неделя, 3 май 2015 г.

Бисквитена торта с ягодово желе

 
 
За крема:

1100 милилитра прясно мляко
1 пакет крем ванилия на доктор Йоткер
2 супени лъжици царевично нишесте
3 жълтъка
10 супени лъжици захар
½ пакет желатин
Семената от половин шушулка ванилия
1 желатин, разделен на две равни части
 
 
За ягодовото желе:
 
600 грама ягоди
4 супени лъжици захар
½ пакет желатин
2 пакета обикновени какаови бисквити
 
Приготвяне:
 
В сто милилитра от студеното мляко разбъркайте пудинга, нишестето и жълтъците.
Останалото мляко затоплете на котлона и добавете семената от ваниловата шушулка и захарта.
Когато млякото е леко затоплено, добавете нишестената смес. Сварете крема на слаб огън, като разбърквате непрекъснато.
Когато крема е готов пригответе желатина според описанието на опаковката и го добавете към горещия крем. Разбъркайте добре и оставете крема да изстине леко, като от време на време го разбърквате, за да не хваща коричка.
 
 
За ягодовото желе:
 
Измийте и нарежете ягодите. Поставете ги заедно със захарта в подходящ съд на слаб огън на котлона. Варете ги, докато омекнат. Пригответе желатина, като го накиснете в няколко лъжици студена вода и го оставете да набъбне. Добавете желатина към ягодите, разбъркайте. Оставете да се охлади.
 
Форма за терин постелете с найлоново домакинско фолио, като оставите парчето по-дълго и остане да стърчи от съда. Поставете от крема на дъното, след това бисквити, отново от крема и отново бисквити. След това изсипете желето и отново поставете бисквити и крем. С оставените краища на фолиото, опаковайте торта и приберете в хладилника за шест осем часа, най-добре за една нощ.
Разопаковайте фолиото и обърнете в подходяща чиния за сервиране тортата.
 
Лесно и много вкусно!

17 коментара:

  1. Каква нежна красота се е разгърнала при теб, Таничка... Прекрасно!
    А тортата толкова да ми хареса, толкова приятен компонент ще да е това свежо ягодово желе сред всичката вкусна сладост. :) Ех, размечтах се...
    Прегръдки с пожелания за прекрасен ден!

    П.П. Съжалявам, че така рядко коментирам напоследък, но времето не ми достига. Иначе следя вкусотиите, които всички показвате! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери :)
      Изобщо не се извинявай, защото от мен по-зле имам чувството, че няма по отношение на липсата на време..., никакво го няма, ама никакво..., чак ме е срам
      Винаги си добре дошла, когато можеш,( сигурна съм не само при мен ), твоята компания е толкова приятна е специална :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  2. Здравейте,бих искала да попитам който е публикувал рецептата.Не ми е много ясно желатина се слага и в крема и отделно се прави желето с желатин и ягоди,или само желето се прави с ягоди ? И млякото 1 л. 100 гр ли е или 100 гр само? Моля уточнете ,защото тортата много ми харесва и искам да я приготвя. Благодаря предварително и поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      едно пакетче желатин се разделя на две части. Всяка част се залива с 4-5 супени лъжици вода и се оставя, докато желатина набъбне. Едната част се добавя към крема, докато е още топъл и се разбарква добре, така той се разтваря. Другата част се добавя към ягодите, докато са още топли по същия начин.
      Млякота е 1 литър и 100 грама. В 100-те грама се разбъркват нишестето и жълтъците. След това всичко се изсипва в затопления литър мляко с разтворената в него захар и се вари, докато се сгъсти на слаб огън.
      Дано да съм била по-ясна този път :)
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Абсолютно жестока, страшно красива и неустоима торта! Прекрасни снимки! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти харесва, Поли :) Беше пълна импровизация на тема бисквитена торта, просто ми се щеше да използвам и ягоди, на които е хубаво да се насладим, точно им е времето :)
      Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  4. А тази свежа красота пък кога пропуснах, ще си направя по-натам, да знаеш, Танче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Направи си Весе, много ще ти хареса, ще зарадваш и всички у дома, сигурна съм :)
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Много свежа и много нежна ! А вероятно и вкусна ...Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  6. О, вълшебство отново, Танче!
    Със сигурност мога да кажа, че е много вкусно, защото аз приготвям подобен терин, с ягодово желе с вино и подобен крем... но белия шоколад със сигурност е прекрасна добавка и следващия път ще го включа.
    Поздрави и прекрасен ден от мен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Марийче :) Тя тортата не е нещо особено, но вкусът и е един от най-любимите на повечето от нас ефирен и познат.
      Хубав ден ти желая!

      Изтриване
  7. Наистина много свежа и пролетна торта, Таничка! Че и лесна за приготвяне! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно така, Люси :) Много обичам да е хем лесно, хем вкусно!
      Много ти благодаря, мила!
      Прегръдки!

      Изтриване
  8. Танче, перфектно предложение.
    Въпреки диетата няма да се откажа от парченце.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хайде сега диета..., по мъчичко от всичко няма страшно, стига да не прекаляваме :)
      Благодаря, Аура!
      Прегръдки!

      Изтриване
  9. Здравейте! Току-що приключих с рецептата, но всичко стана течно. Тъй е като е по-стара рецептата, дали пудинга на Йоткер не е бил за 1л мляко. При мен е за 500мл по рецепта. Желатина също на Йоткер..не знам защо не стегна. Може ли да обясните колко гъст трябва да сварим крема и ягодите колко течно трябва да обварим преди желатина? Благодаря ви!

    ОтговорИзтриване