вторник, 4 ноември 2014 г.

Хляб със сушени домати и риган



Необходими продукти:
 
700 грама бяло брашно за хляб
 
300 грама пълнозърнесто брашно
 
½ чаена лъжичка сода
 
1 и ½ чаена лъжичка сол
 
500 грама кисело мляко
 
40 грама прясна мая
 
1 и ½ супени лъжици захар
 
250 милилитра хладка вода
 
5 супени лъжици зехтин, ( аз добавих 3 лъжици от зехтина в които се съхраняват сушените домати и още две от бутилката )
 
100 грама сушени домати, ( използвала съм домати, накиснати в зехтин чесън и риган )
 
2 супени лъжици сушен риган
 
Приготвяне:

В дълбока купа смесете двата вида брашно, разбъркайте добре за да се смесят.
Отделете от брашното една и половина чаши, което ще използвате за доомесване.

В подходяща купа  натрошете маята, прибавете 1 и ½ супени лъжици захар и хладката вода, разбъркайте, докато маята се разтвори и захарта се стопи. Прибавете три супени лъжици с връх към маята и отново разбъркайте добре, така че да няма бучки от брашното.

Покрийте съда с кърпа и оставете настрани за 10-15 минути, докато приготвите останалите продукти за хляба.

Прибавете към брашното, солта, содата и сушения риган. Разбъркайте.
Нарежете на дребни парченца сушените домати.
Киселото поставете в подходяща купа разбъркайте до гладкост и стоплете в микровълновата фурна за 30 секунди.
 
В брашното направете кладенче и изсипете постепенно всички предварително приготвени продукти, като междувременно разбърквате с дървена лъжица.

Когато започне да става трудно разбъркването и брашното е абсорбирало течностите, извадете тестото върху набрашнен плод и го омесете, като добавите и останалото брашно заделено в началото.
Намажете обилно със зехтин дълбока купа и поставете готовото тесто в нея. Намажете тестото и отгоре със зехтин.
Покрийте го с найлоново домакинско фолио и го оставете, докато удвои обема си, за около 50 минути до 1 час.
 
Оформете две хлебчета във форма по ваше желание и оставете отново да втаса за 30 минути.

Печете хляба за 35-40 минути на 180˚С в предварително загрята фурна.
 
Аз оформих от половината тесто хлебни пръчици, защото исках да се хапват по удобно с дипа който бях приготвила.
 
Ще ви дам и една идея за вкусна, гъста, много ароматна, засищаща и стопляща душата леща! Чудесна е за есените вечери, когато ни се иска само купичка топлина и малко уют!

Необходими продукти: 
 
2 глави червен лук
 
4 скилидки чесън
 
1 супена лъжица гъсто доматено пюре
 
4 супени лъжици слънчогледово олио
 
2 чаени чаши едра зелена леща
 
2 картофа
 
½ чаена чаша булгур
 
1 голяма шепа прясна мента

2 стръка целина

сол на вкус

1 супена лъжица масло

500 милилитра домашен зеленчуков бульон

Приготвяне:

Лука и чесъна се задушават в зехтина и в няколко лъжици от бульона. Когато омекне лука се добавя доматеното пюре, разбърква се за една минута. Налива се един литър вода, измитата леща и обелените картофи разрязани на половинки. Оставя се да къкри на слаб огън, докато лещата поомекне и картофите се сварят. Картофите се изваждат и се намачкват с вилица на пюре. Връщат се обратно в тенджерата при лещата. След това се добавя булгура, налива се бульона, нарязаните на ситно подправки, лъжицата масло, овкусява се със сол и лещата се оставя на слаб огън да къкри за още 10-15 минути. Готово!
 
 
За дипа:
 
1 авокадо
 
100 грама черни обезкостени маслини
 
100 грама крема сирене

100 грама кисело мляко
 
4 скилидки чесън

¼ чаена лъжичка кориандър

¼ чаена лъжичка кимион

2 супени лъжици зехтин
 
2 супени лъжици вода
 
сол, ако е необходимо
 
Всичко се пасира на гладка паста и готово.
 
Добър апетит!

32 коментара:

  1. Ехааа.... Направо се влюбих. Мога да се закълна, че усетих и аромата, което пък говори за качеството на страхотните снимки. Чудесна рецепта и презентация! Впечатлена съм! Искрени комплименти, Таничка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Искрени благодарности, Нели :) Радвам се, че успявам да те изкуша и впечатля :)
      Голяма прегръдка и много усмихнат ден ти желая!

      Изтриване
  2. Как би ми се усладил един такъв хляб, а гризини обожавам, а топнати в дип или сос... Фантазия! И аз съм набелязала хляб със сушени домати, а твоят е толкова красив, Танче, че не вярвам да успея да го измайсторя толкова професионално! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Как вкусно си написала всичко, Светле, на човек да му се прииска да похапне :)
      Аз съм сигурна, че ще го направиш чудесно, с каквото и да се захванеш, виждам с какво желание правиш всичко, няма начин да не се получи :)
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  3. Танче, прекрасно е хлебчето, и дипа, и супичката! Всичко е представено много красиво и вкусно. Мисля да опитам супичката засега, че даже и още довечера.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да опиташ супичката, Гери, сигурна съм, че ще ти хареса :)
      Не знам дали е защото обожавам варива, но просто ми е любима, мога да ям само нея и няма да ми омръзне :)
      Благодаря ти! Поздрави!

