четвъртък, 20 ноември 2014 г.

Лесен хляб с босилек и бира


Необходими продукти:

3 чаши бяло брашно
1 и 1/2 чаена лъжици бакпулвер
1/2 чаена лъжица сода
Шепа  босилек, ситно нарязан (около 25 – 30 грама)
½ чаена лъжичка сол
1 супена лъжица кафява захар
330 милилитра бира на стайна температура
За хляба може да се използва и самонабухващо тесто за кекс, ако имате такова. Ако използвате такова, не е необходимо да прибавяте бакпулвер и сода.
Включете топлината на фурната до 180°C.
Смесете всички съставки в купа, разбъркайте с дървена лъжица, докато се образува тесто.
Сложете тестото в намазана с масло или покрита с хартия за печене форама за хляб (аз използвах 23 х 12 cантиметра тавичка с тефлоново покритие), и печете в продължение на 40-45 минути до златисто кафяво. За да проверите дали хляба е готов, прободете го, с помощта на дървен шиш или остър нож в най-дебелата част и ако излезе чист, значи е готов.

Хляба приготвен с бакпулвер, според мен е най-вкусен за консумация направо от фурната, топъл-топъл, намазан с масло или вкусен дип.

22 коментара:

  1. Ама много вкусно изглежда, Таня направо разкошно! И рецептата интересна!
    Поздрави! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е много интересно, лесно и икономично това хлебче, а резултата е разкошен!
      Благодаря, Иве :)
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Има ли значение бирата дали е тъмна или светла? Изглежда страхотно!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз го направих със светла бира, но мисля, че няма да има проблем, ако се използва и тъмна, дори може да повлияе на вкуса положително! Ще опитам следващия път, благодаря ти за идеята, Краси!
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Или намазан точно с това, което е на снимката...
    Таничка, страхотен хляб! Голямо ухание, голямо напукване. ;) Очите ми останаха в него, да знаеш!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като кекс бухна това хлебче, Гери, и аз се изненадах :) Чудесен вариант за топъл и бързо приготвен хляб!
      Благодаря ти!
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Жестоко апетитен хляб,Танче,прилича досущ на хляб с мая,страхотен ти е станал,поздравления,много пръхкав и с чудна коричка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси :) Наистина много вкусен се получи и всички вкъщи го харесахме!
      Желая ти приятна вечер!

      Изтриване
  5. Таничка, тестените ти рецепти нямат равни! Много ме вдъхновяваш да запретна ръкави и да сътворя нещо тестено тези дни, че само като си представя аромата на тази вкусотия, мира няма да ми даде. Прегръдка, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, чи ти действам вдъхновяващо, Люси! Аз съм сигурна, че ще приготвиш някоя вкусотия, како са сетя как се облизвах при гледката на тиквените кифлички наскоро :)
      Хубав уикенд ти желая!

      Изтриване
  6. Танче, много изкушаваш с този хляб! Както си правя често, трябва да купя бира, че у дома много не се пласират такива течности и да пробвам! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И в къщи няма много почитатели на бирата, но хляба приготвен с нея си заслужава :)
      Много се радвам, че ти харесва хлебчето, а още по щастлива ще ме направиш, ако го приготвиш :)
      Сърдечни поздрави, Тили!

      Изтриване
  7. Хлябът с бира е любим у дома. Много ми харесва и твоят вариант със сода. Чудесно и ароматно печиво си сътворила, Таня, и не на последно място - много красиво и апетитно! Комплименти, мила!

    ОтговорИзтриване
  8. За мен хляба е съвсем скорошно откритие и наистина много ни харесва. Ще опитам и варианта от твоя блог, доста честичко приготвям и обичам да разнообразявам :)
    Прегръдки, мила Нели!

    ОтговорИзтриване
  9. Танче, прекрасен хляб. Това непременно ще си го приготвя!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам много да опиташ хлебчето, Аура :) , сигурна съм, че ще ти хареса!
      Прегръдки!

      Изтриване
  10. а, дипът как е приготвен?

    ОтговорИзтриване
  11. Дипът е противовирусен и е подходящ в случай, че няма да ви се налага да контактувате с непознати :) Малко е горещ, но много вкусен!
    Босилек, магданоз, перата на зелен лук, чесън, червен лук, лимонов сок, бял оцет балсамико, млян бял пипер, зехтин и сол. Пропорциите не мога да кажа, защото съм слагала на око.

    ОтговорИзтриване
  12. Изключително вкусен хляб. Съвсем случайно го открих, защото имах босилек, който вехнеше, защото ми беше останал от друга рецепта. И реших да потърся някакъв хляб и ми излезе този. Бирата внася много аромат, а самият хляб е с много хрупкава коричка и мек отвътре. Благодаря, прекрасен блог.
    Поздрави, Васил

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Васил! Много се радвам, че си попаднал на тази рецепта и си опитал този прекрасен и много бърз за приготвяне хляб. Аз честичко прибягвам до тази рецепта, когато нямам много време, а ми се иска топъл и ароматен хляб да присъства на трапезата.
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  13. Супена супичка "ОТГОВОР (ГЪЗ)"

    ОтговорИзтриване
  14. Харесваш ли драконов плод (Да аз харесвам Супена супичка"( ОТГОВОР ГЪЪЪЪъъъъъъъз )

    ОтговорИзтриване