Необходими продукти:
За плънката:
2 супени
лъжици ром
3 супени
лъжици Амарето
400 грама
череши без костилките
4 супени
лъжици сладко от череши
За блата:
125 грама черен шоколад
55 грама
бланширани или филирани бадеми, печени
55 грама обикновена брашно
3 яйца, разделени жълтиците от белтъците
125 грама масло, на стайна температура
125 грама фина захар
За
шоколадовия крем-ганаш:
250 грама
тъмен шоколад начупен на парчета
450
милилитра сладкарска сметана
За пълнежа: поставете почистените черешите в малка купа с две лъжици от рома, Амаретото и захарта. Разбъркайте, докато захарта се стопи, покрийте купата с капак или фолио, и оставете черешите в хладилник да киснат през нощта.
Загрейте
фурната до 180°C. Подгответе
двайсет и три сантиметрова форма, като я покриете с хартия за печене и я
намажете с разтопено масло.
Разтопете 125
грама шоколад в купа на водна пара. Махнете от огъня, оставете леко да се охлади и прибавете жълтъците и
лъжица ром, разбъркайте. Оставете настрани, докато изстине.
Смелете бадемите
и брашното заедно в кухненски блендер, докато ядките се смелят фино.
Разбийте маслото
и захарта заедно до лек и пухкав крем. Към маслото прибавете шоколадовата смес,
а след това прибавете брашното с бадемите. Разбъркайте хубаво. Разбийте белтъците,
докато получите меки върхове. Внимателно ги прибавете към тестото.
Изсипете
тестото в подготвената форма и печете в продължение на 30-35 минути. Извадете
от фурната и оставете да се охлади.
За да
приготвите крема, поставете шоколада начупен на парчета в подходяща купа. Затоплете сметаната,
до преди да кипне и я изсипете върху шоколада.
Оставете сместа
за около 5 минути, докато се стопи шоколада. Разбъркайте и оставете да се
охлади напълно в хладилник.
С електрически
миксер, разбъркайте ганаша на пухкав, но не прекалено гъст крем. Поставете
студения блат във формата за сервиране и пристегнете свалящия се ринг от тавичката в която сте пекли около него.
Със сока, който се е отделил от черешите, напоете обилно блата. Върху него
подредете черешите и тук-таме сладкото. С лъжица разпределете равномерно върху тях шоколадовия крем-ганаш и
изгладете повърхността. Покрийте тортата с фолио и я приберете на хладно в
продължение на най-малко 2 часа преди сервиране.
Прекрасна торта, Таничка!
ОтговорИзтриванеЛюбимата ми комбинация с шоколад и череши!
Прегръдки и хубав уикенд!
Много ти благодаря, Дани :) Много ме зарадва!!!
ИзтриванеПрегръдки и от мен!
Изкушаваща, красива и неустоима торта Танче!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Вили!
ИзтриванеНеустоима е тази комбинация от шоколад и череши! Страхотна торта! Поздрави!
ОтговорИзтриванеДжулия, много се радвам, че ти харесва тортата :)
ИзтриванеПоздрави!
Съвършено изпълнение и неустоим вкус! Поздравления, Танче!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Радост!
ИзтриванеПрегръдки!
Искааам две парчета, веднага! Великолепна е! Много мой вкус! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеСкъпа, Поли :) ако ти кажа, че свърши почти на мига, в който беше разрязана, а това което остана беше прилежно прибрано в кутия с надпис "Никоой да не пипа" :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
Преградка!
Чудесна е! Много, много е красива, Танче!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Благодаря ти, Габи!
ИзтриванеПоздрави!
Седя си и си въздииишам пред монитора...
ОтговорИзтриванеМожеш да се възпалзваш от идеята, много лесна за изпълнение, свежа и вкусна е тази торта, може да се направи и с други плодове...
ИзтриванеБлагодаря ти, Весе!
Поздрави!