Честит да ни е деня на хляба!
Днес нямах възможност да приготвя хляб, но не мога да подмина неговият ден!
Уханен, разкошен, прекрасен, пухкав и най-вече вкусен!
Този
невероятен хляб съм приготвяла няколко пъти, а тези снимки са правени
преди две години с друг фотоапарат, но имам прекрасни спомени точно от него, затова ще използвам тези снимки нищо, че не са много добри.
Разглеждах някакви стари неща и не можах да
повярвам, че не съм споделила хлебчето в блога.
Може би, Йоли, ще се сети за него, когато го види J Още един повод да и благодаря за прекрасните рецепти, с които винаги ме е вдъхновявала!
Може би, Йоли, ще се сети за него, когато го види J Още един повод да и благодаря за прекрасните рецепти, с които винаги ме е вдъхновявала!
Необходими продукти за
тестото:
3
яйца ( жълтъка на едното за намазване отгоре на хляба )
300
мл прясно мляко
1
пакет суха мая
1
½ с.л. захар ( равни )
1
с.л. сол ( равна )
80
гр. масло ( добре омекнало на стайна температура )
Брашно
около 700-750 гр. да се получи средно меко тесто.
Продукти за плънка на
тестото:
5
стръка магданоз ( големи )
3
стръка копър ( големи )
2
стръка целина
1
стрък пресен чесън
2
големи щипки риган
40
г. масло
1
щедра щипка сол
В
хладкото мляко разтваряме маята със захарта и прибавяме 100-150 гр. от
брашното. Разбъркваме добре с ръчен миксер да се получи гладка каша и оставяме
за 15-20 минути да се надигне.
Брашното
пресяваме в широка тавичка и смесваме добре със солта. По средата правим
кладенче и в него счупваме яйцата, поставяме маслото и започваме да месим, като
постепенно добавяме и от втасалата закваска.
Омесваме
хубаво средно меко тесто. Месенето трябва да продължи с допълнително добавяне
на брашно, до малко след като е спряло
да ни се лепи по ръцете.
Намазваме
голяма купа с олио и поставяме тестото в нея. Оставяме да втаса, докато удвои
обема си. Отгоре покриваме с прозрачно домакинско фолио.
Приготвяне на пастата за
намазване:
Поставяме
всички продукти в кухненски пасатор и превръщаме всичко в хубаво гладко песто.
Оформяне на хляба:
Когато
тестото е втасало разделяме на четири еднакви парчета. Разточваме всяко на
правоъгълници с еднакъв размер.
Намазваме
всяка кора с пастата без последната. Отново разточваме много внимателно.
Правоъгълника трябва да е с размери около 30 на 40 см.
Нарязваме
на дълги и тънки триъгълници 8-10 на брой, които завиваме много внимателно от
дебелата към тънката страна. Подреждаме в дълбока тепсия ( моята е с размери 8см. височина и диаметър
25 см. ).
Аз
изрязах 10 парчета от тестото и оформих
питката от 8. Останалите 2 парчета изпекох по отделно.
Оставяме
отново да втаса за около 30-40 мин.
Преди
да изпечем намазваме с отделеният жълтък разбит с 1 ч.л. прясно мляко.
Печенето
при мен е на 200С около 30-40 мин. Всеки преценява според неговата печка.
Препоръчвам
да опитате и да се насладите на страхотният вкус на домашно изпечен Ароматен
хляб. Оригиналната рецептата е на Йоли с малки промени от мен J
http://yoli-www.blogspot.com/2009/09/blog-post_29.html
Леле, Таничка, че си магьосница... Направила си едно вкусно, ароматно и много красиво вълшебство, по-голямо от всички други за хапване - защото е хляб! Браво, искрено ти се радвам!
ОтговорИзтриванеПрегръдки! :)
Благодаря ти, Гери!
ИзтриванеНямах възможност да направя хляб днес, но за да почета този ден, добре стана, че открих тези снимки на ароматния хляб на Йоли, много го обичам :)
Сърдечни поздрави!
Не знаех, че днес е такъв ден, но въпреки това ни показваш едно много красиво хлебче!
ОтговорИзтриванеОбичам домашен хляб!
Приятна вечер, Танче!
Хлебчето е разкошно, Светле! Опитай, когато имаш възможност!
ИзтриванеПоздрави!
Толкова ме зарадва, Танче! Не съм виждала по-красив хляб, честна дума! Благодаря ти миличка!
ОтговорИзтриванеАз ти благодаря, Йоли :)
ИзтриванеПредставям си колко е ароматен с тези подправки!
ОтговорИзтриванеСтрахотен хляб си омесила, Таня!
Пепи, наистина невероятно ухае този хляб и свършва преди да е изтинал :)
ИзтриванеМного се радвам, че ти харесва хлебчето!
Сърдечни поздрави!
ШЕДЬОВЪР!!!!!!!!!
ОтговорИзтриване:) Благодаря!
ИзтриванеМного добро предложение за деня на хляба и чудесно изпълнено! Поздравления, Таня!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Хриси :)
ИзтриванеХубав уикенд ти желая!
Подкрепям казаното от другите дами,наистина великолепен хляб,ароматен,цветен,красиво оформен,пухкав и несъмнено много вкусен,поздравления,Танче!Снимките са чудесни и с този апарат.Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси! Направихте ме истински щастлива с коментарите си :)
ИзтриванеПриятни почивни дни!
Аууу, Таня, истински разкош! Вълшебство си сътворила! Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеМного ме зарадва, Радост :) Благодаря ти!
ИзтриванеПоздрави!
Леле, страхотен е, как си могла да го скриеш толкова време?! Може би е трябвало така да стане, виж как си е намерил точният ден за публикация:). Много ароматен изглежда и вкусен и красив... Поздрави!
ОтговорИзтриванеПрава си, Кате, точно това си помислих и аз, намери си мястото и времето ароматното хлебче! Благодаря ти :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Танче, майстора си е майстор!
ОтговорИзтриванеВинаги с голямо удоволствие разглеждам твоите публикации. Изпипани до най-малкия детайл. Като започнеш от приготвянето, оформянето и снимането. Възхищавам се!
Прегръдки и поздрави!
Аура, чувствам се много поласкана от думите ти :) Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Божествен е, Танче!! Оформена и поднесена с много вкус и чувство за красота - и си представям колко е вкусен и ароматен - безспорен шедьовър!!!
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнати почивни дни :)
Благодаря ти, Мина! Много се радвам, че ти харесва!
ОтговорИзтриванеСлънчев неделен ден!
Тя Йоли си е вдъхновител за всички, но и твоят хляб изглежда разкошно! Ароматен, шарен и много пухкав :)
ОтговорИзтриванеТова е така, сигурна съм, че е действала вдъхновяващо поне веднъж на всички нас, а на мен десетки пъти!
ОтговорИзтриванеТова хлебче е едно от най-приготвяните от мен, винаги когато имам пресни подправки и повечко време, защото вкъщи са пристрастени към него :)
Благодаря ти, Даре, поздрави!
Великолепен! Сега го виждам и останах без думи! Комплименти от сърце!
ОтговорИзтриванеПоздрави! Хубава неделна вечер, Таня!
Благодаря, Ив! Много съм щастлива, че публикувах този хляб, който съм приготвяла многократно, но използвах стари снимки :)
ОтговорИзтриванеСъжалявам, че едва сега виждам коментара ти, не знам как съм го пропуснала.
Сърдечни поздрави!