За основата:
85 грама меко масло
100 грама захар 1 голямо яйце на стайна температура
½ чаена лъжичка ванилов екстракт или друга ванилия
¾ чаша грама брашно
¼ чаша неподсладено какао на прах
¼ чаена лъжичка бакпулвер
¼ чаена лъжичка сол
50 милилитра прясно мляко
За шоколадовия мус:
200
грама тъмен шоколад с висок процент какао 60-65%
2 големи яйца, разделени белтъци
от жълтъци
1 и ½ супени лъжици захар
2/3 чаша сметана
1 супена лъжица пудра захар
Разбъркайте маслото заедно със захарта в средно голяма купа с дървена лъжица, докато сместа е светла и пухкава. Прибавете яйцето и ванилията, и разбъркайте, докато се смесят много добре. Пресейте брашното, какаото, бакпулвера и солта в малка купа и ги разбъркайте добре.
Загрейте фурната до 180˚С. Застелете квадратна тавичка с размери 24 на 24 сантиметра с хартия за печене.
Оставете от хартията около
2
сантиметра
от четирите края да покрива и страните и. Разбъркайте маслото заедно със захарта в средно голяма купа с дървена лъжица, докато сместа е светла и пухкава. Прибавете яйцето и ванилията, и разбъркайте, докато се смесят много добре. Пресейте брашното, какаото, бакпулвера и солта в малка купа и ги разбъркайте добре.
Прибавете сухите съставки в сместа с маслото на две части, редувайки с млякото. Разпределете сместа равномерно в подготвената тавичка и поставете да се пече, докато клечка за зъби поставена в центъра излиза чиста, около 12-14 минути. Оставете изпечения блат за основа на сладкиша да се охлади напълно.
За да направите муса, разтопете шоколада в стъклена купа на водна пара като го разбърквате от време на време, докато напълно се стопи и стане гладък. Отстранете шоколада от огъня и оставете да се охлади леко, около 3 минути.
Междувременно, разбийте сметаната до меки върхове и оставете настрана.
Разбъркайте предварително отделените жълтъци в леко охладения шоколад. Ако сместа се втвърди много, можете да го оправите, като добавите част от разбитата сметана и разбъркате енергично, докато крема стане гладък. Прибавете внимателно сметаната в сместа от шоколад. Разбъркайте яйчения белтък с 1 и ½ супени лъжици захар в малка купа с миксер, докато сместа образува меки върхове на върха на бъркалките след като ги извадим от белтъците. Внимателно прибавете пухкавите белтъци в сместа от шоколад. Разпределите равномерно муса върху охладената основа. Преди да сервирате сладкиша го охладете за два часа.
Страхотен кейк, Таня! С този пухкав шоколадов мус е много съблазнителен!
ОтговорИзтриванеПоздравления и за чудесните снимки!
Благодаря ти, Хриси :) Любовта към шоколада и съблазънта при вида му е всеобща, женска слабост явно :)
ИзтриванеПоздрави!
Ей на това му казвам аз перфектен кейк. Много шоколадов, с много крем, много красив! Дай бележника бързо да ти завъртя една шектица!
ОтговорИзтриванеЕй, Йоли, толкова си сладка :) Напълни ми душата :)
ИзтриванеПоздрави!
Таничка, разкошество си сътворила... Направо бих си хапнала едно цяло парче, разрешаваш ли? Браво, получил ти се е супер. :) Прегръдки!
ОтговорИзтриванеКак да не разрешавам, Гери, още ще ти отрежа дори :)
ИзтриванеБлагодаря ти, мила!
Прегръдки!
Таня, чудесен сладкиш!
ОтговорИзтриванеИ както го обичам с шоколадов мус!
Прекрасни снимки!
Първоначалната идея ми беше шоколадовия мус да изсипя в чашки, както правя в повечето случай, когато ми се хапва от него, но моето момче в същото време реши, че иска кексче. За да задоволя желанието и на двама ни направих кейка с муса - две в едно, за да няма недоволни :)
ИзтриванеПоздрави, Дани!
Танче, много вкусно изглежда. Бих си хапнала не едно, а цели две парчета!
ОтговорИзтриванеСнимките са неустоими! Поздрави!
Габи, добре дошла :) Много се радвам, че ти харесва кейкчето, почерпи се, да ти е сладко :)
ИзтриванеПоздрави!
Танче, наяма начин човек да надникне при теб и да не види нещо изкусително и елегантно. И терина и бутер кейка са просто великолепни! Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеРадост, благодаря ти мила, наистина съм щастлива, ако е така :)
ОтговорИзтриванеУсмихнат и слънчев ден и на теб!
Неустоим десерт,Таня!Много ми харесва,особено когато муса е повече от блата,ей това е то разкош!
ОтговорИзтриванеИ аз така обичам, Роси, да има кремче, колкото повече, толкова повече :)
ИзтриванеБлагодаря ти!
О, Танче - това верно е шоколадов разкош...
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Весе :)
ИзтриванеОх това е наслада за небцето
ОтговорИзтриванеДони, благодаря ти, много се радвам, че така успях да ви изкуша :)
ИзтриванеДобре си дошла!
Прекрасно,елегантно и не се съмнявам много вкусно сладкишче......Браво,Таня!
ОтговорИзтриване:)Лека вечер!
Благодаря, Миленка :)
ИзтриванеПриятна вечер и на теб!
Толкова е съблазнителен и толкова е ммммм,ще се прави :)
ОтговорИзтриванеЕли, много ще се радвам да приготвиш кейкчето :) Ще очаквам отзивите ти!
ИзтриванеПоздрави!
Ау, едва издържам такива гледки, трудно е да устои човек, невъзможно дори... невероятни снимки, прелест! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЕй, Катенце, ти каква си сладурана :) Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ето такова мога да ям по всяко едно време на деня. Прекрасен сладкиш, Танче!
ОтговорИзтриванеЗначи не само имената ни са еднакви, но и вкусовете, Танче :)
ИзтриванеПрегръдка!