Желая на всички здраве, сбъднати мечти и много нови такива! Щастие, любов и спокойствие в душите! Обичайте се, бъдете благородни и благодарни!
Необходими продукти:
1 кг брашно8 жълтъка + 3 белтъка
1 и ⅓ чаша захар
3 супени лъжици какао200 грама гъсто кисело мляко 4,5% или заквасена сметана, на стайна температура
2 чаени лъжички сода за хляб
1 чаена лъжичка бакпулвер
1 чаена лъжичка канела
1 чаена лъжичка индийско орехче
1 чаена лъжичка нес кафе
1чаена лъжичка джинджифил
2 чаени лъжички смесена подправка
250 грама масло
350 грама мед
За плънката: домашно гъсто сладко или Нутела
Смесете брашното, бакпулвера и какаото в голяма купа и оставете настрана.
Сложете на котлона в удобен съд меда с подправките, кафето и маслото, докато сместа заври и стане еднородна. Оставете настрана, за да изстине, (може да е топла, но не гореща, когато я използвате).
Разтворете содата в заквасена сметана и я оставете настрана (преценете съда, в който ще ги смесите, след добавяне на содата обема на сметаната ще се увеличи).
Разбийте белтъците на пяна, добавете
захарта и добавете жълтъците, разбъркайте.
Изсипете разбитите яйца в брашното леко и разбъркайте, изсипете медената смес и продължете да разбърквате. На края, добавете сметаната с разтворената сода в нея. Тестото ще бъде доста рядко. Оставете го да престои 24 часа в хладилника, (за това време тестото ще се втвърди ).
Изсипете разбитите яйца в брашното леко и разбъркайте, изсипете медената смес и продължете да разбърквате. На края, добавете сметаната с разтворената сода в нея. Тестото ще бъде доста рядко. Оставете го да престои 24 часа в хладилника, (за това време тестото ще се втвърди ).
На следващия ден разделете тестото на четири или повече части и с помощта на брашно го разточете на кора с дебелина около 3-4 милиметра.
Постелете най-големите си тави за печене с пергаментова хартия или силиконова подложка и ги поръсете с брашно. Подредете на разстояние изрязаните с форма по-желание меденки, по средата на всяка поставете по една кафена лъжичка Нутела или друга плънка. Отгоре поставете по още една изрязана меденка и притиснете леко крайчета за да не изтече плънката при печенето.
Меденките печете на 180°С за 10-12 минути, не ги препичайте.
Оставете ги да изстинат напълно върху метална скара.
Покрийте меденките с глазура от разтопен шоколад. След това ги приберете в кутии. Могат да бъдат съхранявани две-три седмици в затворени метални кутии в хладно помещение.
Количеството е доста, но меденките, които аз съм направила са големи почти колкото меденка Любимка и никога не стигат, затова замесвам това количество, ако искате, можете да намалите на половина всички продукти и ще имате половин доза.
Въпреки че направихме доста сладки неща вкъщи и постоянно ям, тези меденки и този шоколад в тях... ме оставят без думи. Страхотни са, Танче! Особено пък снимката на разрязаната меденка... много ми се иска да си я хапна. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Да, Светле, тези празници предразполагат към похапване на разни неконтролирани сладурийки и всички се изкушаваме, но какво да се прави, веднъж е Коледа :)
ИзтриванеМного ти благодаря, миличка!
Поздрави!
Таничка, щастливци са твоите момчета. :)
ОтговорИзтриванеЧестита Коледа! Да е уханна, уютна и прекрасна като меденките ти! Здраве и обич да витаят винаги около теб. :)
Прегръдки!
Честита Коледа, Гери :)
ИзтриванеНека и твоят дом бъде благословен, а семейство ти здраво, обичащо се и сплотено!
Прегръдки!
Честита Коледа, Танче!
ОтговорИзтриванеЗдраве, щастие, любов и благоденствие винаги да витаят във вашия дом!
