Не знам за вас, но у дома е малко неестествено да няма
десерт през уикенда. Та този път реших, че искам да направя нещо бързо и
колкото се може по-непретенциозно, да, ама не..., не можах да издържа на изкушението и отново не се размина декорирането, и отново с шоколад..., определено нещо се случва с мен, каквото и да правя все към
него ме влече, шоколад, шоколад J
Доста
се двоумих дали да споделя рулото, но в крайна сметка реших, че е добра идея да ви
подсетя, какво можете да направите с рулото, което винаги стърчи от всички
плата, които имате вкъщи и вечно се чудите как да го сервирате J
Мислех
си също така, че е рано за такава рецепта ( с коледно настроение ), но реших че ще ви го покажа,
може пък да вдъхновя някого...
Ако ви се заиграва, бихте могли да направите подобно пънче за вашата коледна трапеза с украса и декорация. Можете да добавите различни
елементи за разкош и да се позабавлявате, приготвя се лесно, вкусно е и същевременно много ефектно!
В
нета има най-различни варианти на така декорирано руло, които можете да разгледате и да
направите своето.
Необходими продукти:
3 големи яйца
100 грама захар
1 супена лъжица ванилова захар
3 супени лъжици прясно мляко
3 супени лъжици масло
60 грама брашно
30 грама какао
3/4 чаена лъжичка бакпулвер
1 супена лъжица ванилия
За крема:
За крема:
250 грама Маскарпоне
200 грама сметана за разбиване
4 супени лъжици пудра захар
Покрийте тавата от фурната с хартия за печене и я намажетае с масло. Оставете
настрани.
Включете
фурната да загрява на 180°С.
Разделете яйцата на жълтъци и белтъци.
Разбийте белтъците с щипка сол и супената лъжица ванилава захар.
Разбиите жълтъците със захарта и
прясното мляко, докато сместа стане пухкава и изсветлее, след
това добавете и предварително разтопеното и охладено масло и
разбъркайте със силиконова шпатула.
Смесете брашното с бакпулвера и какаото и ги прибавете внимателно към яйчната смес.
Смесете брашното с бакпулвера и какаото и ги прибавете внимателно към яйчната смес.
Накрая
прибавете разбитите яйчни белтъци постепенно, като разбърквате нежно с помощта на силиконовата шпатула.
Изсипете тестото върху подготвената тавичка, изравнете го с
палетан нож. Поставете го в предварително загрятата фурна за 15-20 минути или до изпичането му.
Извадете
блата и още горещ, го обърнате върху леко навлажнена кърпа. Отстранете хартията за печене. Навийте на руло и
оставете блата да изстине напълно.
Пригответе крема, като разбиете маскарпонето с две супени лъжици пудра захар, с помоща на тел за разбиване.
Пригответе крема, като разбиете маскарпонето с две супени лъжици пудра захар, с помоща на тел за разбиване.
Сметаната
разбийте с миксер с другите две супени лъжици пудра захар, до меки върхове.
Прибавете
сметаната към маскарпонето и разбъркайте внимателно.
След
като блата изстине, развийте го и намажете равномерно цялата му повърхност с крема.
Завийте отново рулото и го опаковайте с прозрачно домакинско фолио. Аз
пропуснах този момент и го завих с лист хартия за печене, няма да се оправдавам,
но определено не е най-добре оформеното руло, което съм правила..., дааа, но пък беше много вкусно!
За
глазурата използвах шоколадав ганаш, приготвен от 200 милилитра сметана и 200 грама черен шоколад. Сметаната затоплих на котлона, преди да кипне, отстраних от топлината и залях с нея начупения шоколад. След минутка разбърках, с помощта на тел за разбиване и оставих ганаша да се охлади преди да го нанеса по повърхността на рулото.
Разкошно, коледно, зимно, направено с желание!
ОтговорИзтриванеМного е красиво, а за снимките да не говорим!
Сърдечни поздрави, Танче!
