Необходими продукти:
225 грама
брашно
1 чаена лъжичка смесена подправка ( анасон, канела, карамфил, индийско орехче и джинджифил )
1 чаена лъжичка сода за хляб
3 цели яйца
¾ чаена чаша захар
¾ чаена чаша пюре от печена тиква
2 супени лъжици разтопено и охладено масло
1 супена лъжица ванилия
½ чаена чаша начупени орехи, предварително леко запечени
За шоколадовия ганаш:
100 грама бял шоколад
100 грама натурален шоколад
½ чаена лъжичка канела
Първо пригответе шоколадовия ганаш, като затоплите сметаната
до кипване и добавите в нея начупените на парчета шоколади. Оставете за 2-3
минути, докато шоколада се разтопи. Разбъркайте, докато получите гладка и
лъскава шоколадова маса. Оставете в хладилника да се охлади, но не напълно,
само докато започне да се стяга.
Смесете сухите съставки заедно и ги оставете настрана.
Разбийте с миксер на висока скорост яйцата и захарта,
докато те се превърнат в лек, пухкав и светъл крем. Направете осмица с дръжката на дървена лъжица в тестото
, тя трябва да се запазва за няколко секунди.
Прибавете тиквеното пюре и ванилията в яйчената смес. Разбъркайте леко.
Добавете сухите съставки и разбъркайте внимателно с помощта на силиконова
шпатула. Накрая прибавете маслото на тънка струйка по стената на купата и отново разбъркайте внимателно само за кратко.Изсипете внимателно тестото във формата за кекс.
Печете кекса в предварително загрята фурна на 175˚С за около
35-40 минути, докато кекса стане със златиста коричка и клечка за зъби забита в
центъра излезе чиста.
Много лесен и вкусен кейк, ароматен и с чудесна леко влажна структура! Гарниран с шоколадовия ганаш с добавената канела в него, вкусът на кейка се превръща в най-изискания десерт, за който може човек да мечтае, приготвен за толкова кратко време!
Много лесен и вкусен кейк, ароматен и с чудесна леко влажна структура! Гарниран с шоколадовия ганаш с добавената канела в него, вкусът на кейка се превръща в най-изискания десерт, за който може човек да мечтае, приготвен за толкова кратко време!
Вълшебница такава!
ОтговорИзтриване:) Много си мила с мен, Йоли! Благодаря ти!
ИзтриванеСтрахотен, страхотен! :) В разрез мнооого ми хареса, Танче! Имам един злощастен опит с кекс с тиква и оттогава ме е страх да пробвам отново.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Аз обожавам сладкиши с тиква, често приготвям в зимния сезон, но почти нямам рецепти в блога си, ще поправя това :)
ИзтриванеОпитай някоя рецепта, която ти се стори подходяща, не знам защо не се е получил от първия път, за мен тиквата е перфектна за добавяне в тесто за кейкове и не само.
Поздрави, Светле!
О, голям разкош. Аз съм фен на всичко, приготвено с тиква - и сладко, и солено. А тази вкусна гледка тук ме изпълва с трепетни очаквания ! Комплименти, Таничка!
ОтговорИзтриванеИ аз съм като теб, обожавам тиквени произведения :) Моят син много харесва курабии и бисквити с тиквено пюре, редовно пълня кутийка за училище!
ИзтриванеКейка беше много вкусен, но не разбрах кога изчезна :)
Благодаря, мила Нели!
Танче,че кейкът е страхотен нямам съмнение,обаче какви кадри,направо останах без дъх,великолепни,уникални!Вкусен петък!
ОтговорИзтриванеРоси, сърдечно благодаря за комплиментите ти :) Много ме зарадва!
ИзтриванеЖелая ти хубав уикенд!
Отново си на върхът, Танче! Поздравления!
ОтговорИзтриванеХристинка, ласкаеш ме! Благодаря ти!
ИзтриванеСърдечни поздрави!
и аз обичам нещицата приготвени с тиква, дали сладки или солени :) А този кейк със сигурност е една вкусна вариация с нея! Само ако можеш Танче, кажи колко и каква сметана използваш, че май си я пропуснала.За да знам, защото си го набелязвам и скоро смятам да го опитам и аз :) Поздрави и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеВ този случай съм използвала една кутийка хомогенизирана сметана 200 грама от Лидъл с 30% мазнини. Много често купувам голяма кутия млечна или растителна сметана, но предпочитам да е без захар, така приготвям и сладки и солени ястия с нея.
ИзтриванеЩе се радвам да приготвиш кейка, много е вкусен и се приготвя бързо!
Поздрави, Вили!
Прекрасен кейк!Браво,Таня!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Миленче, радвам се, че ти харесва!
ИзтриванеМоже ли и аз да се наредя на опашката, Таничка... Направо ме плени с това тиквено-шоколадово творение! Толкова е красив, толкова е вкусен (сигурна съм!), че ми се иска снимките да оживеят ей сега пред мен. Страхотно е всичко!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и усмихнат ден ти желая! И браво за снимките!
Благодаря ти, мило момиче! Щастлива съм, че получавам комплименти за снимките, от теб, та ти улавяш вълшебни моменти с камерата си :) Фен съм ти, да знаеш :)
ИзтриванеПрегръщам те, Гери!
Таничка, значи си ми единственият фен... Не знаеш колко зор е, за да постигна нещо що-годе нормално. И после, на компютъра вече, винаги трябва да оправям поне светлината (защото само това мога в общи линии). И светлината не мога да настроя на фотоапарата... Ама толкова си го обичам, толкова го исках, че няма да се откажа, докато не постигнем така желаната симбиоза!
ИзтриванеАз пък обожавам твоите снимки! Има нещо така величествено като излъчване, а в същото време - съвсем човешко. Е, как се постига... Магия е, да знаеш! Прегръщам те!
П.П. Само един пример... Последната показана снимка от мен, с гъбката. Казаха ми, че имам изгорели участъци от снимката, където се губи детайл (много осветените листа се има предвид). Е, не знам как да ги оправя... ;)
Според мен ( а аз изобщо не съм специалист и изцяло действам по усет ), понякога, в снимки, в които не се изисква до голяма степен детайла да е съвършено видим и отчетлив, дефекта става ефект! На мен много често апарата ми показва къде има прегорели участъци, но на мен ми харесват точно тези снимки :)
ИзтриванеМного си права, Гери, че фотографията е магия и аз съм пленена от нея, както и ти :)
Прегръдка, миличка!
П.П. И да знаеш, че в моите очи ( и не само ) нещата ти се получават повече от добре :)
Таничка, чудесно е! Нямам думи за красотата ме!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Мерси, миличка :)
ИзтриванеПоздрави сърдечни!
Оле!!! Неустоим е, Таничка!!! Този близък план ще ме побърка, казвам ти! Вълшебница!
ОтговорИзтриванеМога много да споря с теб за това коя е вълшебницата, но ще го оставя за друг път :)
ИзтриванеМного се радвам, че ти харесва!
Снимките от близък план на мен са ми по-вкусни и много ги обичам :)
Поздрави, Катенце!