Легендата разказва, че Щолена в типичната си форма и с бялият си слой пудра захар символизира бебето Христос увито в пелени.
Щолена се смята, че е създаден в Дрезден през 1400 г. Въпреки това, по това време Католическата църква, като част от правилата на постите в подготовката за Коледа, забранила използването на масло и мляко в приготвянето му. Заради това, Щолена в Средновековието е бил малко по-безвкусен сладкиш.
През 1650 година принц Ернст фон Заксен, по искане на пекарите в Дрезден, успешно моли папа Урбан VIII, за да вдигне ограниченията върху използването на маслото по време на Великия пост. Ограниченията били отменени само в Дрезден и по този начин започнала традиция в печенето, която продължава и до днес.
Традиционно се приготвя и продава на прекрасните Коледни базари, които датират още от Средновековието и се зачитат и уважават от населението като реликва.
През 1730 "Август Силния", избиран за Властелинът на Саксония, заповядал на хлебарите от Дрезден, да направят огромен Щолен с тегло от 1 тон и 8оо килограма! За да се запомни това събитие, подобен Щолен се изпича всяка година в съботата преди годишния фестивал на Дрезденския Щолен.
Щолен
Необходими продукти за тестото:
½ чаша стафиди
½ чаша орехи
½ чаша лешници
⅓ чаша ром
½ чаша прясно мляко
1 супена лъжица смесена подправка
2 и ½ чаени лъжици суха мая
2 супени лъжици мед
2 яйца
семената от една шушулка ванилия
кората на един портокал
около 600 грама брашно
125 грама масло, стайна температура
130 грама захар
щипка сол
За глазиране на Щолена:
100 грама масло, разтопено
1 чаша пудра захар
Започнете със сушените
плодове, като и ги нарежете
на малки парченца. Поставете ги в стъклен буркан с винт. Добавете стафидите и рома, разбъркайте.
Затворете буркана и ги оставете да се
накисват в продължение на най-малко 4 часа - по-добре през цялата
нощ.
Стоплете
млякото, докато стане хладко. Добавете
меда и маята
и разбъркайте, докато всичко се разтвори
напълно. Прибавете три-четири супени лъжици брашно и
разбъркайте отново до гладка каша. Оставете за 20 минути да втаса.
Извадете
семената от ванилията, като я разрежете по дължина и с обратната страна на
ножа остържете всички семена. Прибавете семената към яйцата и захарта. Разбъркайте
и настърганата портокалова кора към тях.
Брашното
пресейте в голяма купа и смесете с подправката, добавете в кладенче оформено по
средата разбитите със захарта яйца, ванилия и портокалови кори, мекото масло и сместа от втасалата
мая. Първоначално разбъркайте всичко, а след това омесете, докато не получите хубаво гладко тесто. Покрийте го и го оставете на топло място за поне
1 час да втаса.
Поставете
лист хартия за печене върху тавата, в която ще печете Щолените. Загрейте фурната 175°C. Добавете сушените плодове
и ядките към тестото и омесете, така че всички добавени продукти да се разпределят
равномерно. Върху набрашнена повърхност разделете
тестото на две равни части и оформете от тях правоъгълници
и оформете Щолените. Поставете върху тавата за печене и ги
оставете да втасват за още 20-30 минути ( можете
да оформите борд от фолио за да предотвъртите разливането на формата на Щолена ). Печете
50-60 минути. Ако Щолена започне да става твърде тъмен отгоре, се покрива с фолио за печене.
Разтопете маслото приготвено
за глазиране. Намажете горещите
щолени с масло и поръсете с пудрата захар. Повторете няколко пъти, докато
изчерпате количествата. Последно поръсете с пудра захар
и увийте Щолените в станиол или алуминиево фолио. Съхранявайте на сухо място в продължение на най-малко 2-3 седмици преди да го консумирате.
Нежен и очарователен. Колкото и да не обичам щолен, толкова ми харесаха снимките ти.
