сряда, 12 ноември 2014 г.

Gulab Jamun (индийски десерт)

Тези изкусителни топчета са един много популярен индийски десерт и са направени
от тесто, в което изненадващо за мен има голямо количество сухо мляко, те са пържени и се потапят в захарен сироп, а след като престоят известно време в сиропа, е..., сещате се какво следва - жалко за тях, не оцеляха никак дълго, съжалявам единствено, че не приготвих двойно количество... ;)
Препоръчвам ви да ги опитате, ако обичате сиропирани десерти ще се влюбите, а ако не обичате, това ще се промени завинаги!

Необходими продукти:
½ чаша сухо мляко - аз използвах с 1,5 % масленост

¼ чаша брашно

½ чаена лъжичка млян кардамом

1 супена лъжица стопено и охладено масло
¼ чаена лъжичка сода

около ¼ чаша прясно мляко на стайна температура - може би, малко повече или по-малко, толкова, колкото е необходимо да се направи тестото, така че да може да се оформят топчета от него

За захарния сироп:

1 и ½ чаши захар

2 чаши вода
1 чаена лъжичка розова вода

Приготвяне:
Смесете млякото на прах, брашното и содата в подходяща купа. Разбъркайте добре.
Добавете маслото и разбъркайте отново.

Добавете прясно мляко, малко по малко до образуването на тесто. То ще бъде много лепкаво. Омесете го в продължение на няколко минути.
Междувременно пригответе захарен сироп, като поставите заедно водата и захарта в подходящ съд за варене. Оставете водата да заври и оставете да къкри в продължение на 10 минути. Изключете котлона. Сиропът трябва да бъде топъл, когато се добавят топчетата.

Оформете от тестото малки топки. По тях не трябва да има пукнатини, опитайте да ги направите максимално гладки и кръгли, ако е необходимо намокряйте ръцете си с малко мляко или вода.
Загрейте олиото и изпържете топките. Добавяйте по 5-6 на веднъж. Те трябва да стоят в основата на съда, в който се пържат в продължение на поне една минута преди да изплуват на повърхността. Отнема около 5-6 минути, за да се изпържи една партида.

Оставете топчетата да се оцедят върху кухненска хартия и да се охладят за няколко минути, преди да ги добавите към захарния сироп.
Добавете топчетата към топлия сироп и изчакайте поне един час, за да поемат сиропа. След това са готови да бъдат унищожени, и бяха!

Само да припомня!
Температура на маслото е много важна. Ако тя е прекалено гореща, отвътре няма да се изпържат добре, а отвън топчетата ще покафенеят много бързо. Температурата е правилна, когато топката, която сте добавили към загрятата мазнина остава в долната част за близо една минута преди да се издигне към повърхността.

Не пържете много топчета наведнъж. Всяко от тях се нуждае от внимание.
След като се издигне на повърхноста на мазнината, помогнете на всяко топче, обърнете, за да се изпържи равномерно от всички страни. Отнема около 5-6 минути за всяка партида. Не се опитвайте да ускорите процеса за добър резултат.
Погрижете се захарния сироп да бъде топъл, когато топките се добавят към него.
Не забравяйте да направите малки топчета от тестото, защото те ще бухнат по време на пържене и допълнително още след абсорбиране на захарен сироп.
Позволете на топчетата да се охладят в продължение на няколко минути, преди да ги добавите към сиропа.


Изгарях от любопитство да ги приготвя! Започнала съм много да залитам по индийската кухня и не само, изкушавам се от пикантните и екзотични рецепти и експериментирам с неизползвани до сега от мен аромати, подправки и продукти.
Да ви е сладко!

17 коментара:

  1. Таничка, как хубаво ми подслади вечерта. Даже няма нужда да мечтая за сладки сънища. :) Прекрасен десерт!
    Прегръдки и ведро утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че си се подсладила, Гери, дори само от гледката :) И на мен така ми действат визуално тези сладкишчета!
      Благодаря!
      Желая ти хубав уикенд!

      Изтриване
  2. Танче, много интересен и безусловно вкусен десерт. А снимките са толкова апетитни...
    Отново ме подстрекаваш да опитам :)))
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, такива сме си ние и особено тези, които обичаме да експериментираме в кухнята :) Примамват ни разни вкусотии и бързаме да ги приготвим! Опитай сладките топчета, ще ти харесат!
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. Много апетитно! И сладко! И красиво! От ранна сутрин мисля за сладко с тези сладки.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Подслади се, Габи! Още от сутринта де ти е сладко, не е лошо :)
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Танче, много ми харесва този десерт. Обичам по-интересните десерти и този така ме изкуши, но вина имат и чудесните ти снимки :) При първа възможност ще го направя и благодаря за подробната рецепта! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ти благодаря, Люси и много се радвам, че прояви интерес към рецептата! Мисля, че една по-голяма част от българите са малко по консервативни по отношение на храната. Със сигурност е добре да се експериментира с нови и различни от познатите ни неща, така живота става по-цветен, разнообразен и разкошен :)
      Поздрави, Люси!

      Изтриване
  5. И мен запали......Непозната ми е индийската кухня като тематика и вкус,но този десерт успешно ме кара да се запозная в най-кратки срокове:)
    Прекрасна рецепта и изкусителни снимки,Таня!Браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че те изкуших Миленче!
      Благодаря ти!
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Таничка, определено са толкова сладки, че залепнах за монитора:))) изкусителка си ти голяма! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кой го казва, изкусителка съм била аз :)
      Благодаря, Кате!
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  7. Обичам, но не мога да ги ям, така че ще се наситя на тях виртуално, чрез изкусителните ти снимки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, предполагам заради захарта:( Не може ли да модифицираш рецептата, с подсладител примерно...

      Изтриване
    2. Тили, много жалко :( Не знам за себе си, как бих могла да се огранича от нещо което обичам или ме изкушава, трябва истинска воля и самоконтрол, а на мен ми е "много слаб ангела" в това отношение :(
      Благодаря!
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Леле, Танче...влюбих се от първата снимка в тези топчета. Непременно ще ги направя и това ще е май първата ми индийска рецепта. Очаквам и следващите ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С удоволствие бих споделяла повече рецепти, но главно приготвям храната вечер след работа, а тогава няма светлина за снимки и има чакащи гладни :) Но със сигурност, рецептите които ми харесват ще намеря начин да споделя в даден момент!
      Прегръдки, Весе!

      Изтриване