След правоъгълните понички, ще ви споделя тези триъгълни питки, но всичко е една случайност, не съм планувала да направя храна във всички геометрични форми..., но защо пък не, като се замисля :)
Много отдавна съм планувала да приготвя нещо и да оформя по този начин и по-скоро мислех, че ще бъде нещо сладичко, защото са останали в съзнанието ми едни сладки като направени от машина, а не от човешка ръка, които не отдавна беше показала Дианка -"Опитайте".
В крайна сметка реших, че плънката в момента трябва да бъде зелена и не съжалявам за решението си.
Необходими продукти:
1 и ½ чаши типово брашно
1 и ½ чаши брашно тип 650
1 чаша топла вода
1 чаена лъжичка суха мая
1 чаена лъжичка захар
½ чаена лъжичка сол
2 супени лъжици зехтин
За плънката:
250 грама пресен
спанак
2 глави червен лук
2 малки скилидки чесън
2 супени лъжици зехтин
сока от половин лимон
сол и черен пипер на вкус
100 грама козе сирене
100 грама настъргана моцарела
80 грама изпечени на тиган орехи и начупени на дребни парчета
1 яйце, разбито с една чаена лъжичка прясно мляко за глазиране на питките
сусам за поръсване, по желание
След това време, ги добавете към брашното. Изсипете останалата вода и зехтина и замесете гладко и еластично тесто.
Готовото тесто поставете в намаслена купа, покрийте с найлоново домакинско фолио и оставете на топло място в продължение на 1 час.
През това време пригответе плънката. Измийте спанака, подсушете го, и го нарежете на дребно. Нарежете лука на кубчета, а чесъна на много дребно. Загрейте зехтина в тиган и прибавете лука, запържете за 3-4 минути. Добавете чесъна, а веднага след него и спанака, запържете за още 1-2 минути, докато листата леко омекнат. Добавете лимоновия сок, разбъркайте и махнете от огъня. Подправете се със сол и черен пипер и преместете спанака в купа, за да изстине напълно.
Когато тестото е втасало много добре, го разделете на 14-15 парчета. Всяко парче разточете на кръгъл диск с диаметър 10-12 сантиметра.
Към студената плънка, добавете настърганата моцарела, сиренето, орехите и лимоновия сок, разбъркайте.
В центъра на всеки кръг, сложете по една чаена лъжичка с връх от плънката. Слепете всички крайчета, като намокряте с пръст леко по края тестото.
Готовите питки поставете в тава постлана с хартия за печене и ги оставете да втасат за 20 минути.
Печете 15-20 минути при 220°С.
Охладете върху решетка и сервирайте още леко топли.
И отоново снимах на тъмно :( личи си...
2 глави червен лук
2 малки скилидки чесън
2 супени лъжици зехтин
сока от половин лимон
сол и черен пипер на вкус
100 грама козе сирене
100 грама настъргана моцарела
80 грама изпечени на тиган орехи и начупени на дребни парчета
1 яйце, разбито с една чаена лъжичка прясно мляко за глазиране на питките
сусам за поръсване, по желание
Сложете
брашното в купа, добавете сол, разбъркайте.
В друга купа
смесете маята със захарта, разбъркайте с няколко супени лъжици от топлата вода захарта и
оставете да престои 15 минути. След това време, ги добавете към брашното. Изсипете останалата вода и зехтина и замесете гладко и еластично тесто.
Готовото тесто поставете в намаслена купа, покрийте с найлоново домакинско фолио и оставете на топло място в продължение на 1 час.
През това време пригответе плънката. Измийте спанака, подсушете го, и го нарежете на дребно. Нарежете лука на кубчета, а чесъна на много дребно. Загрейте зехтина в тиган и прибавете лука, запържете за 3-4 минути. Добавете чесъна, а веднага след него и спанака, запържете за още 1-2 минути, докато листата леко омекнат. Добавете лимоновия сок, разбъркайте и махнете от огъня. Подправете се със сол и черен пипер и преместете спанака в купа, за да изстине напълно.
Когато тестото е втасало много добре, го разделете на 14-15 парчета. Всяко парче разточете на кръгъл диск с диаметър 10-12 сантиметра.
