставете да се охлади за около 10 минути преди да го извадите от формата. Охладете кейка напълно, като го поставите върху метална решетка.
За да направите ганаша, начупете шоколада на малки парчета в удобна купа и загрейте сметаната на котлона, докато стигне точката на кипене. Изсипете горещата сметана върху шоколада и оставете за една минута настрани. След това разбъркайте леко с тел за разбиване, докато получите гладък крем. Добавете маслото и Марсалата и отново разбъркайте. Оставете ганаша да се охлади в хладилника за 20 минути. След това гарнирайте тортата с него.

Кейка не е много сладък и количеството олио е съвсем малко. В зависимост от това колко сладък предпочитате да бъде, можете да увеличите количеството кафява захар или кленов сироп. За мен вкуса беше перфектен с добавения шоколад в тестото и шоколадовата глазура. Освен това е изключително пухкав и леко сочен, чудесен десерт подходящ за всеки ден.

20 коментара:

  1. Съвършенство!!! Без други думи съм!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Абсолютно великолепие! Аз съм просто зашеметена! Прегръдка, много голяма!

    ОтговорИзтриване
  3. Точно за мен е този разкош! Аз не съм по накъртващо сладките десерти, като под много сладки разбирам с много захар, но на шоколад не мога да устоя, особено в големи количества.
    Разкошен десерт, разкошна аранжировка, снимки! Обичам съчетания на банан и шоколад в сладкиши. Много са меки, пухкави, ароматни.

    ОтговорИзтриване
  4. Ех, Танче, ако знаеш как винаги си въздишам по тези твои перфектни украси! Прелест - и вкусова, и визуална! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Впечатляващо предложение, Таня... неустоим разкош от вкус, аромат и визия.
    Прекрасни са новите ти идеи: и сладките, и солените; а снимките - пленяващи!
    Много комплименти за теб, благодаря и вдъхновени летни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Ако мога да раздавам корони,то този кекс я заслужава за великолепие и стил!

    ОтговорИзтриване
  7. Танче,шапка ти свалям за умелата ръка и търпение да го накиприш така това бижу!Изключително красив кейк,освен че е сочен,пръхкав,вкусен и с точното количество захар за мен!Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Ммм, само от вида му огладнявам, Танче! Ювелирна работа - и кекса, и снимките! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  9. Ако вкусът е дори наполовина толкова добър, колкото е вида, този кекс ще е чудесен :) Поздравления !

    ОтговорИзтриване
  10. След толкова хубави и възхваляващи думи ми е трудно да добавя нови, Танче.
    Възхищавам ти се за усета за красивото, за перфектната ти ръка и за страхотните ти снимки!!!
    Поздравления и прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
  11. Каква красота! Какъв ти кейк! Това си е страхотна торта! Много е красиво всичко, много!

    ОтговорИзтриване
  12. Абсолютно съвършенство :) Таничка издай тайната как достигаш до него?
    Толкова влажен, сочен и шоколадов! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  13. Ех, Таничка, как го декорира така прецизно, ти си фея! Невероятна структура, не само външността ме спечели:). Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Като кажеш за нещо, че е лесно и после видя украса, която ще ми отнеме два часа, няма как да не се възхитя, Танче! Това кейкче изглежда безумно вкусно! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  15. Таничка, златни ръце имаш.. Ама и златна душа! Прекрасен сладкиш! :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  16. Танче, не знам за вкуса, но вида е...един път! Това на ръка ли го направи с ганаша, много интересна украса!

    ОтговорИзтриване
  17. Шеметно изглежда! Записвам си го за проба, направо ме плени!

    ОтговорИзтриване
  18. Много благодаря на всички ви за хубавите думи, затова че намерихте време и надникнахте в моето местенце!
    Искам да се извиня за отсъствието си, но понякога техниката не е на моя страна :( ще се опитам да наваксам, защото доста съм изпуснала.

    ОтговорИзтриване
  19. Може ли кленовият сироп да се замени с нещо друго?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитайте да го замените с течен мед или добавете същото количество кафява захар.

      Изтриване