125
милилитра прясно мляко
125
милилитра гъст айран
7 грама суха
мая
1 яйце
6 супени
лъжици олио
2 супени
лъжици захар
1 и ½ чаени
лъжички сол
500 грама
брашно, допълнително за доомесване
Форма за
печене с диаметър 24 сантиметра се намазва с разтопено масло и се оставя настрани,
докато ни потрябва.
В подходяща
купа в леко затопленото прясно мляко се разбъркват маята, една супена лъжица
захар и три супени лъжици от брашното. Оставя се настрана, докато сместа
изпълни купата.В друг съд се разбърква яйцето със захарта, докато захарта се стопи.
В голяма купа се пресяват 400 грама от брашното, в него се разбърква солта и по средата се оформя кладенче.
В кладенчето се изсипват постепенно маята, яйцето, олиото и леко затопления айран, като междувременно се разбърква с дървена лъжица.
Омесва се гладко, меко и нелепнещо тесто.
Готовото тесто се поставя в голяма купа, намазана леко с олио. Покрива се с прозрачно фолио и се оставя да втаса да 30 минути.
След това тестото се разточва върху набрашнена повърхност на кора с дебелина 6-7 милиметра и от него се изрязват кръгове с помощта на ринг или чаша с диаметър 8 сантиметра. Всяко кръгло парче се свива по средата и след това повторно, за да се получи тази форма. Крайчетата се притискат, за да не се разтварят. Всички оформени по този начин парченца се подреждат едно до друго на два реда, а по средата се оформя розичка.
Така оформената питка се оставя да втаса за 30 минути и преди печене се намазва с разбито яйце с една супена лъжица течна сметана.
Пече се за 10 минути на 200°С, след което температурата се намалява на 180°С и се пече още 25-30 минути, или докато питката стане със златисто-кафеникава коричка.
източник: Страна мам
Много красива и нежна, Таничка! Наподобява ми памук погачата на вид и мекота. Поне такава асоциация си направих при вида на вътрешността.
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихната, изпълнена с добро настроение седмица.
Много пухкава стана, Габи, наистина.
ИзтриванеРецептата за тестото и оформянето е от сайт от рода на БГмама, но руски вариант.
Поздрави и хубава седмица ти желая!
Танче, разкошна е! Пухкава, на конци!
ОтговорИзтриванеХубава седмица!
Благодаря, Инче :)
ИзтриванеПоздрави!
Знаят те рускините какво тесто да замесят. Ама да видят българките какви чудеса правят - теб, точно теб имам предвид, Танче. Направо е разцъфнало тестото в ръцете ти, сигурно и песен за Цветница е запяло. :) Прекрасна питка, майсторски си я направила!
ОтговорИзтриванеПрегръдки най-топли от мен! :)
Благодаря за хубавите думи миличка, ласкаеш ме :)
ИзтриванеИ аз те прегръщам!
Ах, че хубава питка! Браво, Танче! :)
ОтговорИзтриванеВзимам рецептата да я правя, че тези дни съм на вълна питки :)
Поздрави и усмивки!
Опитай това тесто, Ели, много ще ти хареса. От него изпекох и няколко мекици само, за да опитам какво ще стане..., е получиха се невероятно вкусни пухчета! Благодаря ти!
ИзтриванеХубава седмица ти желая :)
Истинска красота! Поздрави и хубав ден, Таня!
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря, Радост :)
ИзтриванеПоздрави!
Прекрасна е тази погача! Прекрасни цветове и чак усещам аромата. Таня, много хубави красоти твориш с ръцете си. Поздрави и весели празници! Дани
ОтговорИзтриванеДани, за мен е истинско щастие твоето одобрение :) Много ти благодаря!
ИзтриванеВесело настроение за празничните дни ти желая!
Колко пухкава и вкусна изглежда... Страхотна е!
ОтговорИзтриванеПоздрави и весели празнични дни!
Благодаря, Светле :) Радвам се, че ти харесва, наистина се пулучи много пухкава!
ИзтриванеСветъл празник и на теб!