Ако не се
страхувах прекалено много, че самата аз ще заприличам на козунак, със сигурност
щях да меся всяка седмица или поне всеки път, когато имам време, толкова го
обичам :)
Това е едно
лесно козуначено руло, пухкаво и с прекрасен аромат на ядки, точно както си
представях, така се получи. Стана ми любимо и препоръчвам на всеки, който иска
малко по различен козунак, но с характерния аромат, също така е лесно за приготвяне и е много симпатично особено в
разрез! Как ли още да го похваля, а да, много е вкусно, много!!!
900 грама брашно
1 щипка сол
3 яйца
200 грама захар
125 грама масло
220 милилитра прясно мляко
80 грама заквасена сметана
14 грама суха мая
кората от един лимон и един портокал
3 супени лъжици амарето
За плънката:
250 грама смлени орехи
100 грама захар
1 супена лъжица какао
2 супени лъжици амарето
50 милилитра горещо прясно мляко
Препоръки:
Всички съставки трябва да са със стайна температура.
Най-добре яйцата да бъдат максимално пресни или домашни.
Млякото трябва да бъде с високо съдържание на мазнини.
Брашното трябва да бъде пресято.
Маслото трябва да бъде поне с 82% масленост.
Млякото и маслото трябва да са топли и приятни на допир, не горещи, така че тестото да не се „стресне”.
100 грама захар
1 супена лъжица какао
2 супени лъжици амарето
50 милилитра горещо прясно мляко
Препоръки:
Всички съставки трябва да са със стайна температура.
Най-добре яйцата да бъдат максимално пресни или домашни.
Млякото трябва да бъде с високо съдържание на мазнини.
Брашното трябва да бъде пресято.
Маслото трябва да бъде поне с 82% масленост.
Млякото и маслото трябва да са топли и приятни на допир, не горещи, така че тестото да не се „стресне”.
Приготвят се
две продълговати форми, които се покриват с хартия за печене и леко се намазват с разтопено
масло.
Маята се поставя в подходяща купичка с 1 чаена лъжичка захар, 1 чаена лъжичка брашно и 4 супени лъжици топло прясно мляко. Оставя се на топло място в продължение на 10 минути.
Маята се поставя в подходяща купичка с 1 чаена лъжичка захар, 1 чаена лъжичка брашно и 4 супени лъжици топло прясно мляко. Оставя се на топло място в продължение на 10 минути.
В голяма купа
се поставят яйцата, заквасената сметана и захарта, разбъркват се заедно, докато
захарта се разтвори. След това се добавя топлото прясно мляко, разтопеното, леко топло масло
и всичко се разбърква. Накрая се добавя сместа с маята и ароматните съставки.
Пресятото брашно се изсипва на части към течните съставки и всичко се разбърква с дървена лъжица. Когато сместа се сгъсти, омесването продължава на ръка поне 12-15 минути, като междувременно се поръсва по малко брашно на работната повърхност, без да се прекалява.
Пресятото брашно се изсипва на части към течните съставки и всичко се разбърква с дървена лъжица. Когато сместа се сгъсти, омесването продължава на ръка поне 12-15 минути, като междувременно се поръсва по малко брашно на работната повърхност, без да се прекалява.
Тестото
трябва да е еластично и меко. Поставя се обратно в купата и се покрива с
найлоново фолио. Оставя се да втасва на топло място, докато удвои обема си.
Приготвяне на плънката:
Средно смлените орехи се смесват със захарта и какаото, след това постепенно се добавя горещото прясно мляко и се поставят на котлона на слаб огън. Разбъркват се, докато се получи еднородна плънка, но абсолютно суха. Добавя се амаретото и плънката се оставя да се охлади напълно.
Втасалото тесто се разделя на две равни части. Работната повърхност се намазва със съвсем малко разтопено масло или олио. Едното парче се разточва с правоъгълна форма и върху него се разпределя цялата плънка, както направих аз, (ако искате можете да я разделите на две части и да направите и другото руло с тази плънка). Тестото се навива на стегнато руло и се поставя във формата постлана с хартия за печене. По същия начин се приготвя и другото парче, но аз използвах за него 100 грама ситно нарязан черен шоколад.
Така оформените козуначени рула се оставят да втасат за 20 минути. Преди да се поставят във фурната се намазват с разбит жълтък с една супена лъжица прясно мляко. Може да се поръсят със захар или семена по желание.
Таничка, дори да не го похвалиш, аз вече съм пленена от рулото ти... Както красиво си го завила, така и умът ми се завъртя. Голяма вкусотия, голяма! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки най-сърдечни и си хапвай от тази душичка! Никакви мисли за образ на козунак, няма как да ти се случи. ;)
Ох, Гери, не е така, защото като започна да ям и не мога да спра, а ефекта след това е страшна работа :)
ИзтриванеБлагодаря ти, миличка!
