понеделник, 17 ноември 2014 г.

Шоколадово руло




Не знам за вас, но у дома е малко неестествено да няма десерт през уикенда. Та този път реших, че искам да направя нещо бързо и колкото се може по-непретенциозно, да, ама не..., не можах да издържа на изкушението и отново не се размина декорирането, и отново с шоколад..., определено нещо се случва с мен, каквото и да правя все към него ме влече, шоколад, шоколад J
Доста се двоумих дали да споделя рулото, но в крайна сметка реших, че е добра идея да ви подсетя, какво можете да направите с рулото, което винаги стърчи от всички плата, които имате вкъщи и вечно се чудите как да го сервирате J
Мислех си също така, че е рано за такава рецепта ( с коледно настроение ), но реших че ще ви го покажа, може пък да вдъхновя някого...
Ако ви се заиграва, бихте могли да направите подобно пънче за вашата коледна трапеза с украса и декорация. Можете да добавите различни елементи за разкош и да се позабавлявате, приготвя се лесно, вкусно е и същевременно много ефектно!
В нета има най-различни варианти на така декорирано руло, които можете да разгледате и да направите своето.

Необходими продукти:
3 големи яйца
100 грама захар
1 супена лъжица ванилова захар
3 супени лъжици прясно мляко
3 супени лъжици масло
60 грама брашно
30 грама какао
3/4 чаена лъжичка бакпулвер
1 супена лъжица ванилия

За крема:
250  грама Маскарпоне
200 грама сметана за разбиване
4 супени лъжици пудра захар
Приготвяне:
Покрийте тавата от фурната с хартия за печене и я намажетае с масло. Оставете настрани.
Включете фурната да загрява на 180°С.
Разделете яйцата на жълтъци и белтъци.
Разбийте белтъците с щипка сол и супената лъжица ванилава захар.
Разбиите жълтъците със захарта и прясното мляко, докато сместа стане пухкава и изсветлее, след това добавете и предварително разтопеното и охладено масло и разбъркайте със силиконова шпатула.

Смесете брашното с бакпулвера и какаото и ги прибавете внимателно към яйчната смес.
Накрая прибавете разбитите яйчни белтъци постепенно, като разбърквате нежно с помощта на силиконовата шпатула.
Изсипете тестото върху подготвената тавичка, изравнете го с палетан нож. Поставете го в предварително загрятата фурна за 15-20 минути или до изпичането му.

Извадете блата и още горещ, го обърнате върху леко навлажнена кърпа. Отстранете хартията за печене. Навийте на руло и оставете блата да изстине напълно.

Пригответе крема, като разбиете маскарпонето с две супени лъжици пудра захар, с помоща на тел за разбиване.
Сметаната разбийте с миксер с другите две супени лъжици пудра захар, до меки върхове.
Прибавете сметаната към маскарпонето и разбъркайте внимателно.
След като блата изстине, развийте го и намажете равномерно цялата му повърхност с крема. Завийте отново рулото и го опаковайте с прозрачно домакинско фолио. Аз пропуснах този момент и го завих с лист хартия за печене, няма да се оправдавам, но определено не е най-добре оформеното руло, което съм правила..., дааа, но пък беше  много вкусно!
За глазурата използвах шоколадав ганаш, приготвен от 200 милилитра сметана и 200 грама черен шоколад. Сметаната затоплих на котлона, преди да кипне, отстраних от топлината и залях с нея начупения шоколад. След минутка разбърках, с помощта на тел за разбиване и оставих ганаша да се охлади преди да го нанеса по повърхността на рулото.

42 коментара:

  1. Разкошно, коледно, зимно, направено с желание!
    Много е красиво, а за снимките да не говорим!
    Сърдечни поздрави, Танче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Желание винаги имам, но време нямам :)
      Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване
  2. Танче, и аз щях да правя такова руло за уикенда, но, уви, не ми остана време! От една година му се каня, но все не стигам до него. Много красиво ти се е получило и колкото и да ти се иска да е непретенциозно, при теб резултатът винаги е перфектен! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много си мила, Светле, благодаря за хубавите думи!
      Ще се радвам да направиш твоето пънче и съм сигурна, че ще е страхотно!
      Аз да си призная, не го бях планувала, беше спонтанно приготвено и сигурно ще направя отново, ако имам време до Коледа, върти ми се нещо в главата :)
      Поздрави, Светле!

      Изтриване
    2. Благодаря за рецептата ще го направя прекрасен сладкиш краста весели празници

      Изтриване
  3. Ех, че красота! Вълшебница си, Таня! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радост, ласкаеш ме, благодаря ти :)
      Хубава вечер ти желая!

      Изтриване
  4. Отново перфектно изпълнение, Танче!!!
    Поздрави и усмихната седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  5. страхотно пънче, Таня! И напомня за Коледа вече :)
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, аз нямам много Коледни рецепти в блога си и затова реших, че не е чак толкова лоша идеята да започна от по-рано, така дано да имам време да попълня колекцията си с рецепти които харесвам и имат място тук!
      Благодаря ти!
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Танче, много ми харесва предложението ти, още повече, че и аз вече съм на коледна вълна :) И аз като теб, рядко оставям без десерт у дома и твоята идейка ще е добре дошла и на нашата трапеза. Коледното пънче е много сладурско, но същевременно и елегантно! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси мила, аз обожавам това време от годината и подготовката около Коледа!Колкото по-дълго време е наоколо коледния дух, топлината и уюта на тези вълшебни празници, толкова по-добре! Тук в България ни е рано още за тях, но в Европа навсякъде започват от това време украсите, пазарите и вълненията по празниците.
      Благодаря ти :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  7. Перфектно, Таня! Възхитена съм! Поздрави и усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Валя :)
      Желая ти усмихната и успешна седмица!

