Необходими продукти:
1 чаена чаша брашно
¼ чаша захар
1 чаена лъжица бакпулвер
¼ чаена лъжичка сол
1 чаша обезмаслено сирене рикота
2 големи яйца, разделени белтъци от жълтъци
½ чаша прясно мляко с ниско съдържание на мазнини (1%)
2 супени лъжици настъргана лимонова кора
1 супена лъжица лимонов сок
1 чаена лъжичка ванилия
1 1/2 чаши боровинки
1 чаена чаша брашно
¼ чаша захар
1 чаена лъжица бакпулвер
¼ чаена лъжичка сол
1 чаша обезмаслено сирене рикота
2 големи яйца, разделени белтъци от жълтъци
½ чаша прясно мляко с ниско съдържание на мазнини (1%)
2 супени лъжици настъргана лимонова кора
1 супена лъжица лимонов сок
1 чаена лъжичка ванилия
1 1/2 чаши боровинки
Смесете брашното, захарта, бакпулвера и
солта в средна
купа, докато се комбинират
добре. Оставете настрана. В
отделна голяма купа, разбъркайте заедно рикотата, жълтъците, млякото, лимоновата кора, лимоновия сок и ванилията. Разбъркайте брашнената смес в яйчната,
но само, докато се комбинират без да прекалявате.
Разбийте белтъците, с помощта на електрически миксер на висока скорост, докато започнат да оформят меки
върхове при изваждане на бъркалките на миксера. Внимателно прибавете белтъците в палачинковата смес, отново без да прекалявате
с разбъркването, за да остане максимално въздуха в тях, така палачинките ще
бъдат пухкави.
Леко намажете незалепващ тиган с меко масло и го загрейте на средна
температура. Изсипете около ¼ чаена чаша от тестото върху тигана
и го оформете кръг с диаметър около 10-12 сантиметра. Поставете около 10 боровинки
върху всяка палачинка.
Печете около 2 минути, или докато ръбовете изсъхнат
и отдолу е палачинката е запечена до златисто. Обърнете от другата страна и печете 2 до 3 минути, или докато
палачинката стане златиста и от двете страни. Много е
важно да регулирате добре топлината, за да се предотврати изгаряне и не добро опичане
отвътре. Повторете с останалото
тесто и боровинки до изчерпване на
количеството.
При сервиране гарнирайте палачинките с боровинки и ги полейте с кленов сироп, ако желаете.
При сервиране гарнирайте палачинките с боровинки и ги полейте с кленов сироп, ако желаете.
Много сочни изглеждат, а сигурно и вкусни! Поздравления!
ОтговорИзтриванеТолкова ги обичам, а има толкова много варианти за палачинки, от тяхното приготвяне не мога да направя нещо друго за съботно-неделните закуски :)
ИзтриванеДобре, че всички ги обичаме еднакво вкъщи и няма сърдити :)
Поздрави!
Бих закусила и при теб, Танче!
ОтговорИзтриванеВесе :) хайде заповядай :)
ИзтриванеПрегръдка!
На това аз му казвам изкушение........
ОтговорИзтриване:) Благодаря!
ИзтриванеОооо ... тези ще ги направя, много ще им се зарадват момчетата.... изглеждат невероятно Таня!
ОтговорИзтриванеАз май тази сутрин си изпих кафенцето в твоята компания и разглеждайки вкусотиите които си ни показала :)
Снимките ти са невероятно красиви!
Поздрави и хубав ден!
Дани, направи ме много щастлива с одобрението си за моите рецепти и снимки :)
ИзтриванеРадвам се, че блога ми е ти е бил компания за кафенцето, пак заповядай :)
Поздрави и от мен!
Направо ме улучи в сърцето, това е само за мен, обожавам палачинки, а да не говорим с боровинки са велики! Приказни снимки! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеПоли, всички твои почитатели включително и аз :), знаем за твоето влечение към тези вкусни, пухкави изкушения! В това отношение сме абсолютно на едно мнение, обожавам ги :) Така и не мога да реша кои са ми любимите, тъкмо решавам, че са тези последните които съм приготвила и се оказва, че следващите са още по вкусни някак :)))))
ИзтриванеПрегръщам те, Поли, успешен утрешен ден!
Танче, рикотата не е моето сирене, но в тази комбинация д неустоимо. Поздравления и прегръдки!
ОтговорИзтриване