понеделник, 15 септември 2014 г.

Обърнати канелени кифли с орехи пекан и праскови


За тестото:
3 яйца
1 ч.чаша фина захар
1 с.л. ванилова захар
200 мл. подсладена сметана за разбиване
200 г. гъсто кисело мляко
¾ ч.чаша хладка вода
3 ч.лъжици суха мая
2 с.лъжици захар за маята
5 ч.чаши хубаво бяло брашно
За плънката:
1 праскова нарязана на малки парчета
5 с.лъжици кафява захар
1 с.лъжица канела
1 шепа едро счупени орехови ядки пекан
За топинга:
1 ч.чаша цели орехови ядки
50 г. разтопено масло
3 с.л. мед


Приготвяне:
В малка купа, разбъркайте добре маята, 2 супени лъжици захар и хладката вода. Прибавете 3 супени лъжици от брашното, разбъркайте и оставете маята настрани покрита с кърпа, докато изпълни купата на половина.
Пресейте 4 чаши от брашното в голяма купа и прибавете щипка сол, разбъркайте.
В средна по големина купа, разбъркайте яйцата заедно с 1 чаша захар и ваниловата захар.
Смесете и затоплете киселото мляко и сметаната, като потопите пръст в сместа да я усещате хладка, също като водата в която разтваряме маята.
Смесете и изсипете киселото мляко и сметаната при яйцата и захарта, разбъркайте.
Направете кладенче в брашното и изсипвайте постепенно от двете смеси, като ги редувате и междувременно разбърквате с помощта на дървена лъжица, може и направо с ръка, ако предпочитате.
Извадете тестото на добре набрашнен плот и омесете много меко тесто.
Намаслете голяма купа и оставете тестото в нея на топло да втасва около 1 час, може и повече. ( Ще споделя с вас, нещо интересно, което моята вуйна ми каза. Втасването става много по бързо, ако поставите купата в която се намира тестото в друга по голяма такава, пълна с топла вода. Опитайте. )
Това тесто е с много захар и може да ви се стори, че ще втасва много бавно, но понеже е много меко, не е така, ако му помогнете и му създадете добре затоплена среда, за един час втасва чудесно.
Поставете 30 грама от разтопеното масло на дъното на тавичка с диаметър 22 сантиметра. Добавете меда и отгоре подредете орехите, така че да има по цялото дъно.
Тестото разделете на две части.
Върху добре набрашнена повърхност разточете  едната част на правоъгълник с размери 20 на 40 сантиметра.
Намажете тестото с останалото разтопено масло, поръсете със захарта и канелата. Прасковата нарязана на много малки кубчета разпределете по цялата повърхност.
Навийте правоъгълника на руло и го нарежете на парчета по пет сантиметра всяко. Подредете рулцата в кръг с отрязаните крайчета нагоре и надолу.
Така оформени канелените рула оставете да втасат за около 30 минути.
Печете във фурна първоначално на 200˚С за 10 минути, след това намалете топлината на 180˚С за още 25-30 минути.
Извадете от фурната и оставете кифлите да се охладят за 15 минути във формата. След това ги обърнете в подходяща чиния за сервиране.
Тестото стига за две тавички с кифли, но аз ще ви покажа съвсем скоро, какво направих с другата част от тестото.
Не знам за вас, но в нашия дом канелените кифли са на голяма почит, а тези бяха фантастични! Съветвам ви, да приготвите тези вкусни и ароматни кифли и побързайте, докато още има праскови на пазара!

16 коментара:

  1. Канелата е едно от нещата което ме привлича от километри.......,а наличието на пекана направо ме дърпа към това изкушение...
    Невъзможна си,Таня:))))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка, това звучи като сериозно привлечена на страната на канелените кифли :D
      Много ме усмихна, сладурана :)
      Прегръдка за теб миличка!

      Изтриване
  2. Anunturi gratuite съседните Поздрави от Румъния. ediyorum.siz винаги се опитват рецепти следват вас научих много от България. Поздрави от Anunturi gratuite. от България

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. I am very happy that you are seeing my blog and you like my recipes! Thank you ! Greetings from Bulgaria :)

      Изтриване
  3. Бре, Танче! Какво изумително нещо си направила! Очите ми залепнаха! Уникално изглежда! Фантастично!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йоли, то това нещо си е доста лепкаво и наистина залепваш, само че от кеф, докато го хапваш :))))
      Благодаря ти :)
      Успешна седмица!

      Изтриване
  4. Уау ... да си оближеш пръстите :) фантастични снимки Таня!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти :) Много се радвам, че ти харесват кифлите!
      Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  5. Хайде и аз в групата на привлечените от тези омагьосващи кифлички...

    ОтговорИзтриване
  6. Танюшка, ако знаеш как си падам по тия кифли, просто ги много обичам! Последния път като правих едни подобни, признавам си изядох половината! Подстрекателка! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хайде като ще съм подстрекателка да видим, от тези колко ще можеш да изядеш, Поли :)
      Как ме усмихна :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  7. Танче,много красиво подредени орешки,харесва ми идеята,гледай колко ефектно се е получило!Дваж повече ми допада прасковата в тези пухкави канелени кифлички-много,много апетитно печиво,комплименти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! Много ме радва твоето одобрение :)
      Кифлите са чиста импровизация с неочаквано добър край :)
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Много, много красиво, Танче! Канела и орехи= чудо! Прекрасни снимки и рецепта-
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, радвам се, че и ти си на мнението на повечето дами, канелата е наистина божествена подправка и аз я обичам много!
      Поздрави!

      Изтриване