Необходими продукти:
4 патладжана
3 моркова
6 глави лук
1 глава чесън
1 голяма зелена чушка
3 домата
½ чаена чаша вода
1 връзка копър
1 връзка магданоз
3 стръка листа от целина
5 супени лъжици зехтин
Черен пипер и сол на вкус
Черен пипер и сол на вкус
Приготвяне:
Патладжаните се измиват, изрязват се дръжките и върховете,
ако има груби участъци също е добре да се премахнат. Разрязват се по дължина
през средата. Издълбават се с помощта на лъжица. Подреждат се в тавичка
подходяща за печене, посоляват се леко и се оставят настрана, докато се
приготвя плънката.
Парчетата от издълбания патладжан, както и останалите
зеленчуци се нарязват на дребно и се задушават в зехтина, като непрекъснато се
прибавя по 1-2 супени лъжици вода. Започва се с по-твърдите зеленчуци,
морковите, лука и чесъна. Няколко минути по късно, след като леко са
поомекнали, се добавят парчетата чушка, патладжани и домати. Накрая се прибавят и
ситно нарязаните копър, магданоз и целина. Плънката се овкусява със сол и черен
пипер.
Следва да се изцеди водата от патладжаните, ако се е събрала
такава и всяко парче, да се попълни плътно с плънка. Аз поставих по един резен
домат върху всеки патладжан.
Така приготвените патладжани се поставят във фурната и се
пекат първоначално на 220˚С, след 20 минути топлината се намалява на 200˚С и печенето продължава още около 30-35 минути,
докато патладжана е добре омекнал, а повърхността се е зачервила апетитно.
Това за мен е една от най-вкусните зеленчукови гозби, която
сигурна съм се приготвя във всяко домакинство и аз имах голямо желание да я прибавя
в тефтера с рецептите ми!
Танче, перфектно е!
ОтговорИзтриванеАпетитно, ароматно,вкусно!!!
Снимките са невероятни!
Поздрави и прегръдки!
Радвам се, че така изглеждат патладжаните, защото и на вкус са перфектни!
ИзтриванеПоздрави, Аура:)
Истинска работа! Великолепно си поднесла това вкусно лятно ястие! Да ти стане вкусно от снимките, ей това е то!
ОтговорИзтриванеНаправо да се нахраниш само със снимките. Присъединявам се към Йоли. ;)
ИзтриванеТаничка, браво, вкусен ден ти желая!
Винаги се притеснявам когато снимам вечер, почти няма светлина, а се каня от доста време да се оборудвам с изкуствена такава и да започна да показвам повече готвени неща, защото това е причината да не го правя, винаги е късно, а след това изядено :)
ИзтриванеВкусен ден и на вас момичета :)
Танче, това е проблем не само на теб. ;) Ама една светлина... Здраве да е!
ИзтриванеОле, какви снимки, Таничка, бива ли такова нещо?! Ама какъв близък план, направо да си боцна едно патладжанче, ох че се окапах вече:) Наистина вълшебни снимки, поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря, Кате :)
ИзтриванеПрегръдка!
Чудесно приготвено и поднесено и снимано, Таня!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Весе :)
ИзтриванеБлаженство е точното определение на това ястие,Танче!Жестоко апетитно си приготвила и снимала!
ОтговорИзтриванеРоси, много ти благодаря за хубавите думи :)
ИзтриванеПоздрави!
Коментарът очаквай в някой следващ път......,облизвам се:)))))))))
ОтговорИзтриванеПак ме усмихна, Миленка, благодаря ти :)
ИзтриванеТанюшка, толкова е вкуснооооооо! Имам същият проблем със снимането вечер, обаче ако взема още някакво оборудване, ще трябва и още една стая! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеСигурна съм, Поли, че всички имаме този проблем! А за стаята, ооооо мечти :)
ИзтриванеПрегръдка :)