петък, 21 ноември 2014 г.

Panettone



Не е Коледа без Panettone! Да, така казват италианците, този хляб независимо какви други вкусотии има на Коледната трапеза е задължително да присъства, в противен случай не е същото за тях!
Е, ние не сме италианци и присъствието му на трапезата не е задължително, но съм сигурна, че във всяко домакинство покрай Коледа се появява по една от онези изкушаващи, стилни кутии с вкусно и ароматно Panettone, които се продават навсякъде в по-големите хранителни вериги по Коледа.
Аз ви предлагам да си го приготвите сами, защото не е никак трудно, трябва ви само, желание, повечко свободно време и малко търпение. Ще се изненадате от прекрасния резултат, смея да твърдя, че вкуса по нищо не отстъпва от това, което ще закупите от магазина, дори с натуралния, домашен вкус и аромат, е в пъти по-добро!

Необходими продукти:

700 грама брашно
200 грама меко масло
200 грама захар
2 яйца и един жълтък
1 чаша стафиди, (аз използвах половината бели, половината тъмни)
50 грама захаросани лимонови кори
400 грама топло прясно мляко
40 грама прясна мая
кората от един портокал
1 щипка сол
Приготвяне:
Накиснете стафидите в бренди за една нощ или в топла вода за 10 минути.
Преди да ги използвате ги подсушете идеално с кухненска хартия и ги оваляйте с брашно.
Подгответе две форми за печене, като направите висок борд с помощта на хартия за печене.  
Смесете ситно настърганата портокалова кора със захарта.
Прибавете яйцата и жълтъка и разбийте с помощта на тел за разбиване.
В дълбока купа пресейте брашното и прибавете солта.
Разтворете маята в млякото и го прибавете в купата при брашното. След това прибавете много мекото масло и яйцата със захарта. Разбъркайте всичко с помощта на дървена лъжица, докато получите много лепкаво тесто.
Покрийте купата с прозрачно фолио и оставете тестото да втаса, докато удвои обема си.
След около един и половина часа, разбъркайте тестото отново с дървена лъжица и отново го оставете да втаса.
След второто втасване покрийте плота с брашно. Изсипете брашното на плота и прибавете стафидите и лимоновите кори. Месете съвсем за кратко, само докато се разпределят равномерно, добавените сушени плодове. Разделете го на две равни части. Тестото ще бъде много меко и все още лепнещо, с помощта на брашно или, ако предпочитате с ръце намазани с мазнина, за да не се полепва тесто по тях, го оформете и поставете в предварително подготвените форми за печене.
Оставете го втаса, докато достигне до ръба на оформения борд от хартия за печене.
Печете панетонето на 180°С в продължение на 45 минути.
След изпичане оставете да се охлади за 10 минути във формата, а след това го извадете. Поставете панетонето върху решетка, за да се охлади напълно. Режете студено.

16 коментара:

  1. Ох, Танче много обичам Пенетоне и сега с твоя лесен вариант ще ме караш да го правя :)))
    Подстрекател си и това е...:)))
    Хубав и весел уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И ние вкъщи обичаме Панетоне, Хриси и съм много доволна, че всички много харесаха този вариант :) Ще го правям отново със сигурност!
      Благодаря!
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Задължително си запазвам рецептата, великолепно панетоне! Изглежда ми умопомрачително! Великолепни снимки! Ще докладвам за резултата! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поли, тази рецепта за панетоне се окоза изключително сполучлива и много лесна. Приготвяла съм преди години с аромат на ансон, но нещо не ме впечатли особено, докато това е много добро.
      Ще се радвам да го приготвиш и да споделиш резултата :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  3. Фантастично Панетоне! Със сигурност не може без него:). Приказни снимки! прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Танче, никога не съм правила панетоне. Толкова изумително примамливо изглежда при теб, че ще ме накараш да се пробвам. Благодаря мила.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не мога да повярвам, че не си приготвяла, като се има предвид, че блога и опита ти са като една дебела енциклопедия :)!!! Сигурна съм, че стига да се захванеш, ще направиш изключително Панетоне!
      Аз ти блогадаря!

      Изтриване
  5. Красота! Толкова високо е станало! Браво, Танче- за труда и изящните снимки!
    Слънчеви почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, тази височина, заради нея бяха най-големите ми опасения, дали ще се изпече равномерно..., но всъщност толкова добре втаса ( увеличи обема си почти два пъти и половина ) и бeше толкова въздушно, че нямаше начин да не се опече перфектно, така и стана!
      Благодаря ти, мила :)
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Таничка, много ми харесва тази рецепта, тъй като досега съм хапвала такова само купено от магазина :) Искам да те попитам, за това количество тесто, в какъв размер тавичка пече? Благодаря ти, мила! Изглежда превъзходно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, от това количество тесто изпекох две панетоне в тавички с диаметър 20 сантиметра и височина на страните 17 сантиметра, които увеличих като направих борд от хартия за печене.
      Аз ти благодаря и се радвам, че прояви интерес :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  7. Ах, каква си подстрекателка, Танче. На мен панетонето не ми у коледно, по ми се хапва около великден, затова и за Коледа подминавам тези кутии по магазините, а пък у дома не съм се и сещала да опитам. Но дълбоко ме накара да се замисля с тези снимки, ей!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, важното е да има желание човек да приготвя вкусна храна, не е нужно да е определен период от годината, за да го прави :)
      Благодаря, ти!
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Прекрасно е , Танче!!!
    Много го обичам намазано с масълце и чаша чай. Така си го ям. Никога не съм го правила, май е време да спретна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай да го приготвиш вкъщи, мила, още по-хубаво е :)
      Поздрави!

      Изтриване