Благодаря, Гери! Желание винаги имам, но време нямам :)
ИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Танче, и аз щях да правя такова руло за уикенда, но, уви, не ми остана време! От една година му се каня, но все не стигам до него. Много красиво ти се е получило и колкото и да ти се иска да е непретенциозно, при теб резултатът винаги е перфектен! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Много си мила, Светле, благодаря за хубавите думи!
ИзтриванеЩе се радвам да направиш твоето пънче и съм сигурна, че ще е страхотно!
Аз да си призная, не го бях планувала, беше спонтанно приготвено и сигурно ще направя отново, ако имам време до Коледа, върти ми се нещо в главата :)
Поздрави, Светле!
Благодаря за рецептата ще го направя прекрасен сладкиш краста весели празници
ИзтриванеЕх, че красота! Вълшебница си, Таня! Хубав ден!
ОтговорИзтриванеРадост, ласкаеш ме, благодаря ти :)
ИзтриванеХубава вечер ти желая!
Отново перфектно изпълнение, Танче!!!
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихната седмица! :)
Много се радвам, че ти харесва, Хриси :)
ИзтриванеПрегръдки!
страхотно пънче, Таня! И напомня за Коледа вече :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава нова седмица!
Пепи, аз нямам много Коледни рецепти в блога си и затова реших, че не е чак толкова лоша идеята да започна от по-рано, така дано да имам време да попълня колекцията си с рецепти които харесвам и имат място тук!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Поздрави!
Танче, много ми харесва предложението ти, още повече, че и аз вече съм на коледна вълна :) И аз като теб, рядко оставям без десерт у дома и твоята идейка ще е добре дошла и на нашата трапеза. Коледното пънче е много сладурско, но същевременно и елегантно! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеЛюси мила, аз обожавам това време от годината и подготовката около Коледа!Колкото по-дълго време е наоколо коледния дух, топлината и уюта на тези вълшебни празници, толкова по-добре! Тук в България ни е рано още за тях, но в Европа навсякъде започват от това време украсите, пазарите и вълненията по празниците.
ИзтриванеБлагодаря ти :)
Прегръдки!
Перфектно, Таня! Възхитена съм! Поздрави и усмивки!
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря, Валя :)
ИзтриванеЖелая ти усмихната и успешна седмица!
Чудесно пънче, Таня!
ОтговорИзтриванеНа мен ми е много рано за Коледа :)
Хубава седмица от мен!
Благодаря, Дани :) Радвам се, че ти харесва!
ИзтриванеПоздрави!
Какво чудно коледно рулце. Таня!!!
ОтговорИзтриванеТуй май ще е за десерт на нашата коледна маса. Много е ефектно!!!
Като си помисли човек, колко много неща трябва да приготви за Коледната трапеза и за кое по-напред ще му стигне времето..., никак не е лоша идеята десерта да е приготвен по набързо, но в същото време да бъде вкусен и ефектен :)
ИзтриванеРадвам се, че ти допада идеята, Аура :)
Прегръдки!
Таничка, сигурно те заболя главата от въздишките ни, но и аз се прехласвам... Красота, красота! Браво!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава вечер! :)
Какви ги приказваш ти, Гери :) Как би могло да ми причини главоболие такова нещо? Всеки един коментар за мен е огромно удоволствие и чест! Всяка добра дума и внимание от ваша страна ме прави истински щастлива! Огромно Благодаря е едниственото, което мога да кажа!
ИзтриванеИ аз те прегръщам!
Танче, и при нас така - не само през почивните дни, но и през седмицата без десерт не минава, а шоколадовита са на най-голяма почит.
ОтговорИзтриванеПравила съм коледно пънче преди година и наистина е много ефектно, а и лесно, по-непретенциозно и търпи хиляди имправизации. Твоето естествено е чудничко и събужда настроение за предстоящите празници. Очаквам още прекрасни предложения до Коледа!
Благодаря ти, Весе! И аз съм правила преди време и със сигурност ще направя пак, защото има много разновидности, а е толкова ефектно и вкусно!
ИзтриванеМного се надявам да имам достатъчно време да направя поне половината от плануваните рецепти за Коледа :)
Поздрави!