      Изтриване
  8. Чудесно пънче, Таня!
    На мен ми е много рано за Коледа :)
    Хубава седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани :) Радвам се, че ти харесва!
      Поздрави!

      Изтриване
  9. Какво чудно коледно рулце. Таня!!!
    Туй май ще е за десерт на нашата коледна маса. Много е ефектно!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като си помисли човек, колко много неща трябва да приготви за Коледната трапеза и за кое по-напред ще му стигне времето..., никак не е лоша идеята десерта да е приготвен по набързо, но в същото време да бъде вкусен и ефектен :)
      Радвам се, че ти допада идеята, Аура :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  10. Таничка, сигурно те заболя главата от въздишките ни, но и аз се прехласвам... Красота, красота! Браво!
    Прегръдки и хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Какви ги приказваш ти, Гери :) Как би могло да ми причини главоболие такова нещо? Всеки един коментар за мен е огромно удоволствие и чест! Всяка добра дума и внимание от ваша страна ме прави истински щастлива! Огромно Благодаря е едниственото, което мога да кажа!
      И аз те прегръщам!

      Изтриване
  11. Танче, и при нас така - не само през почивните дни, но и през седмицата без десерт не минава, а шоколадовита са на най-голяма почит.
    Правила съм коледно пънче преди година и наистина е много ефектно, а и лесно, по-непретенциозно и търпи хиляди имправизации. Твоето естествено е чудничко и събужда настроение за предстоящите празници. Очаквам още прекрасни предложения до Коледа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Весе! И аз съм правила преди време и със сигурност ще направя пак, защото има много разновидности, а е толкова ефектно и вкусно!
      Много се надявам да имам достатъчно време да направя поне половината от плануваните рецепти за Коледа :)
      Поздрави!

      Изтриване
  12. Приказно е ...,
    вълшебно изглежда и определено създава празнично настроение -
    много, много красиво, ефектно и неустоимо представено.
    Благодаря за удоволствието,Танче, поздрави и комплименти за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, много ти благодаря :), искрено се радвам на твоето одобрение!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  13. Танче,много ти е красиво пънчето-браво!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Красота, приказка, настроение, прелест и опиянение, ехеее, на поезия го избих:). Чудно е, наистина, прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  15. Танче, уникално е рулото. Истинска красота си сътворила. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила :) Много съм доволана, че ти харесва!
      Желая ти хубав уикенд!

      Изтриване
  16. Голяма красота! Хайде да идва Коледа вече. Такава хубава идея! Страхотна си Танче.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хайде да идва, всички я чакаме с нетърпение, приказната Коледа :)
      Благодаря за коментара ти, Йоли!
      Поздрави!

      Изтриване
  17. Определено това невероятно вкусно пънче подсеща за идващите празници и създава много настроение!
    Поздрави, Таня!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нека ни е празнично по дълго време, Тили!
      Ще бъда щастлива, да допринеса за малко добро настроение в домовете на хората, ако някоя домакиня реши да приготви пънчето!
      Благодаря ти! Сърдечни поздрави!















      Изтриване
  18. Много красиво и празнично, благодаря за настроението! Поздрав и приятни предпразнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Соня :) Искрено се радвам, че ти харесва рулото и намираш, че създава настроение!
      Сърдечни, поздрави!

      Изтриване
  19. Прекрасно руло,една идея в повече за Коледа.Поздрави и весели празници.

    ОтговорИзтриване
  20. Радвам се, че харесваш идеята, Вероника :) Аз съм на мнение, че колкото повече идеи има толкова по-добре, за всекиго по нещо :) Рулото е толкова лесно за приготвяне, а в същото време е много ефектно и празнично!
    Благодаря за посещението ти и коментара! Весели празници и на теб!

    ОтговорИзтриване
  21. Браво за поста и идеята за по-ранно публикуване.Точно за такива като мен, на които им трябват поне 1-2 опита предварително. Имам един важен технически въпрос. Как изработваш отрязаните разклонения на рулото. Изключително уникална форма, която най-много ми хареса от всички до сега снимкови материали, които съм гледала, та чак ме вдъхнови и аз да се пробвам за първи път. Много ще се радвам ако ми споделиш начина за получаване на основният релеф на рулото. Предварително ти благодаря и ти пожелавам Весели Празници.

    ОтговорИзтриване
  22. Здравей, Ели :)
    След като извадиш рулото от хладилника, стегнато и оформено добре, трябва да отрежеш двата му края под ъгъл ( на снимката отгоре, мисля че се вижда как са отрязани краищата ), поставяш ги както прецениш, че най-много ти прилича на отрязано парче дърво ( изглежда трудно да ги закрепиш по този начин, но изобщо не е, застават без проблем и това, че са отрязани под ъгъл спомага да бъде така ефектно оформено пънчето ). След това остава да нанесеш шоколадовия ганаш, което трябва да направиш, докато е леко мек, при досег със студеното руло бързо се втвърдява, затова с помощта на малка лъжичка, трябва бързо да се оформят чертите, които имитират кората на дървото, просто следвай извивките ( аз ти препоръчвам да нанасяш на части ганаша и малко по малко да става оформянето, за да избегнеш това втвърдяване изведнъж, защото в противен случай няма да можеш да направиш набраздяването добре ). Общо взето мисля, че това е всичко, а когато започнеш, оформянето, ще разбереш, че не са ти нужни инструкции, нещата просто следват собствения си ред и ще направиш прекрасно руло за радост на всички, които ще го опитат и вкусна украса на коледната ви трапеза :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  23. Много красиво и лесно! Смятам днес да го направя. :-) Благодаря!

    ОтговорИзтриване