петък, 10 април 2015 г.

Домашни пухкави питки


Необходими продукти:

за 10 питки:

450 грама брашно
280 грама топла вода
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
7 грама суха мая
 


Приготвяне:


Към топлата вода прибавете маята и лъжичката захар. Разбъркайте и оставете за кратко, докато маята се активизира. Пресейте брашното и направете посредата кладанче. Смесете всички съставки в купата с помощта на дървена лъжица. Омесете върху набрашнен плод за 10 минути, или докато тестото стане с гладка, нелепнеща и еластична структура. Не трябва да бъде лепкаво. Разделете тестото на парчета по 75 грама всяко и ги оформете на топчета. Покрийте ги с найлоново фолио и ги оставете да се отпуснат в продължение на 10 минути. Разточете тестото на плоски кръгове не много тънки с дебелина 7-8 милиметра и ги поставете върху добре набрашнена повърхност, за да не се залепят. Покрийте така оформеното тесто с пластмасово фолио и да го оставете да втаса за 40 минути. Когато са готови, загрейте тиган с незалепващо покритие и леко го намажете с разтопено масло смесено със зехтин. Печете по две-три минути от всяка страна. Увийте питки докато са още топли в голяма кухненска кърпа, за да се запазят меки, докато станете готови да ги сервирате.






Забележка: Бъдете много внимателни при работа с вече втасалото тесто, тъй като може да се отрази на процеса на бухване при печенето. Постарайте се да не го разтегнете и да не нарушите втасалата му структура.


Аз сервирах питките с кюфтенца от агнешка кайма и невероятно вкусна зелена салата с кус-кус и медено-горчичен дресинг. Джоб сандвичите гарнирах и с млечен сос с чесън, кисели краставички и копър.


7 коментара:

  1. Много вкусно, Таня! Много!
    И прекрасни снимки.
    Хубави празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Страшна идея, като почитатели на сандвичите, това ще се уважи много скоро. Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесни питки и идеи за поднасяне :)
    Светъл празник, Таничка!

    ОтговорИзтриване
  4. Танче, и тези питчици ми намигат:)

    ОтговорИзтриване
  5. Ехаа! Чудесни са! Хапнах нещо подобно в Турция и предполагам какъв е вкуса.
    Ще опитам да ги направя по твоя рецепта.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Изглежда много много вкусно, дори и на човек, който почти не консумира хляб :)

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ви, радвам се, че ви харесват питките! Моят син ги обожава, вече съм станала специалист по приготвянето им= Хубавото е, че плънката може всеки път да бъде различна и много зеленчукова, а когато е в пухкавата питка няма не искам, всичко се изяжда :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване