неделя, 21 декември 2014 г.

Щолен

Немския Коледен хляб има много  имена в Германския: Щолен, Дрезденски Щолен, Щтрутцел, Щтрицел, Щутенброд, или Хрисщолен. Традиционният немски Коледен хляб, е много колоритен, събрал в себе си различни видове ядки и най-разнообразни сушени и захаросани плодове, традиционни  Коледни подправки,  като канела, индийско орехче, кардамом или карамфил, коняк или ром и мнооого масло.

Легендата разказва, че Щолена в типичната си форма и с бялият си слой пудра захар символизира  бебето Христос увито в пелени.

Щолена се смята, че е създаден в Дрезден през 1400 г. Въпреки това, по това време Католическата църква, като част от правилата на постите в подготовката за Коледа, забранила използването на масло и мляко в приготвянето му. Заради това, Щолена в Средновековието е бил малко по-безвкусен сладкиш.

През 1650 година принц Ернст фон Заксен, по искане на пекарите в Дрезден, успешно моли папа Урбан VIII, за да вдигне ограниченията върху използването на маслото по време на Великия пост. Ограниченията били отменени само в Дрезден и по този начин започнала традиция в печенето, която продължава и до днес.

Традиционно се приготвя и продава на прекрасните Коледни базари, които датират още от Средновековието и се зачитат и уважават от населението като реликва.

През 1730 "Август Силния", избиран за Властелинът на Саксония, заповядал на хлебарите от Дрезден, да направят огромен Щолен с тегло от 1 тон и 8оо килограма! За да се запомни това събитие, подобен Щолен се изпича всяка година в съботата преди годишния фестивал на Дрезденския Щолен.

Щолен

Необходими продукти за тестото:

1 чаша сушени плодове, нарязани. Аз съм използвала сушени годжи бери, боровинки, червени боровинки, сушени ягоди
½ чаша стафиди
½ чаша орехи
½ чаша лешници
чаша ром
½ чаша прясно мляко
1 супена лъжица смесена подправка
2 и ½ чаени лъжици суха мая
2  супени лъжици мед

2 яйца
семената от една шушулка ванилия
кората на един портокал
около 600 грама брашно
125 грама масло, стайна температура
130 грама захар
щипка сол


За глазиране на Щолена:

100 грама масло, разтопено
1 чаша пудра захар


Започнете със сушените плодове, като и ги нарежете на малки парченца. Поставете ги в стъклен буркан с винт. Добавете стафидите и рома, разбъркайте. Затворете буркана и ги оставете да се накисват в продължение на най-малко 4 часа - по-добре през цялата нощ.
Стоплете млякото, докато стане хладко. Добавете меда и маята и разбъркайте, докато всичко се разтвори напълно. Прибавете три-четири супени лъжици брашно и разбъркайте отново до гладка каша. Оставете за 20 минути да втаса.

Извадете семената от ванилията, като я разрежете по дължина и с обратната страна на ножа остържете всички семена. Прибавете семената към яйцата и захарта. Разбъркайте и настърганата портокалова кора към тях.
Брашното пресейте в голяма купа и смесете с подправката, добавете в кладенче оформено по средата разбитите със захарта яйца, ванилия и портокалови кори, мекото масло и сместа от втасалата мая. Първоначално разбъркайте всичко, а след това омесете, докато не получите хубаво гладко тесто. Покрийте го и го оставете на топло място за поне 1 час да втаса.


Поставете лист хартия за печене върху тавата, в която ще печете Щолените. Загрейте фурната 175°C. Добавете сушените плодове и ядките към тестото и омесете, така че всички добавени продукти да се разпределят равномерно. Върху набрашнена повърхност разделете тестото на две равни части и оформете от тях правоъгълници и оформете Щолените. Поставете върху тавата за печене и ги оставете да втасват за още 20-30 минути ( можете да оформите борд от фолио за да предотвъртите разливането на формата на Щолена ). Печете 50-60 минути. Ако Щолена започне да става твърде тъмен отгоре, се покрива с фолио за печене.
Разтопете маслото приготвено за глазиране. Намажете горещите щолени с масло и поръсете с пудрата захар. Повторете няколко пъти, докато изчерпате количествата. Последно поръсете с пудра захар и увийте Щолените в станиол или алуминиево фолио. Съхранявайте на сухо място в продължение на най-малко 2-3 седмици преди да го консумирате.

27 коментара:

  1. Нежен и очарователен. Колкото и да не обичам щолен, толкова ми харесаха снимките ти.
    Прекрасно оформление на публикацията. Сигурно е и вкусен, но лично аз не харесвам този вид сладкиш. Вида му при теб е неустоим.
    Поздрави, Танче!
    Прекрасна нощ!

    ОтговорИзтриване
  2. Каго потънал в снежна картина е този щолен. Прекрасно изглежда! И толкова много вкусни парченца надничат отвътре ... ! Светли празници, Танче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Йоли!
      Щастлива седмица ти желая!

      Изтриване
  3. Таничка, никога не съм опитвала, но твоят изглежда зашеметяващо! Ама аз вече не знам как да хваля творенията ти... То кое от кое е по-хубаво. Браво!
    Прегръдки и свели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама много си сладка, да знаеш :)
      Благодаря ти, Гери!
      Хубави празнични дни ти желая!

      Изтриване
  4. Не ми остана време, а може би и смелост да направя щолен. Твоя, Таня е прекрасен и само ако мога да си взема поне едно парченце :)
    Прегръдки и весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Можеш да направиш щолен, Хриси, но ще го хапнете за нова година, че да има време да поотлежи малко! Сигурна съм, че ще ви хареса!
      Благодаря ти, мила и весели празници и на теб!

      Изтриване
  5. Танче, с теб сме на една вълна! Вчера и ние вкъщи приготвихме щолена, но направо си го нарязахме. Миналата година чакахме две седмици, но тази година само два часа. :)
    Прекрасен е и твоят щолен - като снежна приказка!
    Прекрасни празници, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз за това правя поне два, Светле :) Единия се изяжда, а другия да остане, за да може да придружи кафето в някоя от коледните утрини :)
      Благодаря ти, мила!
      Нека празника бъде вълнуващ и много усмихнат и за теб!

      Изтриване
  6. Танче, честно...по-красиви снимки на щолен не съм виждала...Аз правих един бърз изварен, но ти ще ме изкушиш сега и по тази рецепта да спретвам...Магьосница си, да знаеш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хайде, Весе, имаш още време, можеш да опиташ и този, много е вкусен :)
      Благодаря ти!
      Прегръдки!

      Изтриване
  7. Изглежда изумително този щолен,а и подсказката за борда е много полезна,благодаря,Танче!Весела Коледа!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесно изглежда този щолен и с този микс от ядки,и сушени плодове е като едно сладко неустоимо изкушение!Поздрави и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ти, Деси! Много се радвам, че ти харесва!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  10. Много нежни снимки и много красиво оформен щолен! Поздравления, Таничка !Весели празници и вълшебни празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря, Кате!
    Весели и щастливи празници за теб и твоето семейство!

    ОтговорИзтриване
  12. Честита Коледа, Танче! Здраве и щастие в дома ти! Снимките на щолена са истинска коледна приказка! Сигурно и вкусът е така вълшебен! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Много ти благодаря, Вале :) Дано и за теб Коледа да бъде щастлива, усмихната и изпълнена с много любов и сбъднати мечти!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  14. Честита Коледа, Танче! :) Пожелавам здраве, щастие и сбъдване на всички желания!
    Весело посрещане на новата година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Светле!
      Честита Коледа :) Бъди здрава, усмихната, цереустремена, обичана и много щастлива!
      Голяма прегръдка!

      Изтриване
  15. Изглежда вкусен и мисля да се пробвам.Какво представлява смесената подправка🙃🙂😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е подправка за коледни следки. Смес от канела, джинджифил, карамфил, анасон, индийско орехче и др...

      Изтриване
  16. На финалната права съм🙂Глазирането на топъл щолен или не?

    ОтговорИзтриване
  17. Колко милилитра прясно мляко се слага? Не е уточнено какви са чашите. Благодаря

    ОтговорИзтриване