Необходими продукти:
700
грама бяло брашно за хляб
300
грама пълнозърнесто брашно
½
чаена лъжичка сода
1
и ½ чаена лъжичка сол
500
грама кисело мляко
40
грама прясна мая
1
и ½ супени лъжици захар
250
милилитра хладка вода
5 супени лъжици зехтин, ( аз
добавих 3 лъжици от зехтина в които се съхраняват сушените домати и още две от
бутилката )
100
грама сушени домати, ( използвала съм домати, накиснати
в зехтин чесън и риган )
2 супени лъжици сушен риган
Отделете
от брашното една и половина чаши, което ще използвате за доомесване.
В
подходяща купа натрошете маята,
прибавете 1 и ½ супени лъжици захар и хладката вода, разбъркайте, докато маята
се разтвори и захарта се стопи. Прибавете три супени лъжици с връх към маята и
отново разбъркайте добре, така че да няма бучки от брашното.
Покрийте
съда с кърпа и оставете настрани за 10-15 минути, докато приготвите останалите
продукти за хляба.
Прибавете
към брашното, солта, содата и сушения риган. Разбъркайте.
Нарежете
на дребни парченца сушените домати.
Киселото
поставете в подходяща купа разбъркайте до гладкост и стоплете в микровълновата
фурна за 30 секунди.
В
брашното направете кладенче и изсипете постепенно всички предварително приготвени
продукти, като междувременно разбърквате с дървена лъжица.
Когато
започне да става трудно разбъркването и брашното е абсорбирало течностите,
извадете тестото върху набрашнен плод и го омесете, като добавите и останалото
брашно заделено в началото.
Намажете
обилно със зехтин дълбока купа и поставете готовото тесто в нея. Намажете
тестото и отгоре със зехтин.
Покрийте
го с найлоново домакинско фолио и го оставете, докато удвои обема си, за около
50 минути до 1 час.
Оформете
две хлебчета във форма по ваше желание и оставете отново да втаса за 30 минути.
Печете хляба за 35-40 минути на 180˚С в предварително загрята фурна.
Печете хляба за 35-40 минути на 180˚С в предварително загрята фурна.
Аз оформих от половината тесто хлебни пръчици, защото исках да се хапват по удобно с дипа който бях приготвила.
Ще
ви дам и една идея за вкусна, гъста, много ароматна, засищаща и стопляща душата
леща! Чудесна е за есените вечери, когато ни се иска само купичка топлина и малко уют!
Необходими продукти:
2
глави червен лук
4
скилидки чесън
1
супена лъжица гъсто доматено пюре
4
супени лъжици слънчогледово олио
2
чаени чаши едра зелена леща
2
картофа
½
чаена чаша булгур
1
голяма шепа прясна мента
2 стръка целина
2 стръка целина
Лука и чесъна се задушават в зехтина и в няколко лъжици от бульона. Когато омекне лука се добавя доматеното пюре, разбърква се за една минута. Налива се един литър вода, измитата леща и обелените картофи разрязани на половинки. Оставя се да къкри на слаб огън, докато лещата поомекне и картофите се сварят. Картофите се изваждат и се намачкват с вилица на пюре. Връщат се обратно в тенджерата при лещата. След това се добавя булгура, налива се бульона, нарязаните на ситно подправки, лъжицата масло, овкусява се със сол и лещата се оставя на слаб огън да къкри за още 10-15 минути. Готово!
За
дипа:
1
авокадо
100
грама черни обезкостени маслини
100
грама крема сирене
100
грама кисело мляко
4
скилидки чесън
¼
чаена лъжичка кориандър
2
супени лъжици вода
сол,
ако е необходимо
Всичко
се пасира на гладка паста и готово.
Ехааа.... Направо се влюбих. Мога да се закълна, че усетих и аромата, което пък говори за качеството на страхотните снимки. Чудесна рецепта и презентация! Впечатлена съм! Искрени комплименти, Таничка!
ОтговорИзтриванеИскрени благодарности, Нели :) Радвам се, че успявам да те изкуша и впечатля :)
ИзтриванеГоляма прегръдка и много усмихнат ден ти желая!
Как би ми се усладил един такъв хляб, а гризини обожавам, а топнати в дип или сос... Фантазия! И аз съм набелязала хляб със сушени домати, а твоят е толкова красив, Танче, че не вярвам да успея да го измайсторя толкова професионално! :)
ОтговорИзтриванеКак вкусно си написала всичко, Светле, на човек да му се прииска да похапне :)
ИзтриванеАз съм сигурна, че ще го направиш чудесно, с каквото и да се захванеш, виждам с какво желание правиш всичко, няма начин да не се получи :)
Сърдечни поздрави!
Танче, прекрасно е хлебчето, и дипа, и супичката! Всичко е представено много красиво и вкусно. Мисля да опитам супичката засега, че даже и още довечера.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ще се радвам да опиташ супичката, Гери, сигурна съм, че ще ти хареса :)
ИзтриванеНе знам дали е защото обожавам варива, но просто ми е любима, мога да ям само нея и няма да ми омръзне :)
Благодаря ти! Поздрави!
Аз съм за гризините :) Хляб рядко правя, но такива гризини със сигурност ще си направим в къщи :) Много са апетитни, Таня! И хляба е един пухкав, пухкав....
