За
шоколадовото маслено тесто :
225
грама брашно
25
грама какао на прах
125
грама масло, охладено и нарязано на кубчета
85
грама пудра захар
1
яйце
За
тестото пълнеж на десерта:
45
грама масло, на стайна температура
90
грама пудра захар
1
яйце
1
½ чаена лъжичка бакпулвер
90
грама брашно
За
крема от шоколад и лешници:
90
грама тъмен шоколад
90
грама млечен шоколад
180
милилитра сметана
40
грама обелени лешници, грубо нарязани и леко препечени в сух тиган
За
плънката:
2
големи круши, обелени и нарязани всяка на 12 части по дължина
20
грама обелени лешници, грубо нарязани
1 супена лъжица сладко от кайсии за глазура (по желание)
За
да направите тестото за сладкиша, сложете брашното, какаото, маслото и захарта
в блендер и пулсирайте няколко пъти, докато получите трохи. Може да го
приготвите и на ръка, но в такъв случай, ще трябва маслото да настържете на
ренде или да го нарежете на много матки парченца.
Добавете
яйцето и отново разбъркайте с блендера докато съставките се овлажнят равномерно. Извадете тестото от миксера и
го обединете в една топка, върху леко набрашнена повърхност. Омесете го за кратко
и го разточете на правоъгълна кора с дебелина 3-4 мм.
Пренесете
тестото с помощта на точилката, върху леко намазана с разтопено масло тавичка. Оформете
тестото добре по дъното и стените на тавичката и изрежете излишното, което
излиза от ръба на формата. Оставете тавичката с тестото в хладилника, докато
приготвяте плънката.
Включете
фурната за загрява на 170˚С.
За
да направите тестото за пълнеж на сладкиша, сложете маслото и захарта в подходяща
купа за смесване и ги разбъркайте с електрически миксер, докато станат на
пухкав и светъл крем. Прибавете яйцето и
отново разбъркайте.
Към
брашното прибавете бакпулвера, разбъркайте и го прибавете с помощта на
силиконова шпатула към маслената смес.
За
да направите крема от шоколад и лешници, начупете шоколада в подходяща купа за
смесване. Сложете сметаната в малка касерола на котлона и леко я оставете да
заври на слаб огън, като разбърквате непрекъснато. Изсипете при шоколада и разбъркайте
с миксер, докато получите гладък крем, а след това прибавете лешниците.
Внимателно и нежно прибавете шоколадовия крем към тестото и разбъркайте добре. Извадете
тавичката с охладеното тесто от хладилника и изсипете шоколадовото тесто с лешници.
Нарежете
крушите на 12 тънки парчета по дължината на плода всяка от тях и ги подредете върху горната
част на тестото, като ги притиснете съвсем леко в тестото. Поръсете лешниците нарязани на едри парчета.
Печете
сладкиша в предварително загрятата фурна за около 25-30 минути. Ако ви се
стори, че в центъра тестото е все още лъскаво и недопечено, оставете сладкиша за още
2-3 минути.
Ако
ви харесва идеята плодовете да са гланцирани с хубав блясък, намажете ги с помощта на четка със
сладко от кайсии, разбъркано с една супена лъжица гореща вода.
Това май ми прилича на един разкош и на нищо друго! Непрекъснато черпя идеи от теб, страхотна си Танче! Благодаря ти от сърце!
ОтговорИзтриванеЙоли, разкоша си ти :) Слънчевият ти блог, извор на многообразие! Сигурна съм, че си начало, вдъхновение и любов към готвенето за безброй дами и не само, както и за мен. Надниквам всеки път в твоето уютно местенце, когато имам нужда от идея или вдъхновение!
ИзтриванеПравиш ме много щастлива с думите си :) Аз ти благодаря!
Експлозия от вкусове!
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Благодаря, Хриси :)
ИзтриванеПоздрави!
Фантазия е сладкиша ти, Танче!
ОтговорИзтриванеВесe, много се радвам, че ти харесва :)
ИзтриванеКрасота! Така подредено, изпипано и ароматно изглежда!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Габи, много си мила :) Благодаря ти!
ИзтриванеПоздрави!
Чудесен сладкиш, Таничка!
ОтговорИзтриванеАроматен и много шоколадов!
Поздрави и хубава неделя!
Многооого шоколадов, отново шоколадов, мисля, че съм пристрастена :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка, Дани!
Истинско шоколадово плодово великолепие! Фантастичен сладкиш! Прекрасна нова седмица, Таничка!
ОтговорИзтриванеКате, много ти благодаря, мила :)
ИзтриванеУспешна седмица и на теб!