ОтговорИзтриванеПрекрасно оформление на публикацията. Сигурно е и вкусен, но лично аз не харесвам този вид сладкиш. Вида му при теб е неустоим.
Поздрави, Танче!
Прекрасна нощ!
Благодаря, Габи!
ИзтриванеКаго потънал в снежна картина е този щолен. Прекрасно изглежда! И толкова много вкусни парченца надничат отвътре ... ! Светли празници, Танче!
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря, Йоли!
ИзтриванеЩастлива седмица ти желая!
Таничка, никога не съм опитвала, но твоят изглежда зашеметяващо! Ама аз вече не знам как да хваля творенията ти... То кое от кое е по-хубаво. Браво!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и свели празници!
Ама много си сладка, да знаеш :)
ИзтриванеБлагодаря ти, Гери!
Хубави празнични дни ти желая!
Не ми остана време, а може би и смелост да направя щолен. Твоя, Таня е прекрасен и само ако мога да си взема поне едно парченце :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и весели празници!
Можеш да направиш щолен, Хриси, но ще го хапнете за нова година, че да има време да поотлежи малко! Сигурна съм, че ще ви хареса!
ИзтриванеБлагодаря ти, мила и весели празници и на теб!
Танче, с теб сме на една вълна! Вчера и ние вкъщи приготвихме щолена, но направо си го нарязахме. Миналата година чакахме две седмици, но тази година само два часа. :)
ОтговорИзтриванеПрекрасен е и твоят щолен - като снежна приказка!
Прекрасни празници, мила!
Аз за това правя поне два, Светле :) Единия се изяжда, а другия да остане, за да може да придружи кафето в някоя от коледните утрини :)
ИзтриванеБлагодаря ти, мила!
Нека празника бъде вълнуващ и много усмихнат и за теб!
Танче, честно...по-красиви снимки на щолен не съм виждала...Аз правих един бърз изварен, но ти ще ме изкушиш сега и по тази рецепта да спретвам...Магьосница си, да знаеш!
ОтговорИзтриванеХайде, Весе, имаш още време, можеш да опиташ и този, много е вкусен :)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Прегръдки!
Изглежда изумително този щолен,а и подсказката за борда е много полезна,благодаря,Танче!Весела Коледа!
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря, Роси :)
ИзтриванеВесела Коледа и на теб!
Чудесно изглежда този щолен и с този микс от ядки,и сушени плодове е като едно сладко неустоимо изкушение!Поздрави и весели празници!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Деси! Много се радвам, че ти харесва!
ОтговорИзтриванеВесели празници!
Много нежни снимки и много красиво оформен щолен! Поздравления, Таничка !Весели празници и вълшебни празнични дни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате!
ОтговорИзтриванеВесели и щастливи празници за теб и твоето семейство!
Честита Коледа, Танче! Здраве и щастие в дома ти! Снимките на щолена са истинска коледна приказка! Сигурно и вкусът е така вълшебен! Поздрави!
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря, Вале :) Дано и за теб Коледа да бъде щастлива, усмихната и изпълнена с много любов и сбъднати мечти!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Честита Коледа, Танче! :) Пожелавам здраве, щастие и сбъдване на всички желания!
ОтговорИзтриванеВесело посрещане на новата година!
Благодаря ти, Светле!
ИзтриванеЧестита Коледа :) Бъди здрава, усмихната, цереустремена, обичана и много щастлива!
Голяма прегръдка!
Изглежда вкусен и мисля да се пробвам.Какво представлява смесената подправка🙃🙂😊
ОтговорИзтриванеТова е подправка за коледни следки. Смес от канела, джинджифил, карамфил, анасон, индийско орехче и др...
ИзтриванеБлагодаря....
ОтговорИзтриванеНа финалната права съм🙂Глазирането на топъл щолен или не?
ОтговорИзтриванеКолко милилитра прясно мляко се слага? Не е уточнено какви са чашите. Благодаря
ОтговорИзтриване