Сърдечен поздрав!
Боже мой какъв разрез само!!!! Танче, повече няма да влизам при теб по късна доба :)), сега как ще спя? :) Невероятна прелест! Отново голямо браво! :))
ОтговорИзтриванеПрегръдки за всички вкусотии, които правиш!
Много ти благодаря, мила :)
ИзтриванеПрегръдки и от мен!
Чудесен е станал, Таня!
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Благодаря, Дани :) Радвам се, че ти харесва!
ИзтриванеПриятна вечер на теб!
Уау!!!! Страхотно!!!!
ОтговорИзтриване:))
ИзтриванеБлагодаря, Нат!
Страхотно руло! Не съм правила козуначени рула никога, но реша ли да направя ще е по тази рецепта. Чудесно е!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря ти, Габи :) много мило, че при това изобилие от рецепти избираш да опиташ този вариант, радваш ме!
ИзтриванеПоздрави!
Танче, пак поднасяш нещо любимо! Една от най-вкусните според мен комбинации за козунак, а снимките ти както винаги ме карат да преглъщам често :) Страхотна си!
ОтговорИзтриванеЛюси, ти си страхотна!!! Благодаря ти за хубавите думи мила :)
ИзтриванеТочно вчера споменах, че адски много ми се яде козунак, харесва ми рецептата, вече си я записах и ще я пробвам! Великолепни снимки! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеСнимките са правени сутринта преди работа, а светлината почти я нямаше още, но доста се постарах..., можеше и по-добре, но нищо, следващия път :)
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да опиташ рецептата, Поли!
Прегръдки!
Танче, след тези снимки няма как да не го направя...като му дойде времето:))
ОтговорИзтриванеЩе се радвам, ако решиш да го приготвиш, Весе, чудно е :)
ИзтриванеПоздрави!
Вълшебен е, Танче! Толкова пухкав, красив и с много апетитен пълнеж! :) И аз обожавам козунак и мога да го хапвам постоянно, но при условие да е домашен. Купените изобщо нямат нищо общо....
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Значи имаме еднакъв вкус за козунака, Светле :) и аз обичам повече домашния, рядко ми харесва купен, въпреки, че напоследък се появиха разни пекарни, които го приготвят с яйца и мляко ( за маслото няма да спра да се съмнявам ) и горе-долу го докарват, но въпреки всичко, домашния си е домашен.
ИзтриванеБлагодаря, мила!
Прегръдка!
Ти си приличаш на козунак, но заради сладостта му! Виж, аз - в момента съм един превтасал козунак.
ОтговорИзтриванеСтрахотно руло, сигурно ароматът на Амарето много го обогатява!
Прегръдки!
Само да се поотпусна малко и гледай какво става :)
ИзтриванеА ти си най-прекрасната и грижовна мама и ще имаш повече време за себе си малко по нататък, сега малкия мъж е най-важен, после ти :)
Благодаря ти, мила!
Прегръдки от мен и за двама ви!
Фантастичен е!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Илианка :)
ИзтриванеРазкошно предложение за предстоящите празници! Невероятни снимки!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Много се радвам, че ти харесва Инче :)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Поздрави!
Прекрасно руло си направила,Таня!Обожавам козуначено руло и мисля тази година да направя, и ти открадвам ;) рецептата!А снимките са толкова "апетитни"!Поздрави!
ОтговорИзтриванеДеси, много ще ме зарадваш, ако направиш рулото, сигурна съм, че ще останеш доволна и от вкуса и от вида на рулото! Щом не си правила до сега това е най-лесния и много сполучлив вариант.
ИзтриванеПоздрави!
Невероятен козунак,Танче,особено с този очарователен дъх на амарето!И отново блазниш с уютни кадри,голям майстор си им!
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни!
Да го чуя от теб, за мен е голямо удоволствие, Роси :) За мен ти си като енциклопедия, като става въпрос за козунаци :)
ИзтриванеМного ти благодаря!
Сърдечен поздрав!
Моля обяснете по подробно начина на завиване от първата снимка Непременно ще го направя но не мога да разбера там два фитила ли са усукани? Предварително благодаря!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Мариета,
ОтговорИзтриванеРулото е оформено от един филил, мислех, че е видно от вида му и затова не съм обяснявала подробно. Тестото напълнено с плънка и завито на руло се свива по средата на две, краищата се изравняват и се преплитат два-три пъти.
Ще се радвам да приготвиш рулото и съм сигурна, че ще ти хареса.
Поздрави!