Необходими продукти:
120 г. захар
100 г. меко
масло на стайна температура
150 милилитра
топло мляко
100 милилитра топла сметана
2 белтъка
1 яйце
550 грама брашно
1/4 чаена лъжичка сол
1 пакет суха мая
1 жълтък за намазване на кифлите
1 супена лъжичка сметана
100 милилитра топла сметана
2 белтъка
1 яйце
550 грама брашно
1/4 чаена лъжичка сол
1 пакет суха мая
1 жълтък за намазване на кифлите
1 супена лъжичка сметана
Използвайте средна по големина купа, в която изсипете топлото мляко, размесете в него маята и една супена лъжица от захарта, разбъркайте и
добавете няколко супени лъжици брашно. Отново разбъркайте до гладка
каша и оставете купата настрани, покрита с кърпа, докато образува шапка, за около 20 минути. Този
начин на приготвяне на маята не е типичен когато се използва суха, но на мен ми
се струва, че крайния продукт става по-пухкав и винаги го правя по този начин. Обяснявам
си го с това, че тестото има още едно втасване по този начин, а знаем, че
колкото пъти повече втасва тестото, толкова по-въздушно става след изпичане.
Разбийте добре мекото масло и захарта, с помощта на телена бъркалка, добавете към тях яйцето и яйчените белтъци. Накрая добавете сметаната и отново разбъркайте за кратко.
Оформете тестото на топка и го поставете в чиста купа, не е необходимо да е намазана с мазнина, защото в тестото има достатъчно, за да не се залепи. Покрийте купата с найлон и оставете тестото на топло да втасва за около един час, може и малко повече.
Когато тестото е втасало и е удвоило обема си, оформете от него малки кифли или го изпечете като едно цяло оформено както ви харесва. Може да сложите и сладък пълнеж, ако предпочитате.
Аз оформих малки козуначета.
Поставете питките върху тавичка покрита с хартия за печене, покрийте ги с найлон или кърпа и ги оставете да втасат на топло за още един час.
Пуснете фурната на 180°С, намажете питките с жълтъка смесен с една супена лъжица сметана, поръсете със захар и ги поставете да се пекат за около 20 – 30 минути.
Охладете ги върху решетка.
Да ви е сладко!
Какви ти кифли! Всеки Великден би завидил на тези фантастични сплетени козуначета! Трябваше непременно да ни покажеш как правиш плетката. Страхотна е!
ОтговорИзтриванеЙоли, и аз си го помислих, но нямах много време и бях сама, когато ги приготвях и оооо.... няма да се оправдавам :) Обещавам да ги приготвя отново, или може би от друго сладко тесто, но ще използвам услугите на някой, за да ми помогне и да заснемем начина на сплитане, но аз съм сигурна, че повечето домакини знаят, това е доста разпространен начин за плетене на козунаци :)
ИзтриванеАз честно казано нямам нищо против да хапвам козунак през цялото време на годината, само дето не ми се отразява много добре на фигурата :)
Направо са си козуначета, страхотни са. И съм първааааа! Грабвам едничка утре за закуска. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Таничка!
Гери, и две си грабни :)
ИзтриванеТочно на следващия ден, след като ги бях приготвила, всичките шест броя,бяха вече история и получих упреци, защо съм приготвила толкова малко :)
Заобиколена съм от лакомници, но много си ги обичам :)
Поздрави, Гери!
Чудесни са, Таничка!
ОтговорИзтриванеИ така майсторски сплетени...
Поздрави и хубав ден от мен :)
Благодаря, Дани! И при теб сме виждали разни красотии :)
ИзтриванеПрегръдка :)
Как само изкушаваш с тези козуначета по никое време...
ОтговорИзтриванеТъкмо за закуската, Весе :)
ИзтриванеТо това не са кифли .....,та те са си чудесни козунаци .....Пълен разкош си сътвотила,Танче!
ОтговорИзтриванеА снимките ти провокират промъкващия се в мен глад........:))))))Прегръдки!
Много ме усмихна, Миленка :)
ИзтриванеРадвам се, че изглеждат в очите ти толкова апетитни!
Прегръдки!
Уаааау,каква наслада за окото и небцето,страхотни пухчета,Таня!
ОтговорИзтриванеРоси, похвалите от теб, звучат като песен за ушите ми, та ти си такъв майстор на печивата, и не само, че много често се съветвам в твоето прекрасно местенце :)
ИзтриванеБлагодаря!
Как ми се прияде козуначено нещо посред лято. :–) Чудесни кифли, а плетката ми прилича на така нареченото "офицерско копче".
ОтговорИзтриванеПоздрави, Танче!
Тази плетка, Светле, за мен е класическата за козунак на ред с плитката, аз лично я знам от много време, дори не си спомням от къде и защото е много популярна, не съм снимала нищо така оформено, но този път ме се стори добра идея :)! Но защо да не можем да приготвим и друго печиво с тази плетка, дори и хляб съм правила така оформен, става на конци и е много красив :)
ИзтриванеПоздрави!
Ммммм божествени, красиви и прекрасно поднесени! Поздравления, Танче!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Радост :)
ИзтриванеПоздрави!
Как кифли? Това са превъзходни, малки, сладки и пухкави козуначета;)))Очите ми останаха;) Хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеМного мило, Мъхче :)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Приятни почивни дни и на теб!
Танче, прекрасни малки козуначета!
ОтговорИзтриванеИ снимките толкова апетитни. Майстора си личи, браво!
Благодаря ти, Аура, за хубавите думи, много ме зарадва :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Здравейте! Рецептата може ли да се изпълни само с мляко? Благодаря! Изглеждат чудесно!
ОтговорИзтриване