Към студената плънка, добавете настърганата моцарела, сиренето, орехите и лимоновия сок, разбъркайте.
В центъра на всеки кръг, сложете по една чаена лъжичка с връх от плънката. Слепете всички крайчета, като намокряте с пръст леко по края тестото.
Готовите питки поставете в тава постлана с хартия за печене и ги оставете да втасат за 20 минути.
Печете 15-20 минути при 220°С.
Охладете върху решетка и сервирайте още леко топли.
И отоново снимах на тъмно :( личи си...
Ооо, каква красота, Таничка... И каква вкусотия е под тази красота! Да знаеш, че само да можех, бих си придърпала една зелена баничка. Ама толкова да са перфектни! Но знам, че са пипнати от човешка ръка и то от твоята! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и да ти е много слънчево в душата!
Много ти благодаря, мила Гери :)
ИзтриванеЗнам аз, че ще уважиш зелена вкусотия като тази. Другият път ще ги напълня с плънка от коприва и орехи, много ми харесва комбинацията на зелено с орехчета.
Прегръдки!
Танче, ако искаш ми вярвай, но точно такава разядка си правих вчера - с коприва, орехчета и още някои добавки. Ама не стигна до снимки... Пак ще направя. Мислим еднакво в случая. ;)
ИзтриванеПрегръдки!
Ох,приядоха ми се неистово..........,а не трябва (:::!
ОтговорИзтриванеПрекрасна рецепта,подплатена са разкошни снимки!Прегръдки,Таня!
Благодаря, Миленка!
ИзтриванеТо това не трябва, онова не трябва и накрая, къде ще остане удоволствието от живота :) от всичко в умерени количества, най-добре според мен!
Поздрави!
Много много апетитни питки, Танче! Вдъхнових се от идеята ти и от снимките да приготвя нещо подобно!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Миличка с нетърпение ще очаквам да видя твоят вариант :)
ИзтриванеБлагодаря ти и усмихнат ден ти желая!
Танче, докато чакам шестограмите ти, вземам едно триъгълно разкошество. И без друго е време за хапване;) поздрав!
ОтговорИзтриванеКой друг, ако не ти ще го измисли :D Ако ти кажа, че го очаквах, сигурно няма да ми повярваш :D Любима си ми, Марте, любима!!!
ИзтриванеСърдечен поздрав!
Хехе, значи съм напълно предвидима;) Надявам се все пак, ако някога да те изненадам, да е приятно;)
ИзтриванеВинаги присъствието ти, ми е изключително приятно :)
ИзтриванеПрегръдки!!!
Таничка, как успяваш да ги правиш тези неща, като нарисувани са! Браво, мила!
ОтговорИзтриванеТолкова ме радваш, Люси :) Много ти благодаря за хубавите думи :)
ИзтриванеПрегръдка!
Танче,две неща ме изумяват в случая и предизвикват възхитата ми-това,че питките не са се отворили или разпукали никъде,и второ-че са запазили идеална форма въпреки ,че са от тесто с мая.Чусени са,поздравления!И бухтите яко блазнят! :)
ОтговорИзтриванеРоси и аз като човек, който обожава и работи с тестото във всичките му възможни варианти се изненадах от резултата и да ти кажа все още не знам каква е тайната на това веднъж да стане перфектно, друг път формата да ме изненада с неправилните си форми. И все пак започвам да вярвам, че всичко има значение, както продуктите, така и втасването и количеството мая в съотношение с брашното и консистенцията..., всичко, наистина всичко.
ИзтриванеИ все пак човек никога не може да е сигурен на 100% с тестото, все пак маята е жива и има характер :)
Много ти благодаря, Роси!
Поздрави!
Сърдечни поздрави!
Много са красиви и да ти кажа честно геометрията по този начин би била усвоена много лесно:))) Поздрави, изкусителке!
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря, Кате :)
ОтговорИзтриванеЖелая ти приятна вечер!
Танче, ето къде бих могла да скрия козето сирене, което ни се намира, но не ни е по вкуса...
ОтговорИзтриванеОбаче се съмнявам, че ще дакарам такива перфектни пакетчета, пък и снимките ми - дори при дневна светлина не биха наподобили и твоите дори в пълен мрак...:) Абе страхотни са!