Тези вкусни сладки традиционно се приготвят в еврейската кухня.
Други източници твърдят, че произхода им е от Виена и може би са предшествениците на днешните кроасани.
Във всеки случай са прекрасни с многообразие в плънките, които могат да бъдат използвани за приготвянето им! Интересно е това, че в тестото има освен масло и доста голямо количество крема сирене, което ги прави сладките невероятно крехки и в същото време леко влажни. Тестото трябва да е много добре охладено преди печене и има вкус и вид на многолистно.
Характерна за Rugelach е и формата на кроасан с леко завити краища.
220 г. масло, на стайна температура
240 г. крема сирене, на стайна температура
1 жълтък
2 супени лъжици захар на пясък
1 чаена лъжичка екстракт ванилия
2 и 1/3 чаши брашно
щипка сол
½ ч.л. бакпулвер
За плънките:
3-4 с.л. сладко от малини за първата кора
3 с.л. ситно нарязан шоколад
3-4 с.л. ситно нарязани орехи
3-4 с.л. сладко от ягоди за втората кора
3 с.л. ситно нарязан шоколад
3-4 с.л. ситно нарязани орехи
4-5 с.л. пюре от печена тиква за третата кора
3 ч.л. кафява захар
1 ч.л. канела
3 с.л. ситно нарязан шоколад
3-4 с.л. ситно нарязани орехи
Кафява захар и орехи за поръсване на сладките.
За да се направи тестото, смесете заедно крема сиренето
с маслото, в подходяща купа, с помощта на дървена лъжица. Прибавете жълтъка, екстракта
от ванилия и захарта, разбийте до гладка консистенция. Започнете да прибавяте
брашното смесено с бакпулвера и щипката сол на няколко пъти, като междувременно
разбърквате с дървената лъжица. След като тестото започне да се оформя на топка
го извадете на леко набрашнена повърхност и го омесете за кратко. Разделете тестото
на три части, от всяка част оформете кръгъл диск и го увийте в домакинско фолио.
Приберете в хладилника за не по-малко от
2 часа.
Загрейте фурната до 180˚С и подгответе две тави с
хартия за печене или силиконови килими.
Извадете първо само едната част на тестото от хладилника
, и го оставете да се отпусне малко. Разточете го върху леко набрашнена
повърхност в кръг с диаметър около 35 см.
Разстелете малиновото сладко по повърхността на тестото
, оставяйки около 3 см. около външния ръб , и 5 см. в центъра на кръга.
Поръсете с шоколад и орехи.
С нож за пица или друг, ако предпочитате, нарежете
тестото на осем триъгълника. Внимателно навийте всеки триъгълник, като
започнете от широкия край и оформите от всяко парче хубави кифлички. Опитайте
се пълнежа да не се подава от външната страна на сладките, защото ще прегори, докато
се пекат.
По същия начин пригответе и останалите две парчета тесто.
Поставете
сладките върху подготвената хартия за печене, като оставяте разстояние между
тях . Може да свиете краищата на сладките с форма на кифлички в посока към
центъра , за да се получи лек полумесец. Намажете с леко разбития белтък повърхността
на сладките и поръсете със захар и орехи. Печете ги до златисто кафяво, около 30-35
минути . Оставете сладките да се охладят върху тавичката.
Ето гиииииииии!!! Браво, че ги направи, Танче. Лично аз ги чаках. Наистина са страхотни, фантастични са! Благодаря мила!
ОтговорИзтриванеНаправих ги, Йоли, от доста време им се каня :)
ИзтриванеОбичам да правя дребни сладки, когато синът ми тръгне на училище, така слагам в кутийката и ми е спойно на душата!
Това не означава, че няма да приготвя, кайсиевите сладки и маслените соленки ;)
Аз ти благодаря!
Изобилие от аромат и вкус....Явно и продуктите и времето не са за подценяване,но пък явно всичко това си заслужава,Таня!
ОтговорИзтриванеМоите поздрвления:))
Благодаря ти, Миленка :)
ИзтриванеСтига да имам време никога не се щадя и не е от значение времето за приготвяне на дадена рецепта, ако харесам нещо, докато не го приготвя не мирясвам, дето има една приказка :) а списъка с желания ми е толкова дълъг!
Ооох ама пък снимки ли са, бе Таничка, рисуваш с този фотоапарат, да знаеш!!! Толкова пък съвършени да са станали, не знам за произхода, но знам, че в момента повече ме вълнува вкусът им:))). Прегръдки!
ОтговорИзтриванеОпитай, Кате, ти си експериментатор по душа и съм сигурна, че ще ги харесаш :)
ИзтриванеПрегръдки!
Чудесни са тези кифлички, Танче, ама спирка нямаш - страшна си просто!
ОтговорИзтриванеЧестно да ти кажа, Весе, това което правя изобщо не е това, което бих искала, ако имах достатъчно време :)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Поздрави!
Таничка, разкошни са! Не мога да устоя и затова си грабвам едничка с тиквена плънка. Браво, майсторски си се справила!
ОтговорИзтриванеСърдечни прегръдки от мен и усмихнато утре!
Почерпи се, Гери, и от тези с малиново сладко и шоколад си вземи, много са хубави :)
ИзтриванеЖелая ти слънчева есенна сидмица :)
Чудесни кифлички придружени с невероятни снимки! Поздравления, Таня!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Хриси, много се радвам, че ти харесват!
ИзтриванеУспешен ден ти желая!
Вкусни кифлички, грабвам си една- две... Може ли да им устои човек?
ОтговорИзтриванеПоздрави, Танче!
Грабвай, Габи, колкото искаш и да ти е сладко :)
ИзтриванеПоздрави!
Разкошни са станали, Танче! А и снимките са прекрасни. Представям си само каква вкусотия са с толкова крем сирене вътре и с тази плънка... Поздравления и слънчева седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Радост!
ИзтриванеПрепоръчвам на всеки да ги опита, заслужават си!
Хубава седмица!
Замайващо апетитни кифлички и страхотни снимки,Таня!Много харесвам тесто с крем сирене,винаги разкошен резултат!Хубав ден с много слънце и усмивки!
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря, Роси! За тестото мога да науча много от теб и с огромен интерес следя всичко ново :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Ето каква ще е закуската за училище още в първите дни на следващата седмица :)
ОтговорИзтриванеСтрашни кифлички, Танче, имам чудно сладко, домашно и със сигурност ще ги направя.
Поздрави и приятни почивни дни!
Марийче, моето момче много ги хареса кифличките, дано и на вас да се харесат :)
ИзтриванеБлагодаря ти, сърдечни поздрави!