Необходими продукти:
3 чаши бяло брашно
1 и 1/2 чаена лъжици бакпулвер
1/2 чаена лъжица сода
Шепа босилек, ситно нарязан (около 25 – 30 грама)
½ чаена лъжичка сол
1 супена лъжица кафява захар
330 милилитра бира на стайна температура
За хляба може да се използва и самонабухващо тесто за кекс, ако имате такова. Ако използвате такова, не е необходимо да прибавяте бакпулвер и сода.
Включете топлината на фурната до 180°C.
Смесете всички съставки в купа, разбъркайте с дървена лъжица, докато се образува
тесто.
Сложете тестото в намазана с масло или покрита с хартия за
печене форама за хляб (аз използвах 23 х 12 cантиметра тавичка с тефлоново покритие),
и печете в продължение на 40-45 минути до златисто кафяво. За да проверите дали
хляба е готов, прободете го, с помощта на дървен шиш или остър нож в най-дебелата
част и ако излезе чист, значи е готов.
Хляба приготвен с бакпулвер, според мен е най-вкусен за
консумация направо от фурната, топъл-топъл, намазан с масло или вкусен дип.
Ама много вкусно изглежда, Таня направо разкошно! И рецептата интересна!
ОтговорИзтриванеПоздрави! Хубава вечер!
Наистина е много интересно, лесно и икономично това хлебче, а резултата е разкошен!
ИзтриванеБлагодаря, Иве :)
Поздрави!
Има ли значение бирата дали е тъмна или светла? Изглежда страхотно!
ОтговорИзтриванеПоздрави
Аз го направих със светла бира, но мисля, че няма да има проблем, ако се използва и тъмна, дори може да повлияе на вкуса положително! Ще опитам следващия път, благодаря ти за идеята, Краси!
ИзтриванеПоздрави!
Или намазан точно с това, което е на снимката...
ОтговорИзтриванеТаничка, страхотен хляб! Голямо ухание, голямо напукване. ;) Очите ми останаха в него, да знаеш!
Прегръдки и хубава вечер!
Като кекс бухна това хлебче, Гери, и аз се изненадах :) Чудесен вариант за топъл и бързо приготвен хляб!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Поздрави!
Жестоко апетитен хляб,Танче,прилича досущ на хляб с мая,страхотен ти е станал,поздравления,много пръхкав и с чудна коричка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси :) Наистина много вкусен се получи и всички вкъщи го харесахме!
ИзтриванеЖелая ти приятна вечер!
Таничка, тестените ти рецепти нямат равни! Много ме вдъхновяваш да запретна ръкави и да сътворя нещо тестено тези дни, че само като си представя аромата на тази вкусотия, мира няма да ми даде. Прегръдка, мила!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, чи ти действам вдъхновяващо, Люси! Аз съм сигурна, че ще приготвиш някоя вкусотия, како са сетя как се облизвах при гледката на тиквените кифлички наскоро :)
ИзтриванеХубав уикенд ти желая!
Танче, много изкушаваш с този хляб! Както си правя често, трябва да купя бира, че у дома много не се пласират такива течности и да пробвам! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
И в къщи няма много почитатели на бирата, но хляба приготвен с нея си заслужава :)
ИзтриванеМного се радвам, че ти харесва хлебчето, а още по щастлива ще ме направиш, ако го приготвиш :)
Сърдечни поздрави, Тили!
Хлябът с бира е любим у дома. Много ми харесва и твоят вариант със сода. Чудесно и ароматно печиво си сътворила, Таня, и не на последно място - много красиво и апетитно! Комплименти, мила!
ОтговорИзтриванеЗа мен хляба е съвсем скорошно откритие и наистина много ни харесва. Ще опитам и варианта от твоя блог, доста честичко приготвям и обичам да разнообразявам :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки, мила Нели!
Танче, прекрасен хляб. Това непременно ще си го приготвя!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Ще се радвам много да опиташ хлебчето, Аура :) , сигурна съм, че ще ти хареса!
ИзтриванеПрегръдки!
а, дипът как е приготвен?
ОтговорИзтриванеДипът е противовирусен и е подходящ в случай, че няма да ви се налага да контактувате с непознати :) Малко е горещ, но много вкусен!
ОтговорИзтриванеБосилек, магданоз, перата на зелен лук, чесън, червен лук, лимонов сок, бял оцет балсамико, млян бял пипер, зехтин и сол. Пропорциите не мога да кажа, защото съм слагала на око.
Изключително вкусен хляб. Съвсем случайно го открих, защото имах босилек, който вехнеше, защото ми беше останал от друга рецепта. И реших да потърся някакъв хляб и ми излезе този. Бирата внася много аромат, а самият хляб е с много хрупкава коричка и мек отвътре. Благодаря, прекрасен блог.
ОтговорИзтриванеПоздрави, Васил
Здравей, Васил! Много се радвам, че си попаднал на тази рецепта и си опитал този прекрасен и много бърз за приготвяне хляб. Аз честичко прибягвам до тази рецепта, когато нямам много време, а ми се иска топъл и ароматен хляб да присъства на трапезата.
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Супена супичка "ОТГОВОР (ГЪЗ)"
ОтговорИзтриванеХаресваш ли драконов плод (Да аз харесвам Супена супичка"( ОТГОВОР ГЪЪЪЪъъъъъъъз )
ОтговорИзтриване