Приказно е ...,
ОтговорИзтриваневълшебно изглежда и определено създава празнично настроение -
много, много красиво, ефектно и неустоимо представено.
Благодаря за удоволствието,Танче, поздрави и комплименти за теб!
Дианка, много ти благодаря :), искрено се радвам на твоето одобрение!
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Танче,много ти е красиво пънчето-браво!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Живе :)
ИзтриванеЖелая ти спокойна вечер!
Красота, приказка, настроение, прелест и опиянение, ехеее, на поезия го избих:). Чудно е, наистина, прегръдки!
ОтговорИзтриванеЕх, Кате, как хубаво ми стана :)
ИзтриванеПрегръдки и от мен!
Танче, уникално е рулото. Истинска красота си сътворила. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, мила :) Много съм доволана, че ти харесва!
ИзтриванеЖелая ти хубав уикенд!
Голяма красота! Хайде да идва Коледа вече. Такава хубава идея! Страхотна си Танче.
ОтговорИзтриванеХайде да идва, всички я чакаме с нетърпение, приказната Коледа :)
ИзтриванеБлагодаря за коментара ти, Йоли!
Поздрави!
Определено това невероятно вкусно пънче подсеща за идващите празници и създава много настроение!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Таня!!
Нека ни е празнично по дълго време, Тили!
ИзтриванеЩе бъда щастлива, да допринеса за малко добро настроение в домовете на хората, ако някоя домакиня реши да приготви пънчето!
Благодаря ти! Сърдечни поздрави!
Много красиво и празнично, благодаря за настроението! Поздрав и приятни предпразнични дни!
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря, Соня :) Искрено се радвам, че ти харесва рулото и намираш, че създава настроение!
ИзтриванеСърдечни, поздрави!
Прекрасно руло,една идея в повече за Коледа.Поздрави и весели празници.
ОтговорИзтриванеРадвам се, че харесваш идеята, Вероника :) Аз съм на мнение, че колкото повече идеи има толкова по-добре, за всекиго по нещо :) Рулото е толкова лесно за приготвяне, а в същото време е много ефектно и празнично!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за посещението ти и коментара! Весели празници и на теб!
Браво за поста и идеята за по-ранно публикуване.Точно за такива като мен, на които им трябват поне 1-2 опита предварително. Имам един важен технически въпрос. Как изработваш отрязаните разклонения на рулото. Изключително уникална форма, която най-много ми хареса от всички до сега снимкови материали, които съм гледала, та чак ме вдъхнови и аз да се пробвам за първи път. Много ще се радвам ако ми споделиш начина за получаване на основният релеф на рулото. Предварително ти благодаря и ти пожелавам Весели Празници.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Ели :)
ОтговорИзтриванеСлед като извадиш рулото от хладилника, стегнато и оформено добре, трябва да отрежеш двата му края под ъгъл ( на снимката отгоре, мисля че се вижда как са отрязани краищата ), поставяш ги както прецениш, че най-много ти прилича на отрязано парче дърво ( изглежда трудно да ги закрепиш по този начин, но изобщо не е, застават без проблем и това, че са отрязани под ъгъл спомага да бъде така ефектно оформено пънчето ). След това остава да нанесеш шоколадовия ганаш, което трябва да направиш, докато е леко мек, при досег със студеното руло бързо се втвърдява, затова с помощта на малка лъжичка, трябва бързо да се оформят чертите, които имитират кората на дървото, просто следвай извивките ( аз ти препоръчвам да нанасяш на части ганаша и малко по малко да става оформянето, за да избегнеш това втвърдяване изведнъж, защото в противен случай няма да можеш да направиш набраздяването добре ). Общо взето мисля, че това е всичко, а когато започнеш, оформянето, ще разбереш, че не са ти нужни инструкции, нещата просто следват собствения си ред и ще направиш прекрасно руло за радост на всички, които ще го опитат и вкусна украса на коледната ви трапеза :)
Поздрави!
Много красиво и лесно! Смятам днес да го направя. :-) Благодаря!
ОтговорИзтриване