ОтговорИзтриванепоздрави ихубава вечер на теб!
Благодаря, Пепи :) Много ще се радвам, ако опиташ тестото под формата на хлебни пръчици! Отвън стават леко хрупкави а отвътре мекички и така ухаят, ммм...
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Tакива вкусотии ... и представени по изкусителен начин ... направо възбуждат апетита ми :)
ОтговорИзтриванеПоздравления Таня!
Дани, радвам се, че ме навести и много ти благодаря за хубавите думи :)
ИзтриванеУсмивки и слънчев ден ти желая!
Хлябът ти се е получил"един път"...И на нас ни е любим този ароматен хлебец и често го приготвям,но следващия път задължително ще приготвя и твоят дип...Поздрави,Таня!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Миленче! Опитай дипа, дано да ви се услади :)
ИзтриванеПоздрави!
ооох! Какъв хляб, какви вкусотии, какви прелестни снимки, как бих приседнала тук с удоволствие и да си топя гризинки:))) Красота, прекрасна публикация! Приятна вечер, Таничка!
ОтговорИзтриванеМного добре звучи, да приседнеш и да похапнеш на моята трапеза :)..., аз пък много бих се радвала!
ИзтриванеБлагодаря, Кате!
Прегръдки от мен!
И аз съм възхитена от цялата публикация, Танче! Поздравления за всички вкусотии!
ОтговорИзтриванеКато стигнах до лещата и се усмихнах широко :))), днес и аз приготвих леща, точно така с намачкано картофче, но без булгур. Хубава вечер!
Хриси, много често ми се случва да сготвя нещо и почти веднага да го видя някъде, я в интернет пространството, я в някое списание :)
ИзтриванеЗначи сме на една вълна с теб :) Христинка, аз това с картофчето го правя понякога, когато искам да сгъстя някоя гозба, предпочитам го пред добавянето на брашно. Имах една добра приятелка туркиня преди години, от нея го знам и много ми харесва резултата!
Желая ти приятен ден!
Таничка, толкова е вкусно всичко, нищичко не бих пропуснала. И знаеш ли, само от хлебчето пак щеше да ми е достатъчно. Може би да си го топна в малко зехтин? Мисля, че си подхождат. Ама какви снимки! Голяма си фурия, да знаеш. :) Прегръдки от мен!
ОтговорИзтриванеДа миличка, на ароматния хляб със сушени домати и само зехтинче му стига, очаквано добра комбинация :)
ИзтриванеБлагодаря за комплиментите и много голяма прегръдка и от мен!
Танче, знаеш ли какво - да не се разправям повече с тебе, ти нали живееш в София - давай ми направо адреЗа и да тръгвам...ааа, то изкушения, изкушения...ама така вкусно бих се нахранила с всичко, че ми се реве пред екрана, момиче!
ОтговорИзтриванеКак ме усмихна, Весе, благодаря ти :)
ОтговорИзтриванеЩе трябва да го измислим това с гоститУ :)..., харесва ми идеята!
Прегръдка!
Танче, глътнах си езика!
ОтговорИзтриванеЧудно, чудно,чудно!!!
Невероятно представяне! Майстор си ти!
Прегръщам те!
Аура, благодаря ти мила :)
ИзтриванеИ аз те прегръщам!
Танче, прекрасно както винаги! И от трите ще си хапна, но виж в хляба ми остана очите. Нали тестените вкусотии не са ми силната страна, винаги се блеща на чуждите творения с голяма възхита. Поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеТова е един много лесен и вкусен хляб, Люси, сигурно и ти като мен обичаш тестенце, затова ти е привлякъл погледа :) Обзалагам се, че с лекота можеш да го приготвиш, ако поискаш. Ти какви съвършенства твориш, този хляб е като детска игра в сравнение с тях!
ОтговорИзтриванеЖелая ти спокойна вечер!
Прекрасно! Толкова ми харесаха пръчиците. И тези мазилки към тях. А синът ми знам, че със сигурност веднага ще ме накара да му ги направя. Приказен пост си ни направила, Танче.
ОтговорИзтриванеМила Йоли, благодаря ти! Отново намина с добра дума, прекрасна си :)
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Танче, направо залепнах за екрана. Прекрасна публикация, няма нещо което да не ми хареса и да не ми е по вкуса. Поздарви!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, миличка :) Много се радвам, че ти харесва всичко от нашата трапеза!
ИзтриванеПрегръдки и усмихната нова седмица ти желая!
Всичко изглежда прекрасно.Обичаме домашен хляб и непременно ще направя по този начин.Благодаря за прекрасната публикация.Успешна и ведра седмица!
ОтговорИзтриванеПепи, аз ти благодаря за посещението и приятния коментар :) Хляба наистина си заслужава да бъде опитан!
ИзтриванеНека и твоята седмица бъде много слънчева и усмихната!
Сърдечни поздрави!
Танче? Какво направи? Разстрои ме преди вечеря? ;)Сега как да залъжа глада по това, което видях тук? Майсторки хляб, направо разкош! И хубава вечер!
ОтговорИзтриванеЕй, Мъхче, радвам се, че успях да те изкуша :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
Желая ти успешен ден!