вторник, 28 април 2015 г.

Кафе-Амарето шоколадови трюфели


Необходими продукти:

150 грама млечен шоколад
200 г черен шоколад
180 милилитра прясна сметана
40 грама масло
1 супена лъжица фино нес кафе
3 супени лъжици ликьор Амарето
1 супена лъжица кафен ликьор Калуа
бисквити с вкус на кафе с шоколадова глазура начупени на дребни парченца (по желание)
натурално какао за овалване

Приготвяне:

Начупете млечния и тъмния шоколад на малки парченца в подходяща купа.
Поръсете върху него финото нес кафе.
Поставете сметаната в малка касерола и я затоплете на котлона, докато кипне. Излейте я върху шоколада и кафето и оставете за две – три минути, за да се размекне шоколада и да се разтвори кафето. След това разбъркайте, докато получите абсолютно гладък крем.
Оставете да се охлади леко и добавете маслото, разбъркайте, докато се разтвори.
Охладете сместа до стайна температура и добавете Амарето, Каула и начупените бисквити, разбъркайте.
Приберете сместа  в хладилника да стегне за поне два часа ( аз приготвих трюфелите на следващия ден ).

С помоща на чаена лъжичка (ако имате мерителна ощe по-добре, така ще направите и бонбоните с еднакъв размар) загребете от сместа и оформете топчета с дланите на ръцете си. Всяко топче оваляйте в натурално какао и подредете върху тавичка постлана с хартия за печене. 
Оставете готовите трюфели в хладилника за около час.
Преди сервиране отново гарнирайте бонбоните с какао.
Съхранявайте ги в хладилника в плътно затворена кутия.

26 коментара:

  1. Божествен вкус!
    Невероятна компания за сутрешното ми
    кафе :)
    Хубав ден, Таничка!

    ОтговорИзтриване
  2. Оооо разреза е неустоим!!! Прелестни трюфели! Прекрасен ден, Таничка!

    ОтговорИзтриване
  3. Tанче, тези дни от блога ти се носи дъх на кафе. Неустоими са тези трюфели, а снимките с разреза са....жестоки! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, аз имам навика да се вманячавам понякога :) сега манията ми е на тема кафе. Не знам дали ще ми повярваш, но и мюсли с кисело мляко си забърках и пак кафе добавих :) Обичам го много, а вкуса му в десерти просто ми се струва неустоим.
      Благодаря ти, мила!
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Страхотни трюфели, Таня! И прекрасни снимки :)
    Черпя се един за кафето и ти пожелавам хубав и слънчев ден :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Пепи :)
      Радвам се, че ти харесват, почерпи се :)
      Усмихнат ден ти желая!

      Изтриване
  5. Леле, Танче! Супер са! Взимам си няколко за кафето.
    Хубав ден.

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасни са, Таничка! Да ми изпратиш едно пакетче за кафето :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прекрасна е твоята люлякова торта, Люси, направо дъха ми спря..., толкава си креативна и каква си изкусителка, ако знаеш!
      Прегръдки, мила!

      Изтриване
  7. Ще ревна. Отхапаният бонбон ме побърква;) Ама няма да си купя два видя ликьор само за това. Може ли да ми дадеш от твоите, Танче;)?
    Ей, отиде ми ползата от медитацията тази вечер;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Твоите коментари са лек за лошо настроение :) Както и да се чувствам след тях се смея на глас, вярвай ми!!!
      Ще ти направя и трюфели и чашка ликьор ще те почерпя, ти само ела :)
      Прегръдки!

      Изтриване
    2. Както е казал народът: внимавай с предложенията, че не си ми толкова далеч и ако не бях пила вече едно вино, вече щеше да ме чуеш как бибиткам от улицата:)
      Хубава вечер, Танче.

      Изтриване
    3. И сега вече, като стана ясно и че не е невъзможно, съм много хепи, да знаеш:)

      Изтриване
    4. Чувствата са напълно взаимни :) Нямам търпение :)

      Изтриване
  8. Любителка съм на трюфелите, пък твоите, Танче са неустоими! :)
    Поздравления, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Хриси :)
      Аз не правя често бонбони, но имах една сметана, която трябваше да влезе в употреба и моето момче предложи да бъде нещо шоколадово и ако може да има вкус на кафе... :) Много ни харесаха и реших, че трябва да ги споделя.

      Изтриване
  9. Е-е-е, недей така, де ! Защо извади точно тази рецепта и ме разби :) Аз правя трюфели само по Коледа, но твоите са толкова неустоими , че няма да дочакам и Гергьовден, а още тази седмица ще направя една доза. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  10. Ах, какви са кремавки отвътре! Приказни трюфели! Дами запазиш един!

    ОтговорИзтриване
  11. Прелестни трюфели, Танче!
    Ама бива ли така, половин човечество е на пролетна прочистваща диета, а ти сервираш все едни такива греховно вкусни неща напоследък...
    Все пак бих си затворила очите и бих придърпала едно трюфелче (ако все още са останали) :)

    ОтговорИзтриване
  12. Танче,да ти призная като вляза тук така се прехласвам по снимките,че ми убягват после думите.....голяма красота отново!И толкова правилно кръгли и еднакви са ти бонбоните,страхотен майстор си,моите адмирации!

    ОтговорИзтриване
  13. О, това нечовешко предложение съм го пропуснала, Танче!
    Как можах и сега да отворя - ще ги сънувам...

    ОтговорИзтриване
  14. Блоговете ви определено са място на което обичам да прекарвам време, а толкова ми липсва :(
    Благодаря за коментарите момичета :)

    ОтговорИзтриване
  15. Вълшебни и греховни! Влюбих се и не знам как ще се спи тази вечер!

    ОтговорИзтриване