Необходими продукти:
600 г зелен фасул
1 глава червен лук
1
шепа зърна от печена царевица
1
шепа обезкостени маслини
2
шепи пресен спанак2 шепи листа от червено цвекло
10 чери домата
100 г сирене фета нарязано на кубчета или натрошено
За
дресинга:
2
с.л. горчица2 с.л. балсамов оцет
4
с.л. зехтин
3
скилидки чесън смачкани в преса или нарязани на много ситно
1
с.л. мед
2
– 3 с.л. лимонов сок
Сол
на вкус
Лукът,
маслините, чери доматите, листата от цвекло и спанак се нарязват. Аз
накъсах листата на едро.
Продуктите
за дресинга се разбъркват в купичка до еднородна смес. Посолява се.
Всички
продукти за салатата се смесват в голяма купа и се овкусяват с дресинга. Салата
се разбърква внимателно, с помощта на ръцете, като се обръща няколко пъти, за да
може соса да се разпредели по всички продукти.
Салатата
се поставя в подходящо плато и отгоре се поръсва със зърната от печената
царевица и парчетата сирене.
За
тази прекрасна, свежа и здравословна салата, приготвих соден хляб, с който да я
сервирам.
Докато
хляба беше още топъл нарязах филии и ги
гарнирах с прекрасната салата. Всяка филийка поръсих с малко вкусен
зехтин Extra Virgin.
Рецептата
за хляба ми се иска също да споделя в блога си, защото я приготвям вече няколко
пъти и е чудесна.
4
и ¾ ч.ч. брашно
1 ч.л.
сол
½ ч.л.
сода
1
ч.л. бакпулвер
1
ч.л. кимион
2
с.л. мед
1
яйце
1
и ½ ч.ч. айран
4
с.л. разтопено и охладено масло
Начин
на приготвяне:
Смесете
заедно брашното, солта, содата, бакпулвера и смления кимион. Може да се добавят и цели зърна ким или кимион, ако предпочитате и в двата случая аромата е чудесен.
Направете
кладенче в брашнената смес.
В
малка купа разбъркайте яйцето, меда и айрана. Изсипете течните съставки в
кладенчето. Разбъркайте с вилица енергично, докато съставките просто се смесят и
добавете разтопеното масло. Разбъркайте. Посипете малко брашно върху плота и
омесете тестото, само докато го оформите на топка, около 3 -4 пъти.
Поставете
тестото върху тавичка постлана с хартия за печене и го разрежете на кръст с
остър нож. Поставете хляба в предварително загрята фурна на 200˚С за 10 минути
и след това намалете силата на топлината на 180˚С до готовност за още около 40
минути.
След като е изпечен хляба, трябва да има златисто кафеникав загар, а как ухае само,
мммм J.
На това му казвам аз вкусна вечеря J
:))))И аз така му казвам на това пиршество..........!
ОтговорИзтриванеЧудно!Лека вечер,Танче!(за мен след тази гледка няма да е много,много лека...,но ще ти простя:)))))
Прости ми, миличка :)
ИзтриванеРадвам се, че и за вас салатката ми е така изкушаваща, както за мен самата :)
Прегръдка!
Чудесна салата! Пълна със слънце! Много ми харесва, Танче, много!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесва Йоли :)
ИзтриванеСлънце и усмивки за теб!
Вкусна салата и чудесни снимки! И за хлябът съм убедена че е бил прекрасен!
ОтговорИзтриванеТо направо с поглед да се нахрани човек :)
Поздрави и прекрасен месец септември Таня!
Благодаря ти, Дани :)
ИзтриванеСледват чудните месеци на изобилието, както септември така и октомври, ще събираме плодовете на отминалото лято, ще стоплим домовете си и ще съберем семействата си на трапезата с ароматни, вкусни и ухаещи на уют гозби и печива :)
Вярвам, че всеки който обича храната, очаква с нетърпение ароматните сладки ябълки, добре узрелите тикви, картофите и зрелият боб от тази реколта :)
Танче, направо божествена вечеря. Прекрасни кадри. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за вниманието, Танче :)
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Сега, салатата ще я направя, останаха ми очите, но хляба, първо него забелязах, великолепие! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеПоли, хлебчето от както го приготвих за първи път, най-редовно съм манипулирана и принуждавана по всякакви начини, отново да го приготвям :) Поне два пъти седмично е на трапезата ни, дано по-скоро да им омръзне вкъщи, защото не мога да опитам нещо различно, всички казват, не, това соденото направи :)
ИзтриванеПрегръдка и от мен!
Тъкмо да кажа, че в момента за по-хубава вечеря не се сещам, и ти го каза;) Прекрасно хлебче! Прекрасна салатка!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че сме на едно мнение, Мъхче :)
ИзтриванеПоздрави!
Танче,много вкусно и уютно при теб-поздравления!
ОтговорИзтриванеПоразгледах малко назад,но повече в къщи,че съм на работа,но не се стръпях да напиша 2-3 реда-всичко е чудесно.И на море в Неа Врасна ли сте ходили-аз две години подред ходя там.А хлябчето без мая, а е толкова апетитно....ще го направя.И салатата-абе всичко!
Поздрави!
Много се радвам, че си наминала тук в блога ми, Живе :)
ИзтриванеДа, бяхме в Неа Врасна и много ни хареса, със сигурност пак ще отидем :)
Горещо препоръчвам хлебчето, много е хубаво и ни е любимо вкъщи!
Прегръдка!
Таничка, ама каква хубава салатка! Как би се зарадвал стомахът ми, ако му подаря нещо толкова вкусно. :) Ама и аз въздишам по хлебчето... Прекрасно! И каква коричка, ммм... :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Ще го снимам при следващото приготвяне, ( което най-вероятно няма да бъде след много време ), защото не съм го заснела цялото. Винаги бързам, защото става тъмно и снимките, ти знаеш много добре, не стават с никак добро качество, но само по това време готвя и имам тази възможност. В този случай съм наблегнала на салатката :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Гери :)