      Изтриване
  4. Аз съм за гризините :) Хляб рядко правя, но такива гризини със сигурност ще си направим в къщи :) Много са апетитни, Таня! И хляба е един пухкав, пухкав....
    поздрави ихубава вечер на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Пепи :) Много ще се радвам, ако опиташ тестото под формата на хлебни пръчици! Отвън стават леко хрупкави а отвътре мекички и така ухаят, ммм...
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  5. Tакива вкусотии ... и представени по изкусителен начин ... направо възбуждат апетита ми :)
    Поздравления Таня!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, радвам се, че ме навести и много ти благодаря за хубавите думи :)
      Усмивки и слънчев ден ти желая!

      Изтриване
  6. Хлябът ти се е получил"един път"...И на нас ни е любим този ароматен хлебец и често го приготвям,но следващия път задължително ще приготвя и твоят дип...Поздрави,Таня!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Миленче! Опитай дипа, дано да ви се услади :)
      Поздрави!

      Изтриване
  7. ооох! Какъв хляб, какви вкусотии, какви прелестни снимки, как бих приседнала тук с удоволствие и да си топя гризинки:))) Красота, прекрасна публикация! Приятна вечер, Таничка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много добре звучи, да приседнеш и да похапнеш на моята трапеза :)..., аз пък много бих се радвала!
      Благодаря, Кате!
      Прегръдки от мен!

      Изтриване
  8. И аз съм възхитена от цялата публикация, Танче! Поздравления за всички вкусотии!
    Като стигнах до лещата и се усмихнах широко :))), днес и аз приготвих леща, точно така с намачкано картофче, но без булгур. Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, много често ми се случва да сготвя нещо и почти веднага да го видя някъде, я в интернет пространството, я в някое списание :)
      Значи сме на една вълна с теб :) Христинка, аз това с картофчето го правя понякога, когато искам да сгъстя някоя гозба, предпочитам го пред добавянето на брашно. Имах една добра приятелка туркиня преди години, от нея го знам и много ми харесва резултата!
      Желая ти приятен ден!

      Изтриване
  9. Таничка, толкова е вкусно всичко, нищичко не бих пропуснала. И знаеш ли, само от хлебчето пак щеше да ми е достатъчно. Може би да си го топна в малко зехтин? Мисля, че си подхождат. Ама какви снимки! Голяма си фурия, да знаеш. :) Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да миличка, на ароматния хляб със сушени домати и само зехтинче му стига, очаквано добра комбинация :)
      Благодаря за комплиментите и много голяма прегръдка и от мен!

      Изтриване
  10. Танче, знаеш ли какво - да не се разправям повече с тебе, ти нали живееш в София - давай ми направо адреЗа и да тръгвам...ааа, то изкушения, изкушения...ама така вкусно бих се нахранила с всичко, че ми се реве пред екрана, момиче!

    ОтговорИзтриване
  11. Как ме усмихна, Весе, благодаря ти :)
    Ще трябва да го измислим това с гоститУ :)..., харесва ми идеята!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  12. Танче, глътнах си езика!
    Чудно, чудно,чудно!!!
    Невероятно представяне! Майстор си ти!
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  13. Танче, прекрасно както винаги! И от трите ще си хапна, но виж в хляба ми остана очите. Нали тестените вкусотии не са ми силната страна, винаги се блеща на чуждите творения с голяма възхита. Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  14. Това е един много лесен и вкусен хляб, Люси, сигурно и ти като мен обичаш тестенце, затова ти е привлякъл погледа :) Обзалагам се, че с лекота можеш да го приготвиш, ако поискаш. Ти какви съвършенства твориш, този хляб е като детска игра в сравнение с тях!
    Желая ти спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  15. Прекрасно! Толкова ми харесаха пръчиците. И тези мазилки към тях. А синът ми знам, че със сигурност веднага ще ме накара да му ги направя. Приказен пост си ни направила, Танче.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Йоли, благодаря ти! Отново намина с добра дума, прекрасна си :)
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  16. Танче, направо залепнах за екрана. Прекрасна публикация, няма нещо което да не ми хареса и да не ми е по вкуса. Поздарви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, миличка :) Много се радвам, че ти харесва всичко от нашата трапеза!
      Прегръдки и усмихната нова седмица ти желая!

      Изтриване
  17. Всичко изглежда прекрасно.Обичаме домашен хляб и непременно ще направя по този начин.Благодаря за прекрасната публикация.Успешна и ведра седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, аз ти благодаря за посещението и приятния коментар :) Хляба наистина си заслужава да бъде опитан!
      Нека и твоята седмица бъде много слънчева и усмихната!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  18. Танче? Какво направи? Разстрои ме преди вечеря? ;)Сега как да залъжа глада по това, което видях тук? Майсторки хляб, направо разкош! И хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  19. Ей, Мъхче, радвам се, че успях да те изкуша :)
    Благодаря!
    Желая ти успешен ден!

    ОтговорИзтриване