събота, 6 септември 2014 г.

Картофен терин

 
Много ми се искаше да приготвя картофено руло, знаете, възможно е да се оформи с най-различна плънка и е много красиво, вкусно и хранително. Също така съм споменавала, че имаме градина не далече от София и смея да твърдя, че най-сполучливата реколта в нея са картофите, климата е такъв, благодат за картофките. Много обичам да ги приготвям, защото както знаете има всякакви картофи, за варене, за печене, за пържене и тн., но тези, нашите, стават за всичко и винаги са много вкусни. Похвалих се малко с домашното производство :)
Да си дойда на думата, идеята ми да приготвя руло бързо, отстъпи място на терина и причината е един друг прекрасен терин, който ме вдъхнови и който съм сигурна, че всички вие сте видели преди няколко дни на страничките на Вкусно с Йоли, онзи изкушаващия с къпините!
Исках да благодаря на всички вас, тези които обичате храната, творите с нея и споделяте своите кулинарни произведения, че ви има и сте такъв нестихващ извор на идеи, вдъхновения и изпълвате домовете и трапезите на хората с вкус и колорит!


Необходими продукти:
 
1200 грама картофи
100 грама меко масло
2 печени и обелени червени чушки
Сол и черен пипер на вкус
За плънката:
400 грама хубава извара
200 грама крема сирене Филаделфия
2 печени и обелени червени чушки
½ чаша задушен спанак
4-5 стръка пресен копър
1 чаена лъжичка сушен ароматен риган
3 твърдо сварени яйца
Сол и черен пипер на вкус


Приготвяне:
Форма за терин застиламе с прозрачно кухненско фолио, което оставяме да стърчи по малко отстрани на формата. Оставяме настрани.
Картофите обелваме и нарязваме на средно големи кубчета.
Сваряваме ги в подсолена вода, докато омекнат много добре.
След като са сварени ги намачкваме с преса за пюре и към тях прибавяме маслото, солта и пипера на вкус.
Предварително изпечените, обелени и много добре почистени от семките чушки нарязваме на малки парчета и ги прибавяме към пюрираните картофи. Готовото пюре за основата на терина оставяме настрани да поизстине,  докато приготвим плънката.
В купа смесваме всички продукти за пълнежа на терина и овкусяваме със сол и пипер на вкус.
Подреждане:
Картофеното пюре разпределяме по дъното и стените на терина, като се стараем да разпределяме сместа равномерно и притискаме добре.
Изсипваме половината от плънката в леглото от пюре, което сме направили в терина и притискаме сместа плътно.
Подреждаме сварените яйца нарязани на половинки. Поставяме останалия пълнеж. Отново притискаме максимално плътно.
Най-отгоре разпределяме останалото картофено пюре и запечатваме терина.
Така оформен, покриваме картофения терин с оставените предварително стърчащи краища на фолиото. Притискаме леко и прибираме в хладилника за 5-6 часа.
Преди да сервираме, обръщаме терина, в подходящо плато и гарнираме по желание.

13 коментара:

  1. Таничка, видхме го къпиновото превъзходство при Йоли, права си. Ама и какво вдъхновение виждам при теб... Браво! Това се казва хубава причина и много хубава реализация след това. С удоволствие бих си опитала от красивия ти терин! Цяла картина си му подарила. Да ви е сладко вкъщи, поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери :)
      Нали знаеш как е когато обожаваш храната и фантазията ти си търси реализация :) при мен се случва непрекъснато, как виждаш някакъв продукт и в главата ти се появяват безброй начини да го сготвиш, да го превърнеш в нещо вкусно и различно....
      Прегръдка!

      Изтриване
  2. Прекрасен е на вид, а като чета - и на вкус ми се струва същият!
    Танче, тази градина да не е по-посока Самоков, че ние също се радваме на такива картофки от този район!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да Весе, точно в тази посока е, едно райско кътче, доста откъснато и спокойно. Като оазис на 1200 метра надморска височина, а в същото време на 30 минути от София! Всичко от градината на вкус е като от друга планета :) И ти си щастливка, че можеш да се възползваш от продукти набрани от собствена градина :)

      Изтриване
    2. Танче, не е точно собствена...родителите ми имат къща в Горни Окол. Брат ми също се установи там, избяга от София. Ние рядко ходим напоследък, време не остава, но си хапваме туй-онуй. Преди години ходехме всеки уикенд и помагахме, но беше доста уморително.

      Изтриване
  3. Разкош, то думи нямам! Приказно вкусно ми изглежда и е много ефектно! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поли, радвам се, че ти харесва :) Наистина беше много вкусно и ароматно!
      Прегръдка!

      Изтриване
  4. Художник си ти........Поздрави за тази красота,Танче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стори ми се прекалено безличен терина, затова му направих и украса :) Много е лесно, стига да му се заиграва на човек :)
      Благодаря, Миленка :)

      Изтриване
  5. Това не трябва да се яде! Това е картина! А изкуството не се яде с уста, а само с очи и душа. Как ти даде сърце да го разрежеш! Фантазия е това!

    ОтговорИзтриване
  6. Йоли, точно ти ли го казваш, дето всеки посетил блога ти е оставал с отворена уста и се е възхищавал многократно на майсторските ти творения? :)
    Ще го разрежа разбира се, за мен удоволствието е най-голямо, когато всички на масата са доволни!
    Благодаря ти за милите думи :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Много красиво и оригинално поднесено.
    Това направо си резвам парче, слагам върху филия хлебец и така си хапвам. :)))..
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесен начин си предложила по които да се консумира, Аура, чак съжалих, че няма още от терина да опитам :)
      Благодаря ти :)
      Прегръдка!

      Изтриване