Толкова ми е розово..., а това е моят цикламено-розов експеримент от който съм много
доволна.
Ще кажете че е малко странно, но ако се осмелите да опитате ще се убедите в прекрасния краен резултат. Получих невероятно пухкав и много приятен леко сладък хляб, а колко е привлекателен само с този цикламено-розов цвят?!
Ще кажете че е малко странно, но ако се осмелите да опитате ще се убедите в прекрасния краен резултат. Получих невероятно пухкав и много приятен леко сладък хляб, а колко е привлекателен само с този цикламено-розов цвят?!
200 грама
печено червено цвекло
200
милилитра хладко прясно мляко
1 и ½ чаена
лъжица суха мая
250
милилитра хладка вода
70 грама
разтопено и охладено масло
1 и ½ чаена
лъжица сол
1 и ½ чаена
лъжица захар
1 килограм
брашно тип 650
Приготвяне:
Изпеченото и
охладено цвекло пасирайте до гладко пюре. Не се притеснявайте, ако останат
някой по-големи парченца от цвеклото, това няма да бъде проблем след
изпичането.
В топлото
прясно мляко разбъркайте маята, захарта и три-четири лъжици от брашното. Покрийте
купата и оставете за 15 минути на топло, докато маята втаса и сместа увеличи
значително обема си.
Пресейте
половината от брашното в дълбока купа и разбъркайте солта в него. Направете по
средата кладенче.
В кладенчето
изсипете втасалата мая, разтопеното и охладено масло и хладката вода. Разбъркайте
всичко с помощта на дървена лъжица. Започнете да добавяте постепенно брашно и
омесете меко и нелепнещо тесто.
Готовото
тесто поставете в леко намаслена купа и покрийте с найлоново фолио. Оставете го
на топло място за 60 минути, докато удвои обема си.
Аз разделих тестото на две части и оформих два хляба. Преди печене
ги поръсих с малко брашно и направих разрези, с помощта на бръснарско ножче.
Изпечете хляба за един час първоначално на 200°С за 10 минути и допечете на 170°С до готовност.
Изваяла си уникален хляб, Танче! Нямам думи, с които да опиша колко е красив наистина!
ОтговорИзтриванеИ тортичката в предишния пост много ми хареса!
Прегръдка и слънчева идна седмица!
Иха, е такова розАвко хлебче не бях виждала дори с розАвките си очила:))
ОтговорИзтриванеХм, розовият хляб ми е малко като синя торта. Ма пък може наистина да ти повярвам, че е прекрасен на вкус!Поздравче, Танче!
ОтговорИзтриванеМного ми е симпатично и романтична хлебчето, хрумна ми, че ще е подходящо за Свети Валентин във формата на сърце, не мислите ли? :D Марте, не е с боя, защо да е като синя торта?! Е признавам, много е нестандартно, но е наистина пухкаво и мнооого вкусно!
ОтговорИзтриванеПрегръщам ви скъпи мои!
Толкова ми липсваха твоите публикации. Но вече съм тук и не спирам да охам и ахам. Чудесно изпълнение, убийствен цвят. А хлебчето е невероятно, Танче!
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдки!
Танче,никаква добавка в хляб до сега не съм намирала за странна,май на хлябовете всичко им подхожда и винаги са вкусни!Приветствам предложението ти,страхотно е и на вид,обезателно -и на вкус!Обичам нестандартните тестени идеи,а снимките отново са върхът!Честит празник!
ОтговорИзтриванеДа, да, да! Моят цвят, моят хляб! Прекрасна си! А блогът изглежда прекрасно! :)))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви момичета, много се радвам че ви допадна различния ми хляб, ще се радвам още повече, ако го опитате :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!