вторник, 30 септември 2014 г.

Топла картофена салата

Необходими продукти:

600 г. картофи
2 глави червено цвекло
400 г. зелен фасул

10 броя бейби кисели краставички

2 стръка праз лук

2 скилидки чесън
4-5 стръка ситно нарязан магданоз

За дресинга:
5 с.л. майонеза
3 с.л. заквасена сметана
3 с.л. зехтин
1 с.л. сок от лимон
1 с.л. топла вода
Сол и черен пипер на вкус
Изрежете дръжките и мустачките на цвеклото, измийте главите добре. Увийте ги в алуминиево фолио и ги поставете във фурната на 220˚С за 45-50 минути, или докато цвеклото омекне добре. Опитайте да го прободете с нож, ако ножът с лекота пробожда цвеклото, значи е изпечено.
След като изстине, обелете кората. След изпичането на цвеклото е много по-лесно да бъде отстранена, докато цвеклото е сурово обелването на кората трябва да става с ръкавици, защото кожата на ръцете се оцветява и отнема повече време. ( Аз обожавам цвекло и най-вече така опечено, затова когато готвя нещо във фурната, поставям на дъното на така увити във фолио глави цвекло и след това ги съхранявам в хладилника, докато реша да приготвя нещо с тях. Много често го нарязвам на тънко, овкусявам само със зехтин и оцет балсамико. Поднасям цвеклото като салата или гарнитура.)
Нарежете праза и чесъна на дребно. Задушете ги с малко вода и една супена лъжица зехтин, докато омекнат.
Измийте, обелете и сварете картофите в подсолена вода, докато омекнат.
Почистете зеления фасул и го бланширайте в леко подсолена вода за 7-8 минути. След като го извадите от врящата вода, потопете фасула веднага в ледена, за да запази хубавия си зелен цвят.
Нарежете киселите краставички и магданоза.
Поставете всички продукти за салатата в голяма купа, нарязани на парчета, докато са още топли, добавете праза, чесъна и магданоза.
Направете дресинга, като смесите добре в малка купа всички продукти за него и го овкусете със сол и черен пипер.
Полейте зеленчуците с дресинга и разбъркайте внимателно.
Подправете салатата с прясно настърган черен пипер.

Сервирайте, докато е още топла.


Това се печени зеленчуци с мед, балсамико, зехтин, сол, черен пипер и розмарин. Божествени :)

10 коментара:

  1. я,че има ли праз вече,аз още не съм срещала...много богата и питателна салата,Танче,харесва ми,имам ли я пред мен,друго за вечеря не ми трябва,супер е!Цветна и със сигурност вкусна!Хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, и аз като теб, имам ли пред себе си богата салата като тази, друго не ми трябва :) Много често спретвам с продукти, каквито имам под ръка подобни импровизации!
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Апетитна салата и невероятни снимки. Поздрави, Танче!

    ОтговорИзтриване
  3. Танче, прекрасна салата. Цвеклото добавя страхотен цвят...И дресинга си го бива!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аура, аз обожавам цвекло, почти няма ден, в която да не хапвам от него през есенно зимните дни, обичам както цвета му, така и сладкия му, земен вкус!
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Ооо снимката с печените зеленчуци не се издържа, много горещо нещо ми стана, да знаеш:))) Салатата е върха просто, страшна комбинация на продукти и дресинг! Прекрасен и колоритен октомври, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Катенце :)
      Нека и твоите есенни дни бъдат изпълнени с радост, красота и много усмивки :)

      Изтриване
  5. Таничка, не знам кое да предпочета, ама с пълна увереност ти заявявам, че с радост бих заместила основното за една такава салатка! :) Прекрасни зеленчуци във всякакъв вид при теб!
    Прегръдки и слънчев ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мило Гери, зеленчуците са ни най-големите приятели, само дето малко хора ги използват и приготвят по различни и вкусни начини, има толкова варианти, че никога да не ни омръзнат и да накараме и най-големите противници да ядат с наслада и за още да питат :)
      Прегръдка!

      Изтриване