Необходими продукти:
За тестото:
6 яйца, разделени жълтъците от белтъците
За тестото:
6 яйца, разделени жълтъците от белтъците
160 грама брашно
25 грама какао
150 грама захар
50 грама смлени орехи
ванилия
Приготвяне:
Жълтъците се разбиват с 50 грама захар и ванилията, докато сместа изсветлее и стане кремообразна и пухкава.
Приготвяне:
Жълтъците се разбиват с 50 грама захар и ванилията, докато сместа изсветлее и стане кремообразна и пухкава.
Белтъците се разбиват с останалата
захар на пухкава пяна. След това разбитите
жълтъци се добавят на няколко пъти към белтъците,
леко се разбъркват, с помощта на шпатула.
Следва добавянето на брашното, смесено
предварително с какаото и смлените
орехи.
Голямата тава от печката приблизителни размери 30 на 35 сантиметра, се намазва
с олио, с помощта на четка и се поръсва
с брашно. Блата се пече в предварително загрята фурна на умерен огън
около 175°С за около 30-35
минути. Тества се с клечка за зъби или дървен шиш.
Готовия блат оставяме да изстине напълно.
250 милилитра сметана 25% масленост50 милилитра прясно мляко
250 грама черен шоколад
1 супена лъжица пудра захар
1 супена лъжица Бейлис
1 супена лъжица тъмен ром
2 супени лъжици масло
Сметаната се поставя на средно висока температура на
котлона, докато се загрее, но не без да завира. Маха се от котлона, прибавя се
прясното мляко, пудрата захар и шоколада, начупен на дребно. Оставя се за една
минута и след това се разбърква, докато сместа стане гладка и лъскава. Към края
на разбъркването се прибавя маслото, рома и Бейлиса.
Ганаша се оставя настрана, докато стегне малко и стане с подходяща
консистенция за намазване на блатовета.
За напояване на блатовете:
400 милилитра хубаво еспресо
5 супени лъжици кафява захар
3 супени лъжици Бейлис
Захарта се карамелизира в удобен съд и върху нея се излива
кафето. Съда се поставя на котлона, разбърква се на среден огън, докато захарта
се разтвори. Оставя се да изстине и се прибавя Бейлиса.
200 грама крема сирене
100 грама карамелено мляко Сгущенка
Разбъркват се заедно.
Глазура:
½ чаша шоколад, нарязан на дребно или шоколадов чипс
½ чаша и 2 супени лъжици неподсладено качествено какао на прах
6 супени лъжици масло
1 чаша захар на пясък
¼ чаша растително олио
¼ чаена чаша вода + 2 супени лъжици
Приготвяне:
Глазурата най-добре се разбърква внимателно на ръка.
В голяма купа се поставят олиото, шоколада и какаото. Първо олиото, за да се намажат добре стените на съда и да предотвъртят полепването на какао по стените на съда и образуването на бучки.
Глазурата най-добре се разбърква внимателно на ръка.
В голяма купа се поставят олиото, шоколада и какаото. Първо олиото, за да се намажат добре стените на съда и да предотвъртят полепването на какао по стените на съда и образуването на бучки.
Смесените в друга купа масло, захар и
вода се поставят на среден огън, докато
кипнат и всичко се стопи. Разбърква се непрекъснато. Горещата течност се излива върху предварително
смесените олио, шоколад и какао.
Разбърква се бавно, докато всичко се смеси.
Не се разбива енергично. Идеята е да се постигне гладка емулсия, но без ненужни въздушни мехурчета. Обира се с шпатула по стените и дъното на купата, за да се смесят всички сухи съставки, които може да са залепнали.
След няколко минути, глазурата ще започне да става лъскава.
Ако има още бучки в глазурата, е добре да се мине през сито, за да стане напълно гладка.
Глазурата трябва да се охлади, докато стане хладка на стайна температура преди употреба.
За да се съхрани глазурата, трябва да се покрие с найлон, които да се постави директно по повърхността. Ако ще се ползва по-късно, трябва да се стопли на ниска степен в микровълнова фурна или на водна пара преди употреба.
Разбърква се бавно, докато всичко се смеси.
Не се разбива енергично. Идеята е да се постигне гладка емулсия, но без ненужни въздушни мехурчета. Обира се с шпатула по стените и дъното на купата, за да се смесят всички сухи съставки, които може да са залепнали.
След няколко минути, глазурата ще започне да става лъскава.
Ако има още бучки в глазурата, е добре да се мине през сито, за да стане напълно гладка.
Глазурата трябва да се охлади, докато стане хладка на стайна температура преди употреба.
За да се съхрани глазурата, трябва да се покрие с найлон, които да се постави директно по повърхността. Ако ще се ползва по-късно, трябва да се стопли на ниска степен в микровълнова фурна или на водна пара преди употреба.
Блата се разрязва на три равни части по дължина.
Първия блат се поставя върху подходящ поднос в който ще
бъде сервирана тортата.
