Необходими
продукти:
за 10 питки:
450 грама брашно
280 грама топла вода
1 чаена лъжичка сол
280 грама топла вода
1 чаена лъжичка сол
7 грама суха мая
Приготвяне:
Към топлата вода прибавете маята и лъжичката захар. Разбъркайте и оставете за кратко, докато маята се активизира. Пресейте брашното и направете посредата кладанче. Смесете всички съставки в купата с помощта на дървена лъжица. Омесете върху набрашнен плод за 10 минути, или докато тестото стане с гладка, нелепнеща и еластична структура. Не трябва да бъде лепкаво. Разделете тестото на парчета по 75 грама всяко и ги оформете на топчета. Покрийте ги с найлоново фолио и ги оставете да се отпуснат в продължение на 10 минути. Разточете тестото на плоски кръгове не много тънки с дебелина 7-8 милиметра и ги поставете върху добре набрашнена повърхност, за да не се залепят. Покрийте така оформеното тесто с пластмасово фолио и да го оставете да втаса за 40 минути. Когато са готови, загрейте тиган с незалепващо покритие и леко го намажете с разтопено масло смесено със зехтин. Печете по две-три минути от всяка страна. Увийте питки докато са още топли в голяма кухненска кърпа, за да се запазят меки, докато станете готови да ги сервирате.
Забележка: Бъдете много внимателни при работа с вече втасалото тесто, тъй като може да се отрази на процеса на бухване при печенето. Постарайте се да не го разтегнете и да не нарушите втасалата му структура.
Аз сервирах
питките с кюфтенца от агнешка кайма и невероятно вкусна зелена салата с кус-кус
и медено-горчичен дресинг. Джоб сандвичите гарнирах и с млечен сос с чесън,
кисели краставички и копър.
Много вкусно, Таня! Много!
ОтговорИзтриванеИ прекрасни снимки.
Хубави празници!
Страшна идея, като почитатели на сандвичите, това ще се уважи много скоро. Прегръдка!
ОтговорИзтриванеЧудесни питки и идеи за поднасяне :)
ОтговорИзтриванеСветъл празник, Таничка!
Танче, и тези питчици ми намигат:)
ОтговорИзтриванеЕхаа! Чудесни са! Хапнах нещо подобно в Турция и предполагам какъв е вкуса.
ОтговорИзтриванеЩе опитам да ги направя по твоя рецепта.
Поздрави!
Изглежда много много вкусно, дори и на човек, който почти не консумира хляб :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, радвам се, че ви харесват питките! Моят син ги обожава, вече съм станала специалист по приготвянето им= Хубавото е, че плънката може всеки път да бъде различна и много зеленчукова, а когато е в пухкавата питка няма не искам, всичко се изяжда :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!