Вманячих се признавам си и хляба слетох като козунак, но пък така му отива и за разлика от козунака не се разпукна от всички страни, а стана чудесен на вид, много ми хареса.
250 грама обикновено брашно
1 чаена лъжичка сол
2 супени лъжици захар
1 чаена лъжичка суха мая
250 милилитра прясно мляко
40 грама много меко масло
1 яйце + 1 супена лъжица прясна сметана
100 грама брашно за доомесване
Приготвяне:
Пресейте в
купа брашното и разбъркайте солта в него. Направете кладенче.
Загрейте
млякото леко и разтворете захарта и маята в него. Оставете го втаса на топло за 15 минути.
Изсипете втасалата мая в кладенчето при брашното и разбъркайте с дървена лъжица.
Брашното ще трябва да се смеси с млякото до гладкост и да образува много лепкава кално подобна маса.
Поръсете лепкавото тесто с малко брашно, покрийте с найлоново фолио и го оставете да втаса отново в продължение на 10-15 минути на топло.
След това време, добавете много мекото масло на малки парченца и омесете тестото, първоначално с лъжица. Започнете да добавяте и останалото брашно, месете докато получите гладко и еластично тесто.
Оформете го на топка, поставете го в намаслена с олио купа, покрийте с найлоново фолио и го оставете да втаса, докато удвои обема си.
Готовото
тесто разделете на две равни части, от
които оформете фитили с дължина 70 сантиметра всеки. Сплетете хляба по тази
схема.
Поставете
оформения хляб в тава постлана с хартия за печене и го оставете да втаса за 30
минути.
Изпечете
хляба във фурна първоначално включена на 200°С за 10 минути, а след това
намалете топлината на 175°С и печете още 20 минути. Хляба трябва да има този златисто кафеникав загар след изпичането.
Честит Празник и да сте много здрави ти и цялото семейство!
ОтговорИзтриванеТози хляб много ми харесва, правила съм нещо подобно, не съм го показвала, ще се поправя и зная колко е вкусен! Страшно мек и вкусен, може да се яде само така! Тази оплетка е върха. Браво! Прегръдка!
Честито Възкресение Христово, бъдете здрави и изпълнени с любов!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Поли! Хлебчето ми е от любимите, просто реших, че след като го оплетох така е време да го споделя.
Прегръдка!
Уау, напоследък пека хляб почти всеки ден, не ми харесва купения...Ще се възползвам...:))
ОтговорИзтриванеСигурна съм, че ще ти хареса, Весе :)
ИзтриванеПоздрави!
Добър ден. Правя този хляб от години. Тук където аз живея е нещо като традиция. Забелязах че в рецептата не сте споменали за какво служи това самотно яйце. Смесено със сметаната се намазва хляба с четка и се оставя още веднъж да втаса.
ОтговорИзтриванеТочно така, но хляба намазвам преди да го сложа във фурната и да го изпека, не го оставям намазан да втасва, защото ще се напука. Ще опиша това, съжалявам за пропуска.
ИзтриванеПоздрави!