Блата се напоява много добре с карамеленото кафе с Бейлис.
Поставя се половината от шоколадовия ганаш и отново блат, карамелено кафе и
шоколдов ганаш, блат. Напоява се и последния блат. Тортата се поставя в
хладилника да стегне за поне два часа.
След това, тортата се намазва с крема сиренето смесено с
карамеленото мляко. Отново се прибира в хладилника за два часа.
Накрая тортата се гарнира с шоколадовата глазура. Прибира
се в хладилник, докато стегне.
Това е тортата, която бях приготвила за Новогодишната трапеза. Отново шоколадова, но такова беше желанието на всички, доказани шокохолици сме :)
Чудесна тортичка, Танче! Любопитна съм да разбера какви са съставките й. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Надявам се да имам време утре да напиша рецептата, Светле. По принцип не правя така, но много искаха да я видят приятели, и ето на..., торта без рецепта :)
ИзтриванеМного ти благодаря!
Поздрави!
Това нещо, това нещо е истински разкош, Танче!
ОтговорИзтриванеЗа пореден път оставам залисана по екрана! Правиш страхотни неща, а за снимането да не говорим! Поздрави сърдечни с пожелания за една неповторима година!
Благодаря, Гъби! Нямаше как да остане Новогодишната трапеза без торта и я направих малко набързо, но нали е шоколадова, значи е вкусна :)
ИзтриванеБлагодаря! Дано и твоята 2015 година бъде изпълнена с много неповторими положителни емоции!
Поздрави!
Дори след пре-пре-прекаляване със сладости особено през последните 10 дни не мога да се въздържа пред нещо толкова шоколадово!
ОтговорИзтриванеИ аз съм така, Весе :)..., не мога да устоя на никое шоколадово изкушение :)
ИзтриванеТанче, докоснеш ли се до шоколад и резултатът винаги е уникален и впечатляващ!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ради :) Радвам се, че мислиш така, защото ми е голяма страст, този шоколад :)
ИзтриванеЕха,тортичката е страшна! Не знам дали би имало някой, който може да откаже парче от тази вкусотийка!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Танче :))
Благодаря, Ели :) Поздрави!
ИзтриванеБоже ... какъв разкош!
ОтговорИзтриванеЧестита Нова година Таничка!
Здраве, щастие и благоденствие в дома ти!
За много години, Дани :)
ИзтриванеЩастлива да е Новата година и в твоя дом!
Поздрави!
Красива торта, Тане! И не се съмнявам - вкусна! С нетърпение чакам рецептата! Поздрави и щастлива 2015 година!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Вале :)
ИзтриванеНека донесе здраве и благоденствие със себе си Новата година!
Поздрави!
Таничка!!!!!!!!!!! Фантастична е тази шоколадова прелест! Не ми давай рецепта, изпрати ми парченце:)))) Ох, неустоима е! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЕх, Кате, много си ми далече, иначе с удоволствие :)
ИзтриванеМного ти благодаря!
Прегръдки!
Прекрасно тортено начало, Таня и
ОтговорИзтриванечестита Нова година -
с пожелания за здраве и късмет, много успехи, творческо вдъхновение и щастие!
Дианка, благодаря ти!
ИзтриванеНека и твоята Нова година бъде здрава и ползотворна!
Поздрави!
Ако това е набързо направена торта, то значи си истински майстор! Ама може ли толкова да е прекрасна!
ОтговорИзтриванеТанче, и 2015 г. да е толкова прекрасна - сладка, наситена, богата на емоции, неизискваща много, но даряваща с пълни шепи и цялостно удоволствие! Мисля, че тортата ти е достойно начало на новата година! За много години! :)
Никакъв майстор не съм, Гери :) Старая се, много обичам да готвя и съм изключително любопитна, това е всичко.
ИзтриванеЧестита Нова година и на теб, миличка! Дано да бъде по-добра от старата и удовлетвореност да изпълва душата ти!
Прегръдка!
Ти може да не си майстор на хартия, но си майстор по душа! Това е по-важното за мен. :) Прегръдки, Танче!
ИзтриванеТаня,всеки път като скролвам снимките и губя ума и дума,пак разкошна сладост ми блазни окото,прелест!
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря, Роси :) Радвам се, че мислиш така!
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Таня за много години!
ОтговорИзтриванеЗдрава,щастлива и смислена 2015-та!
Тортата е превъзходна...(както винаги)!
Щастлива Нова година, Миленче! Дано домът ти да бъде изпълнен с много здраве, мир и спокойствие!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Поредната красота, поредното шоколадово изкушение!
ОтговорИзтриванеЧестита Нова Година, Таня! :)
Бъди здрава и все така със страст и любов продължавай да твориш красота!
Благодаря ти от сърце, Марийче :)
ОтговорИзтриванеНека новата година бъде щастлива и успешна, здрава и пълноценна!
Сърдечни поздрави!