Необходими продукти:
За каймата:
600 грама свинска
кайма
½ разбито яйце
¼ чаена чаша галета
1 чаена лъжица
червен пипер
¼ чаена лъжица лют
червен пипер
1 чаена лъжица сушен риган
¼ чаена лъжица смлян
черен пипер
½ сушен чесън на прах
За плънката:
2 супени лъжици
рапично олио
1 голям стрък праз
лук
1 глава жълт лук
4 скилидки чесън
2 големи моркова
1 голяма гъба Сърнела
¼ чаена чаша
нарязан босилек
1 шепа ситно нарязан свеж магданоз
1 шепа ситно нарязан свеж магданоз
Сол и черен пипер
на вкус
Почистените праз
лук, чесън и жълтия лук нарежете на дребно.
Морковите
настържете на едрото ренде.
Поставете зеленчуците
в тиган на среден огън и ги задушете, докато омекнат, като непрекъснато
добавяте по една-две супени лъжици вода. Към края добавете гъбата, като накъсате с ръце на малки парчета. Когато зеленчуците омекнат, оставете
водата напълно да се изпари. Овкусете със сол и черен пипер. Махнете плънката от огъня, прибавете магданоза, разбъркайте и оставете да се охлади.
Разточете бутер
тестото върху леко набрашнена повърхност във формата на правоъгълник, с размера
на тавичката, в която ще печете рулото. Поставете го върху хартия за печене.
Каймата омесете с
изброените продукти. Разстелете я върху хартия за печене във формата на правоъгълник с дебелина 1 и 1/2 сантиметра, с помощта
на ръцете си намазани с олио. Съобразете размера с този на тестото.
Поставете поизстиналата
плънка в средата на каймата и оформете хубаво стегнато руло, като го запечатате
добре и от двата края.
Пренесете рулото
върху бутер тестото и го поставете точно по средата.
Нарежете тестото и
от двете отстрани на ленти с дебелина два сантиметра, с помощта на остър нож.
Оплетете лентите плътно и запечатайте добре от двата края рулото. Намажете с четка повърхността на тестото с половината от яйцето, което остана от
омесването на каймата.
Изпечете рулото в
предварително загрята фурна първоначално на 200˚С за 10 минути, след това
намалете силата на топлината на 180˚С и печете още 30-35 минути.
Това е поредният ти кулинарен шедьовър, Таня! Изпипан, обгрижен и апетитен! Поздрави!
ОтговорИзтриванеАз на теб ти вярвам безпрекословно, Нели! Искрено ти благодаря за хубавите думи и се радвам, че изглежда така :)
ИзтриванеРадвам се, че намина, много ми липсваш и очаквам с нетърпение новите ти кулинарни изкушения!
Сърдечни поздрави и усмивки!
Таничка, така си го сплела, че все едно душата си си оставиа... Майсторска работа, браво! И определено вкусна! Ще взема да върна часовника назад или напред... Общо-взето да дойде час пак за хапване. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и усмихната вечер!
Благодаря ти, Гери :)
ИзтриванеВкусно беше, даже Мистър каприз ( синът ми ), вечно претенциозно настроения го хараса :) На моменти се чувствам като победител, ако успея да го накарам да хапва неща, които е заклеймил, че не стават за ядене, а това са една голяма част от любимите ми зеленчуци :)
Прегръдка!
Тани, изглежда невероятно апетитно! Чудесни снимки- много добре представят ястието, чак да ти се прииска да опиташ не едно парче, а цялото!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Можеш да си вземеш не едно, а колкото поискаш, Габи :)
ИзтриванеПоздрави!
Еее, не! Размазващи снимки! Направо нямам думи, Таничка!!! И каква плитка само си направила равномерна, прецизна, красота! Поздравявам те!!!
ОтговорИзтриване:) Кате, много ме зарадва, реакциите ти са винаги много емоционални и искрени, точно както си представям и теб самата :) Благодаря за похвалите, много драго ми стана, наистина!
ИзтриванеПрегръдка!
Танче, глътнах си езика!
ОтговорИзтриванеВинаги се чудех дали се изпича каймата вътре. Всички съмнения са премахнати. Прекрасно изпълнение, страхотни апетитни снимки!
Поздрави и прегръдки!
Аура, и парче месо се изпича така увито в тесто, всички сме чували за прословутия Стек Уелингтън :) Опитай, много е вкусно!
ИзтриванеБлагодаpя ти!
Поздpави!
И перфектно си го сплела, и перфектно си го снимала, и перфектно си го приготвила! Страхотно е, Танче!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Много ти благодаря, Светле :)
ИзтриванеПрегръдка!
Приказно е, Танче!!! Така красиво приготвено, поднесено и снимано!! Поздравления за майсторската работа :)
ОтговорИзтриванеПоздравии прегръдки!!!
Много си мила, Мина! Искрено ти благодаря за хубавите думи!
ИзтриванеПрегръдки!
Прекрасно предложение, Таня! Майсторски направено! Поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Христинка :)
ИзтриванеПоздрави!
Като непипнато с ръка е, радост за окото, а и за вкуса не се съмнявам!
ОтговорИзтриванеМного мило изказване, Весе, много ти благодаря :)
ИзтриванеПрегръдки!
Таня, направих рулото и много ни хареса. Скоро ще го видиш и в мое изпълнение :)))
ОтговорИзтриванеБлагодаря за ефектната и вкусна рецепта!
Поздрави!
Хриси, супер :) Благодаря ти, че опита, много ще се радвам да го видя :)
ИзтриванеПрегръдка!
Много красиво сплетено руло и с чудесен пълнеж :)
ОтговорИзтриванеА снимките, снимките са направо лъхащи на чудесен аромат от рулцето :)
Много се радвам, че снимките до някаква степен успяват да изкушат и да говорят за храната, ( образно казано :)
ИзтриванеПоздрави, Дари!