За
тестото:
400 грама фино бяло брашно
4 големи яйца
1 чаена лъжичка зехтин
½ до 1 супена лъжица студена вода, ако е необходимо
400 грама фино бяло брашно
4 големи яйца
1 чаена лъжичка зехтин
½ до 1 супена лъжица студена вода, ако е необходимо
За
плънката:
100 грама крема сирене
100 грама извара
40 грама настърган мек кашкавал
40 грама настърган Пармезан или Грана падано
100 грама грах от консерва
1 чаена лъжичка сушен риган
сол и черен пипер на вкус
100 грама крема сирене
100 грама извара
40 грама настърган мек кашкавал
40 грама настърган Пармезан или Грана падано
100 грама грах от консерва
1 чаена лъжичка сушен риган
сол и черен пипер на вкус
За соса:
3 супени лъжици зехтин за готвене
200 грама зеленчуков бульон
400 грама свинска плешка накълцана на много ситно
3 глави жълт лук
3 скилидки чесън
800 грама белени домати от консерва, нарязани на кубчета
1 чаена лъжичка сушен риган
сол и черен пипер
200 грама зеленчуков бульон
400 грама свинска плешка накълцана на много ситно
3 глави жълт лук
3 скилидки чесън
800 грама белени домати от консерва, нарязани на кубчета
1 чаена лъжичка сушен риган
сол и черен пипер
Изброените продукти за плънката се разбъркват заедно, подправят се с черен пипер, сол и риган. Оставя се настрани, докато стане готова пастата.
Брашното се пресява в купа и по средата се оформя кладенче, в
което се изсипват леко разбитите яйца и зехтина. Всичко се смесва, с помощта на
вилица, ако сместа изглежда суха се добавя малко вода. Омесва се тесто, което е
средно твърдо и много еластично.
Готовото тесто се опакова в найлоново фолио и се оставя да
почива за 30 минути.
Тестото се разделя на две части и всяка част се разточва на
тънка кора. Оформят се равиолите, като разточената кора се разделя на две части
и на разстояние се поставя от плънката. Около нея се намазва с разбито яйце.
Отгоре се поставя другото парче от разточеното тесто и се оформят равиолите,
като е добре да няма въздух около плънката. С помоща на къдраво ножче се изрязват
равиолите, поръсват се с малко брашно и се оставят да поизсъхнат леко преди да
се сварят.
Приготвянето на соса става, като месото се накълцва максимално ситно. В три лъжици зехтин за готвене се запържват лука и чесъна. Прибавя се месото и се запържва много добре. Добавят се 200 грама зеленчуков бульон, поставя се капак на съда, в който приготвяме соса и температурата на котлона се намалява. Оставя се да ври за 15 минути, докато водата почти изври. Прибавят се доматите и сосът се оставя да къкри на слаб огън за още 25-30 минути. Към края се прибавя сушения риган и соса се подправя със сол и черен пипер на вкус.
При сервиране пастата се поръсва с прясно настърган пармезан и магданоз.
Това е вариант на равиоли с плънка от рикота и спанак. Соса е от карамелизиран лук със сметана.
Чудесни са, Таничка!
ОтговорИзтриванеИмам машинка, която не съм ползвала още :(
Имаш много хубави атрибути!
Прегръдка и хубава неделна вечер!
Дани, сега си мечтая за точно такава машинка за изтъняване на корите, не че не може на ръка, но със сигурност ще бъде много по-лесно с нея.
ИзтриванеБлагодаря ти!
Сърдечни поздрави!
По-хубаво от домашна паста няма! Богата и вкусна плънка и сос.
ОтговорИзтриванеТанче, интересни джаджи имаш. Улесняват оформянето.
Поздрави!
Абсолютно споделям мнението ти за домашната паста, Тили!
ИзтриванеПерфектна е, заслужава си всяко усилие и отделено време :)
Благодаря ти!
Поздрави!
Адмирации...за приготвянето на пастата и на чудесните ястия с нея!
ОтговорИзтриванеСнимките са божествени!
Поздрави,Таня:))
Благодаря ти, Миленче :)
ИзтриванеЖелая ти усмихната нова седмица!
Невероятна паста, правя си редовно! Имаш си страхотни аксесоари! Пробвай лазаня с пресни кори, съвършенство, пусто все вечер я правя и не мога да снимам, но става велико и препоръчвам! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеПравила съм такава лазаня, Поли, и Болонезе и зеленчукова, но не съм снимала и идеята ти е добра, трябва да и намеря място в блога, заслужава си!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Хубав ден ти желая!
Танче, радвам се да видя съмишленик за прясната паста! :)
ОтговорИзтриванеИ аз много често правя, готови купувам само спагети и детски макарони за закуска на сина ни, всякакви други видове приготвям сама, а даже нямам и машинка, голям ентусиаст съм :)
Разкошна е твоята, разкошна! Откъде е красивата ти формичка?
Благодаря, Марийче!
ИзтриванеФормата ми е подарък от снаха ми, купувана е от Лондон, не съм виждала тук подобни, но може и да има. Със сигурност е много удобна, но ако има желание човек може и без форма и специални уреди да приготвя чудна домашна паста :)
Сърдечни поздрави!
Танче, и аз това лято се запалих по домашната паста и се влюбих в нея. От тогава вече няколко пъти съм я правила и все в различни варианти. Трябва да опитам и твоя - изглежда апетитно! Сърдечни поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеТолкова си любопитна по отношение на храната, също като мен, Люси :) Всичко ще опиташ и ще сътвориш чудеса, сигурна съм :)
ИзтриванеПрегръдка!
Не би могло да бъде по-вкусно,Танче,омайващи кадри и несравнимо вкусна паста!
ОтговорИзтриванеУспешна седмица!
Много се радвам, че одобряваш пастата, Роси :)
ИзтриванеБлагодаря!
Желая ти спорни дни!
Иии ама какви инструменти си имаш!!! Много бързо фокусирам такива неща:))) Пастата е един път, браво за нея! А снимките... са вълшебни! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, мила :)
ИзтриванеСпокойна вечер ти желая!
Танче, непременно ще се възползвам от рецептата ти. Изглеждат страхотно. Направо идва ми си хапна това парченце от виличката!!!
ОтговорИзтриванеПрегръдки,мила!
Много сладко, Аура :) Опитай рецептата ще ти хареса!
ИзтриванеПоздрави!
Доколкото знам, автентичната паста се приготвя с брашно от твърда пшеница, на каквото аз лично не съм попадала в нашата търговска мрежа. В противен случай, пастата се разкашква.
ОтговорИзтриванеПастата ми става перфектна с обикновено брашно, приготвям я от доста време и никога до сега не се е разкашкала, това според мен зависи от твърдоста на тестото, определено трябва да е по-твърдичко и е малко трудно за разточване, но пък резултата си заслужава.
Изтриване