неделя, 5 октомври 2014 г.

Tika masala

Какво би могъл да сготви човек след като гледа филма "На един черпак разстояние"?!
За мен не беше трудно да реша и толкова силно ми се искаше да приготвя нещо в стила на шеф Хасан :) че..., гледайте филма, ако не сте го направили и ще ме разберете, невероятен..! Не ми стигат думите, с които мога да опиша чувствата и емоциите, които ме завладяха от видяното и спирам до тук!




Необходими продукти:

6 скилидки чесън, пресовани или много ситно настъргани на ренде
4 супени лъжици обелен и ситно настърган джинджифил
2 супени лъжици куркума
2 чаени лъжички гарам масала
1 супена лъжица кориандър
2 чаени лъжички кимион
400 грама кисело мляко
1 супена лъжица сол
2 цели, обезкостени без кожа пилешки гърди, нарязани наполовина надлъжно
3 супени лъжици топено пречистено масло Гхи или друго растително масло
1 малка глава лук, тънко нарязана
1/4 чаша доматено пюре
2 чаена лъжичка смлян кардамом
1 супена лъжица смлени сушени люти чушки - може и повече, ако обичате люто
800 грама белени домати от консерва
2 чаши сметана за готвене
¾ чаша прясно нарязан магданоз, плюс едно стръкче за гарниране при сервиране
Ориз (за сервиране)
 

Приготвяне:

В малка купа смесете чесъна, джинджифила, куркумата, гарам масалата, кориандъра, и кимиона. Изсипете в средна по големина купа киселото мляко и към него прибавете половината от подправките, овкусете със  сол, разбъркайте и добавете пилешкото. Покрийте месото добре с ароматната смес. Покрийте купата с найлоново фолио и приберете за 4 часа в хладилника. Опаковайте и останалите подправки и ги приберете на хладно.

В голям и дълбок тиган поставете топеното масло на средна топлина. Прибавете лука, доматеното пюре, кардамома, мления лют пипер и запържете, като разбърквате често, докато доматеното пюре потъмнее и лукът омекне за около 5 минути. Добавете останалата половина от смесените подправки и гответе, като отново разбърквате често, докато всичко започне да покафенява, около 3 минути.
 
Добавете доматите със сокове, смачкайте ги с ръцете си, или както на вас ви е удобно. Оставете сосът да заври, намалете огъня и оставете да къкри, като разбърквате често, докато соса се сгъсти, около 8-10 минути.

Добавете сметаната и нарязания магданоз. Оставете на слаб огън, като разбърквате от време на време, докато сосът се сгъсти, около 30 минути.

Междувременно изпечете пилето. Застелете подходяща тавичка с лист хартия за печене. Подредете пилето в един ред. Печете на грила във фурната, докато пилето потъмнее, след това обърнете от другата страна, около 10 минути от всяка страна.

Нарежете пилето на парчета и го добавете към соса. Оставете да къкри на слаб огън, като разбърквате от време на време, докато пилето се свари, около 8-10 минути.

Тика масала се сервира с ориз и се поръсва с пресен магданоз.

Бележки:
 
Ако е по-лесно за вас, пилето може да приготвите на скара, вместо да го печете на грил във фурната, важното е да е добре изпечено на силен огън до кафяво от всички страни.

Не е задължително и използването на пречистено масло гхи, но ако искате да опитате, можете да си го приготвите. Може да замените гхи с растително масло, както се препоръчва в рецептата.

Препоръчва се също добавянето на сметаната да става постепенно по половин чаша и междувременно да се опитва, за да се прецени според вкуса ви кремообразната консистенция, трябва да прецените кога е подходяща за вашия вкус.

Пилето може да се приготви 1 или 2 дни предварително. Съхранява се в хладилника и преди сервиране се затопля. С престоя си на хладно, ароматите се смесват и добиват дълбочина.

Препоръчвам ви тази рецепта ще се влюбите в този екзотичен вкус и опияняващите аромати, които ще докоснат всичките ви сетива! Това е най-крехкото пиле, което съм приготвяла, опитайте и ще се убедите!

15 коментара:

  1. Много ми се иска да приготвя нещо в стил индийска кухня, но все не мога да се реша. Чудесно ястие, Танче! Изглежда много апетитно!
    Не съм гледала филма, чудех се дали да си купя книгата, но след доста противоречивите мнения за нея, се разколебах.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай, Светле, ще се изненадаш от комбинацията на аромати и вкусове, които всъщност са превъзходни! Бях хапвала само в ресторант и никога не бях приготвяла индийско, но от тук на сетне ще променя това :)
      Филма много ми хареса, докосна ме!
      Прегръдка!

      Изтриване
  2. Тези подправки са ми любими и редовно ги
    включвам в ястия!
    Чудесен аромат!
    Прегръдки, Танче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, и на мен подправките са ми познати и любими, но честно казано, не съм ги използвала в такава комбинация, например с кардамом никога не съм подправяла солено ястие.
      Много ми хареса!
      Прегръдка!

      Изтриване
  3. Един приятел ми донесе скоро от самата Индия граам масала. И още незнам в какво да вложа тази подправка. Онзи ден пък ходих с приятелки в индийски ресторант. Пак се зачудих за моята масала. Вече знам, че твоето ястие ще е първото, което ще приготвя с нея. Благодаря Танче, великолепно изглежда!

    ОтговорИзтриване
  4. Йоли, и на мен ми беше за първи път, но със сигурност не за последен, влюбих се в аромата на това ястие :) На мен кардамома ми е от Индия, имам една приятелка която пътува много и ме зарадва с нея, а гарам масала си направих сама, прочетох тук-там за уж изпитани рецепти, въпреки, че до колкото успях да разбера във всеки дом се приготвя с различни количества от подправките и рецептата се предава от поколение на поколение, като реликва :)
    Благодаря ти, Йоли, ще се радвам, ако я приготвиш, страхотна е :)

    ОтговорИзтриване
  5. Не съм се докосвала до тази подправка до сега,но ще я пипна аз:)))))
    Чудесна гозба,Таня!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка, много си сладка :)
      Сигурна съм, че ще ти хареса!
      Прегръдка!

      Изтриване
  6. Танче, кулинарно пътешествие е при теб. Страхотно ястие! Нищо по-завъртяно не съм пробвала от тази кухня, само един готвен в кисело мляко ориз. ;) Представям си как е ухаело вкъщи. Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  7. Ухаеше различно, но приятно, Гери! Със сигурност човек трябва да е експериментатор, за да се осмелява да опитва рецепти и да съчетава вкусове коренно различни от тези на нашите географски ширини.
    За това ястие имах опасения, че ще си го ям сама, но много се хареса за моя изненада :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Не съм приготвяла индийско ястие, но ти май ще ме изкушиш, трябва само да се снабдя с множеството продукти:)

    ОтговорИзтриване
  9. Ще ти хареса, Весе, сигурна съм! Аз само джинджифил си купих, защото го бях направила настърган с мед, да го пием като имуностимулатор, всичко останало си имам вкъщи, обожавам подправките и имам завидни запаси :)

    ОтговорИзтриване
  10. Ооо, не знам какво бих сготвила ако гледам филма, но знам какво ще готвя, като видях твоята публикация:)))) Чудесия е, Таничка това ястие, а снимките, нали знаеш?!:) неустоимо изкушаващи:) Прекрасен ден, мила!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ти, Кате :)
    И на теб слънчев и усмихнат ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  12. Обожаваме индийската кухня. Страхотна рецепта, Танче! Така ми идва да си бодна парченце..ммм..

    ОтговорИзтриване