Не вярвам, че има човек, който да не го харесва и да може да му устои:)!
Аз приготвям често през зимата (под натиска на заобикалящите ме :) тиквеник и щрудел с готови кори и по рядко такъв с точени, защото ми липсва достатъчно време. Но смело мога да заявя, че разликата е огромна, когато корите са направени домашно точени и готовите от магазина. Опитайте и ще се уверите в думите ми.
Аз приготвям често през зимата (под натиска на заобикалящите ме :) тиквеник и щрудел с готови кори и по рядко такъв с точени, защото ми липсва достатъчно време. Но смело мога да заявя, че разликата е огромна, когато корите са направени домашно точени и готовите от магазина. Опитайте и ще се уверите в думите ми.
Тази плънка е една от любимите ми, затова реших, че ще я споделя с вас.
Домашните точени
кори са по тази рецепта.
За щрудела във форма с размери 22 на 33 сантиметра приблизително, ще ви е необходимо половината от тестото.
За щрудела във форма с размери 22 на 33 сантиметра приблизително, ще ви е необходимо половината от тестото.
5-6
големи сладки ябълки
1
чаена чаша орехи1 чаена чаша стафиди накиснати в бренди една нощ предварително
100 грама разтопено и охладено масло
4-5 обикновени бисквити смлени в блендер
1 чаена чаша кафява захар
3 супени лъжици кленов сироп
1 супена лъжица канела
¼ чаена лъжичка карамфил
¼
чаена лъжичка смлян анасон
Приготвяне:
Намажете обилно с масло подходяща тавичка в която ще печете щрудела.
Намажете обилно с масло подходяща тавичка в която ще печете щрудела.
Орехите
нарежете на малки парчета и ги изпечете леко върху сух тефлонов тиган. Оставете
настрана, докато приготвяте плънката.
Обелете
ябълките и ги почистете от вътрешността. Нарежете ги на малки кубчета и ги
поставете в касерола, заедно с 3-4 супени лъжици от захарта, кленовия сироп и 3
супени лъжици от маслото. Варете ги 5 минути и прибавете стафидите.
Оставете
ги на котлона, докато ябълките омекнат и водата която са пуснали почти се
редуцира. Накрая прибавете подправките. Разбъркайте.
Махнете
от котлона и оставете сместа за плънката да се охлади.
Разточете
корите една по една. Намажете всяка с разтопено масло с помощта на четка. Разпределете равномерно по 3-4 супени лъжици от
плънката, 2 супени лъжици захар, 2 супени лъжици печени орехови ядки и една
супена лъжица от смлените бисквити по цялата повърхност на кората. Завийте на
руло и поставете в тавичката подготвена за печене. По същия начин пригответе и
останалите кори.
Намажете
всяка кора отгоре с масло и поставете в студена фурна. Включете топлината на
200˚С и печете 15 минути, след това намалете фурната на 180˚С за още 25-30
минути, докато щрудела добие кафеникаво-златист загар.
Сервирайте
още топъл, поръсен с пудра захар и гарниран с топка сметанов сладолед.
Това
е един уникален класически десерт, перфектен за сезона на ябълките, но това не
е тайна за никой разбира се J
От
мен идеята, за тези които не са го приготвяли скоро!
Това е един безкрайно есенен вкус, който обожавам. Ще се поглезя;))
ОтговорИзтриванеРадвам се, Мъхче, че споделяме еднакви вкусове :)
ИзтриванеСлънчев ден!
Обожавам го с точени кори!
ОтговорИзтриванеСтрахотен е, Таничка!
Прегръдки!
Благодаря, Дани :)
ИзтриванеХубав ден ти желая :)
Ей, че прекрасен щрудел! Съвсем истински! Страхотна си Танче.
ОтговорИзтриванеНай-бързо изядения десерт приготвян наскоро. Потвърждавам впечатлението си, че познатите вкусове са най-предпочитани от нас българите!
ИзтриванеБлагодаря ти, Йоли :)
Чудесен шрудел, Таня!
