понеделник, 22 септември 2014 г.

Имамбаялдъ


Необходими продукти:
4 патладжана
3 моркова
6 глави лук
1 глава чесън
1 голяма зелена чушка
3 домата
½ чаена чаша вода
1 връзка копър
1 връзка магданоз
3 стръка листа от целина
5 супени лъжици зехтин

Черен пипер и сол на вкус

Приготвяне:
Патладжаните се измиват, изрязват се дръжките и върховете, ако има груби участъци също е добре да се премахнат. Разрязват се по дължина през средата. Издълбават се с помощта на лъжица. Подреждат се в тавичка подходяща за печене, посоляват се леко и се оставят настрана, докато се приготвя плънката.
Парчетата от издълбания патладжан, както и останалите зеленчуци се нарязват на дребно и се задушават в зехтина, като непрекъснато се прибавя по 1-2 супени лъжици вода. Започва се с по-твърдите зеленчуци, морковите, лука и чесъна. Няколко минути по късно, след като леко са поомекнали, се добавят парчетата чушка, патладжани и домати. Накрая се прибавят и ситно нарязаните копър, магданоз и целина. Плънката се овкусява със сол и черен пипер.

Следва да се изцеди водата от патладжаните, ако се е събрала такава и всяко парче, да се попълни плътно с плънка. Аз поставих по един резен домат върху всеки патладжан.
Така приготвените патладжани се поставят във фурната и се пекат първоначално на 220˚С, след 20 минути топлината се намалява на 200˚С  и печенето продължава още около 30-35 минути, докато патладжана е добре омекнал, а повърхността се е зачервила апетитно.

Това за мен е една от най-вкусните зеленчукови гозби, която сигурна съм се приготвя във всяко домакинство и аз имах голямо желание да я прибавя в тефтера с рецептите ми!

16 коментара:

  1. Танче, перфектно е!
    Апетитно, ароматно,вкусно!!!
    Снимките са невероятни!
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че така изглеждат патладжаните, защото и на вкус са перфектни!
      Поздрави, Аура:)

      Изтриване
  2. Истинска работа! Великолепно си поднесла това вкусно лятно ястие! Да ти стане вкусно от снимките, ей това е то!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Направо да се нахраниш само със снимките. Присъединявам се към Йоли. ;)
      Таничка, браво, вкусен ден ти желая!

      Изтриване
    2. Винаги се притеснявам когато снимам вечер, почти няма светлина, а се каня от доста време да се оборудвам с изкуствена такава и да започна да показвам повече готвени неща, защото това е причината да не го правя, винаги е късно, а след това изядено :)
      Вкусен ден и на вас момичета :)

      Изтриване
    3. Танче, това е проблем не само на теб. ;) Ама една светлина... Здраве да е!

      Изтриване
  3. Оле, какви снимки, Таничка, бива ли такова нещо?! Ама какъв близък план, направо да си боцна едно патладжанче, ох че се окапах вече:) Наистина вълшебни снимки, поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесно приготвено и поднесено и снимано, Таня!

    ОтговорИзтриване
  5. Блаженство е точното определение на това ястие,Танче!Жестоко апетитно си приготвила и снимала!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, много ти благодаря за хубавите думи :)
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Коментарът очаквай в някой следващ път......,облизвам се:)))))))))

    ОтговорИзтриване
  7. Танюшка, толкова е вкуснооооооо! Имам същият проблем със снимането вечер, обаче ако взема още някакво оборудване, ще трябва и още една стая! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурна съм, Поли, че всички имаме този проблем! А за стаята, ооооо мечти :)
      Прегръдка :)

      Изтриване