Впечатляващи меденки, много по-различни от всички показвани до сега в кулинарното пространство. Поздравления!
Честита Коледа, Хриси :) Нека здраве, щастие, благополучие и много любов изпълват и твоят дом!
ИзтриванеБлагодаря ти мила, прегръщам те!
Честита Коледа, Танче!
ОтговорИзтриванеПрекрасни са меденките, иде ми да се пресегна...
Честита Коледа, Весе :)
ИзтриванеБъди здрава и все така вдъхновена!
Почерпи се, доста съм направила, да има :)
Здравейте, може ли да ми кажете каква е тази смесена подправка?
ОтговорИзтриванеЗдрваей, Михаела, Честита Коледа!
ИзтриванеСмесена подправка са много подправки с коледен аромат, които аз лично съм си смляла сама в една много стара ръчна кафемелачка. Обичам да го правя сама, защото всички други които съм купувала нямат този аромат, дори в повечето случай той е изветрял. Подправката включва: канела, карамфил, анасон, кардамон, индийско орехче и джинджифил. След смилане, затварям в много добре уплатнен съд.
Поздрави!
Честита Коледа, Таня!
ОтговорИзтриванеДа сте здрави и благословени!
Честита Коледа, Дани :)
ИзтриванеЖелая и в твоя дом да царуват здравето, любовта и доброто!
Поздрави!
Честита Коледа, Танче! Много здраве, мир и любов желая на теб и семейството ти.
ОтговорИзтриванеПредполагам са много вкусни тези меденки, също колкото питките, които едва днес намерих време да кача. Снимките не са много хубави, но това са едни от последните с обикновения ми апарат. Спомената си с много здраве на трапезата ни.
Ще изпробвам и тази рецепта скоро.
Поздрави!
Много ти благодаря за доверието и за хубавите думи, Габи! Истински ме зарадва :)
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Весела Коледа, Танче! Желая ти здраве, щастие, много любов и вдъхновение, което да пресъздаваш в своите ястия, а ние да им се радваме! Сладките са просто прекрасни - като от картичка. Грабвам си една! Сърдечни поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеЧестита Коледа и на теб, миличка :) Здравето, успехите и късмета нека бъдат постоянните спътници в дните ти и красивото ти лице да грее винаги с прекрасната усмивка, която толкова му отива!
ИзтриванеБлагодаря, Люси!
Прегръдки!
Честита Коледа, Танче! Много щастие и усмивки ви желая на всички у дома! Превъзходни са меденките!
ОтговорИзтриванеМила, Йоли, Честита Коледа :) Желая на теб и любимите ти хора крепко здраве, щастие, сбъднати мечти и много късмет! Продължавай да ни радваш с усмихнатия си нрав и зареждащото си добро настроение :)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Честита Коледа, Таня и
ОтговорИзтриваненека святото Рождество ви донесе здраве и късмет, благоденствие и много радост!
Весели празници и поздравления за разкошните коледни рецепти!
Диананка, Честита Коледа :) Желая от сърце здраве, щастие и късмет да изпълват домът ти!
ИзтриванеАз ти благодаря за вдъхновението, с което ме даряваш!
Сърдечни поздрави!
Здравейте! В необходими продукти сте дали кисело мляко, а в описанието споменавате заквасена сметана. Няма значение какво ще се ползва, така ли?
ОтговорИзтриванеЗдравей Марги!
ОтговорИзтриванеМного се извинявам за разминаването в рецептата, но аз съм приготвяла тези меденки няколко пъти, веднъж със заквасена сметана, друг път с гъсто кисело мляко. Затова съм се увлякла в обяснението и съм направила тази неволна грешка, която ще поправя още днес.
Няма значение какво ще използвате, но ако ползвате кисело мляко, то нека да бъде от най-гъстите, от типа " Бор Чвор " 4,5 % или " На баба " 4,5 %.
Поздрави!