За соса:
3 глави лук
3 скилидки чесън
3 супени лъжици зехтин
¼ чаена чаша настъргана на ренде глава целина
600 милилитра зеленчуков бульон
1 литър доматено пюре
700 грама белени домати от консерва
2 супени лъжици сушен риган
2 супени лъжици захар
½ връзка пресен магданоз
2 стръка пресен лук
прясно смлян черен пипер, сол
За кюфтетата:
700 грама прясно смляна кайма от
плешка1 яйце
2 малки филийки хляб, накиснати в прясно мляко
½ глава лук
½ чаена лъжичка кимион
1 чаена лъжичка чубрица
½ връзка нарязан магданоз
прясно смлян черен пипер и сол
1 топче моцарела, нарязано на малки кубчета
½ галета за овалване преди пържене
За запичането са необходими 1/3 чаена
чаша настърган пармезан, ½ чаена чаша пушен кашкавал, ½ чаена чаша обикновен кашкавал,
½ чаена чаша настъргана моцарела.
Приготвяне на соса:
От изброените продукти се сварява доматения
сос, като в началото за кратко се задушава лука чесъна и целината с една чаша
от зеленчуковия бульон. Вари се около 10-15 минути. Към края се добавя ригана,
захарта и се подправя със сол и черен пипер на вкус. Като се махне от котлона
се разбъркват в него нарязаните зелен
лук и магданоз.
Приготвяне на кюфтетата:
От изброените продукти за кюфтетата се омесва кайма, като лука и магданоза се нарязват на много дребно, а хляба се оцежда леко от млякото, но не напълно, дори може да добавите и млякото, ако ви се стори твърда каймата. Добавят се и всички подправки.
Кюфтетата се оформят с размери колкото топче за тенис на маса и във всяко се поставя по едно парченце моцарела. Всяко добре оформено кюфте се овалва в галета и се запържва за кратко в добре нагорещен тиган с една супена лъжица зехтин помаче.
Готовите кюфтета се пускат в соса и
отново се поставят на котлона да се поварят в соса за 10 минути. След това се
изсипват в тавичка, подходяща за целта, покриват се с настърганите сирена и се поставят в предварително загрята фурна
на 220°С за 15 минути. Намалява се топлината на фурната на 200°С и кюфтетата се
пекат за още около 15 минути, само докато сирената се разтопят и зачервят леко.
Ууууу, че хубаво! Днес сме на една вълна с теб. И аз завъртях малки кюфтаци, но с винен сос и граам масала. Много ми харесва твоят италиански вариант. Супер е!
ОтговорИзтриванеМного много апетитно е отново тук, Танче! Само едно от твоите пухкави хлебчета добавям и друго не ми трябва. :)
ОтговорИзтриванеЧестита и изпълнена с много положителни емоции пролет!
Имама едни такива малчовци в черновите по рецепта на Катерина,обаче твоите са с допълнителна есктра-моцарелките,което още повече ми харесва!Вкусно и както винаги много красиво е при теб,Танче!Честита и щастлива пролет!
ОтговорИзтриванеПоредното вкусно изкушение, поднесено с финес. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеСтрахотно е, Танче! Нареждам се с чинийка за една порция, нали може?!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и усмихната седмица!
Танче, отново прекрасна рецепта и представяне. Обичам всичко с привкус на Италия, така че нямам търпение да я приготвя и у дома! Слънчева седмица, вълшебнице!
ОтговорИзтриванеЕх, ти ли пък, Танче няма да съумееш да ги поднесеш така очарователно...
ОтговорИзтриванеМного ви благодаря, мили мои :) Радвам се, че ви допадна идеята за запечени кюфтенца, много са вкусни!
ОтговорИзтриванеЧестита пролет и на вас момичета, бъдете слънчеви, усмихнати, изпълнени с нови идеи и време за осъществяването им :)
Прегръщам ви топло!
Усетих средиземноморски полъх, пък да знаеш, как ми е любим! :) Великолепни кюфтенца, а снимките са приказни! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате :)
ИзтриванеПоздрави!
Танче,много ,много вкусно-сигурна съм...
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Радвам се, че ти харесва, Живе :)
ИзтриванеПоздрави!
Често хапвам едни подобни в едно заведение до офиса и много ми харесват. разбира се, сигурна съм, че твоят вариант е още по-добър, затова ще ги предложа у дома. прекрасен ден, Танче!
ОтговорИзтриванеМарте, с тези дечурлига е нормално да са доста често предпочитана храна разни каймени храни в домовете ни :) Моето социалогическо проучване сочи, че всички деца обичат кайма и най-вече червени спагети тип болонезе или просто мусака... :)
ИзтриванеПрегръдки, мила!