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Благодаря, Хриси :)
ИзтриванеПоздрави!
Много съм съгласна за точените кори, вярвам ти! Прекрасен щрудел, а какви снимки! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеПоли, много ти благодаря :) Само който не го е опитвал с домашно точени кори, може да се съмнява, нали :)
ИзтриванеПрегръдка!
Танче, чуден чуден чуден!
ОтговорИзтриванеОрехи, стафиди,ябълки ммм......отивам за кафе!
Поздрави и прегръдки!
Хайде, почерпи се, Аура, да ти е сладко :)
ИзтриванеИ аз те прегръщам!
Прекрасен е, Танче!
ОтговорИзтриванеИ аз съм на мнение, че домашно точените кори са си друго нещо и не съм купувала готови от години.
Желая ти прекрасен ден!
Честно казано и аз никога не бих използвала готовите, Марийче, но за съжаление, времето никога не стига и си признавам, че използвам алтернативни варианти!
ИзтриванеНо когато приготвя нещо с точени кори, заобикалящите ме го оценяват подобаващо, като нещо специално :)
Хубав ден и теб, Мими!
Изглежда зашеметяващо вкусен, Танче! Ще го пробвам скоро време. Може ли да му устои човек?! Поздрави!
ОтговорИзтриванеНаистина е чудесен, Габи! Ще се радвам, да го приготвиш :)
ИзтриванеПоздрави!
Танче,великолепен щрудел,очите ми останаха!
ОтговорИзтриванеОще не съм се заигравала с точене на такива тънки кори,все ми се струва,че няма да се справя,ама ще видим някой ден като имам повече време.
Но виж тази плънка с бисквитите отдавна се каня да опитам,добре ми напомни и ти ,когато дойде пак ред да правя щрудел,благодаря ти!
Хубава вечер!
Роси, сигурна съм, че ще се изненадаш от себе си, ако се опиташ да разточиш тънки кори, изобщо не е трудно, просто трябва да опиташ :) И аз така се стахувах в началото и си мислех, че това е нещо невъзможно, да ама не, става и то доста успешно!
ИзтриванеБлагодаря ти, Роси!
Танче, напоследък се чудя как да те заобиколя, защото много ме изкушаваш:)))обаче хем съм любопитна да погледна красотите, които твориш и снимаш, хем така да мина да те поздравя, че компанията ми е приятна:). Уж не съм пощелива, пък тук все едни такива чревоугоднически мисли ми се въртят в главата:). Чудесен е щрудела, майсторка си! Поздрави!
ОтговорИзтриванеА никакви такива да си ги нямаме, никакво заобикаляне :)
ИзтриванеЗначи чувствата са взаимни и аз се чувствам чудесно в компанията ти и винаги усещам близост с присъствието ти!
Радвам се, че ти харесва щрудела, Кате! Прегръдка!
Сигурно няма и трохичка вече, но аз и със снимки ще се задволя. Така да са хубави и уютни, Танче! И тук усещам колко вълшебно ухае щруделът ти...
ОтговорИзтриванеТопла прегръдка! :)
Няма, Гери, няма щрудел, изядоха го лакомниците :), а уговорките да направя пак започнаха още преди да е свършил!
ИзтриванеБлагодаря ти, много се радвам, че ти харесва!
Прегръдка!
Браво, Танче!
ОтговорИзтриване:) Благодаря, Весе!
ИзтриванеЗдравей, Танче, веднага се нареждам в групата на очарованите от ябълковия ти щрудел. Чудесна рецепта, а още по-интересно ми е приготвянето на домашните точени кори. Отивам да чета! За мен е много полезна публикация :)
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни!
Кремена, много се радвам, че ти харесва щрудела :) Направи го така, със саморъчно направени точени кори и ще се убедиш, че не си опитвала по-добър!
ИзтриванеРадвам се, че намина :)
Поздрави!
С какво може да се замени кленовият сироп?
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Теодора
Можете да го замените с мед или със още три лъжици кафява захар, това не е от голямо значение, само вкусът е по-различен, сладостта е същата.
Изтриване