неделя, 23 ноември 2014 г.

Домашна паста



За тестото:

400 грама фино бяло брашно

4 големи яйца

1 чаена лъжичка зехтин

½ до 1 супена лъжица студена вода, ако е необходимо

За плънката:

100 грама крема сирене

100 грама извара

40 грама настърган мек кашкавал

40 грама настърган Пармезан или Грана падано

100 грама грах от консерва

1 чаена лъжичка сушен риган

сол и черен пипер на вкус

За соса:
3 супени лъжици зехтин за готвене

200 грама зеленчуков бульон

400 грама свинска плешка накълцана на много ситно

3 глави жълт лук

3 скилидки чесън

800 грама белени домати от консерва, нарязани на кубчета

1 чаена лъжичка сушен риган

сол и черен пипер





Приготвяне:

Изброените продукти за плънката се разбъркват заедно, подправят се с черен пипер, сол и риган. Оставя се настрани, докато стане готова пастата.
Брашното се пресява в купа и по средата се оформя кладенче, в което се изсипват леко разбитите яйца и зехтина. Всичко се смесва, с помощта на вилица, ако сместа изглежда суха се добавя малко вода. Омесва се тесто, което е средно твърдо и много еластично.
Готовото тесто се опакова в найлоново фолио и се оставя да почива за 30 минути.
Тестото се разделя на две части и всяка част се разточва на тънка кора. Оформят се равиолите, като разточената кора се разделя на две части и на разстояние се поставя от плънката. Около нея се намазва с разбито яйце. Отгоре се поставя другото парче от разточеното тесто и се оформят равиолите, като е добре да няма въздух около плънката. С помоща на къдраво ножче се изрязват равиолите, поръсват се с малко брашно и се оставят да поизсъхнат леко преди да се сварят.
 


Приготвянето на соса става, като месото се накълцва максимално ситно. В три лъжици зехтин за готвене се запържват лука и чесъна. Прибавя се месото и се запържва много добре. Добавят се 200 грама зеленчуков бульон, поставя се капак на съда, в който приготвяме соса и температурата на котлона се намалява. Оставя се да ври за 15 минути, докато водата почти изври. Прибавят се доматите и сосът се оставя да къкри на слаб огън за още 25-30 минути. Към края се прибавя сушения риган и соса се подправя със сол и черен пипер на вкус.

При сервиране пастата се поръсва с прясно настърган пармезан и магданоз.

Това е вариант на равиоли с плънка от рикота и спанак. Соса е от карамелизиран лук със сметана.

20 коментара:

  1. Чудесни са, Таничка!
    Имам машинка, която не съм ползвала още :(
    Имаш много хубави атрибути!
    Прегръдка и хубава неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, сега си мечтая за точно такава машинка за изтъняване на корите, не че не може на ръка, но със сигурност ще бъде много по-лесно с нея.
      Благодаря ти!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  2. По-хубаво от домашна паста няма! Богата и вкусна плънка и сос.
    Танче, интересни джаджи имаш. Улесняват оформянето.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абсолютно споделям мнението ти за домашната паста, Тили!
      Перфектна е, заслужава си всяко усилие и отделено време :)
      Благодаря ти!
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Адмирации...за приготвянето на пастата и на чудесните ястия с нея!
    Снимките са божествени!
    Поздрави,Таня:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Миленче :)
      Желая ти усмихната нова седмица!

      Изтриване
  4. Невероятна паста, правя си редовно! Имаш си страхотни аксесоари! Пробвай лазаня с пресни кори, съвършенство, пусто все вечер я правя и не мога да снимам, но става велико и препоръчвам! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Правила съм такава лазаня, Поли, и Болонезе и зеленчукова, но не съм снимала и идеята ти е добра, трябва да и намеря място в блога, заслужава си!
      Благодаря ти!
      Хубав ден ти желая!

      Изтриване
  5. Танче, радвам се да видя съмишленик за прясната паста! :)
    И аз много често правя, готови купувам само спагети и детски макарони за закуска на сина ни, всякакви други видове приготвям сама, а даже нямам и машинка, голям ентусиаст съм :)
    Разкошна е твоята, разкошна! Откъде е красивата ти формичка?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Марийче!
      Формата ми е подарък от снаха ми, купувана е от Лондон, не съм виждала тук подобни, но може и да има. Със сигурност е много удобна, но ако има желание човек може и без форма и специални уреди да приготвя чудна домашна паста :)
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  6. Танче, и аз това лято се запалих по домашната паста и се влюбих в нея. От тогава вече няколко пъти съм я правила и все в различни варианти. Трябва да опитам и твоя - изглежда апетитно! Сърдечни поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Толкова си любопитна по отношение на храната, също като мен, Люси :) Всичко ще опиташ и ще сътвориш чудеса, сигурна съм :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  7. Не би могло да бъде по-вкусно,Танче,омайващи кадри и несравнимо вкусна паста!
    Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че одобряваш пастата, Роси :)
      Благодаря!
      Желая ти спорни дни!

      Изтриване
  8. Иии ама какви инструменти си имаш!!! Много бързо фокусирам такива неща:))) Пастата е един път, браво за нея! А снимките... са вълшебни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Танче, непременно ще се възползвам от рецептата ти. Изглеждат страхотно. Направо идва ми си хапна това парченце от виличката!!!
    Прегръдки,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много сладко, Аура :) Опитай рецептата ще ти хареса!
      Поздрави!

      Изтриване
  10. Доколкото знам, автентичната паста се приготвя с брашно от твърда пшеница, на каквото аз лично не съм попадала в нашата търговска мрежа. В противен случай, пастата се разкашква.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пастата ми става перфектна с обикновено брашно, приготвям я от доста време и никога до сега не се е разкашкала, това според мен зависи от твърдоста на тестото, определено трябва да е по-твърдичко и е малко трудно за разточване, но пък резултата си заслужава.

      Изтриване