Днес имам рожден ден и направих тази тортичка, за да почерпя семейството си за празника J
Почерпете се и вие J
Ще
трябва да ми се доверите за вкуса на тортата, защото не разполагам с по-хубави
снимки на парче в разрез, ще я опиша така:- от рода на морковен тип сладкиш с
леко влажна консистенция, плътен, ароматен, богат на вкусове блат и много лек и
свеж крем. Глазурата е класика, изстуден бял ганаш с ванилов аромат, разбит с
миксер на пухкав крем!
Необходими
продукти:
3 големи яйца
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша растително масло
1/2 чаена чаша мътеница
Семената
от ½ шушулка ванилия
2 чаени чаши
брашно
1 чаена лъжичка сода за хляб
½
чаена лъжичка
сол
½
чаена лъжичка
канела на прах
½ чаена
лъжичка кардамом
½ чаена
лъжичка джинджифил на прах
1 чаена
чаша ситно нарязани смокини
½ чаша
смокиново сладко
1 чаена чаша
печени, нарязани орехи
За
крема пълнеж на тортата:
280
грама крема сирене Филаделфия
280
грама заквасена сметана
200
грама меко масло
Семената
от ½ шушулка ванилия
2
супени лъжици вино Марсала
Кленов
сироп за подслаждане
Всички
продукти трябва да бъдат на стайна температура.
Смесете
всички продукти, като преди да добавите всеки следващ го разбърквайте в малка купа до гладка консистенция.
Накрая
подсладете с кленов сироп на вкус и добавете семената от шушулката ванилия и
виното. Разбъркайте добре.
Оставете
в хладилника, докато стане време за използването на крема.
180
грама сметана
150
грама бял шоколад
1 чаена
лъжичка екстракт от ванилия
Сметаната
загрейте на слаб огън до кипване и я изсипете върху начупения бял шоколад.
Оставете за 3-4 минути, докато шоколада почти се стопи и разбъркайте до хомогенна
смес. Приберете белия ганаш в хладилника, докато се сгъсти и охлади много
добре.
Разбийте
с миксер, докато получите пухкав крем.
Приготвяне:
Разбийте първите три съставки на средна скорост с електрически
миксер, докато се
комбинират добре. Добавете
мътеницата и
ванилията, отново разбъркайте добре.
Смесете
брашното със следващите шест съставки.
Сухите продукти добре смесени, добавете постепенно към мокрите, разбъркайте,
докато се комбинират. Прибавете
нарязаните смокини, сладкото и запечените орехови
ядки. Изсипете
сместа в три намаслени 20 сантиметрови кръгли форми за
печене, ако нямате три, разделете сместа на три равни части и печете на три
пъти в една и съща форма. Става доста по-бавно,
защото блатовете се пекат дълго.
Печете на 180
градуса за 35 до 40
минути или, докато
дървена клечка забодена в центъра излиза чиста. Отстранете
блатовете след 10 минути от формите за печене и ги охладете напълно върху метална решетка.
Съединете тортата като използвате ринг или форма за торта със свалящ се такъв. Разпределете
крема за пълнежа на тортата между блатовете.
Приберете
тортата в хладилника за 4-5 часа.
След
като се охлади добре, нанесете глазурата приготвена от сметана и бял шоколад по цялата повърхност и страните на тортата.
Таничка, да си жива и здрава,и много щастлива с
ОтговорИзтриванелюбимите ти хора!
Тортата е прекрасна!
Прегръдка!
Благодаря ти, Дани :)
ИзтриванеПрегръдка :)
Очаквам с нетърпение рецептата, както и снимка на разреза отперд, предчувствам какво удоволствие ще е... А идята с малиновите цветчета е върхът!
ОтговорИзтриванеТаничка, честити ти рожден ден! Бъди здрава, винаги с обичните хора и нека щастието изпълва очите и душата ти. Все такива красоти да твориш, прегръщам те! :)
Гери, във времето, в което беше консумирана тортата беше доста топло и желанието на гостите да я опитат беше доста настойчиво :) мисля, че нямам снимка в разрез отпред, тъкмо се извинявах в публикацията на рецептата за това :( но повярвай ми всеки, който обича от тези плътни и богати на вкус сладкиши, ще се влюби във вкуса на тази торта!
ИзтриванеБлагодаря за пожеланията, прегръщам те, Гери!
Честит рожден ден, Танче! С пожелание за здраве, щастие с любимите хора и късмет! :)
ОтговорИзтриванеТортата е страхотна, много богата и красива. :)
Хубав празник!
Благодаря ти, Светле!
ИзтриванеПрегръдка :)
Честит рожден ден, Таня! С пожелание за много късмет, щастие с любимите хора и с това, което правиш :)
ОтговорИзтриванеЧудесна ти е тортата, много пъстра и свежа с плодовете!
Много благодаря, радвам се че ти харесва тортичката :)
ИзтриванеПоздрави сърдечни, Пепи :)
Честит Рожден Ден, Танче. Пожелавам ти много здраве и щастливи мигове. С удоволствие ще се почерпя от тази изумителна торта. Хубав ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Танче :)
ИзтриванеПрегръщам те :)
Малееееее,супер плодов разкош!!!!!
ОтговорИзтриванеНе се познаваме,но мисля че тази торта те описва на 120%,Таня!
Бъди здрава и много,много щастлива!
Често ме описват като колоритна, цветна и лъчезарна, но всеки си има своите моменти, та и аз така :) До голяма степен тортата отразява вътрешното ми състояние и настроение в момента :) Знам само, че готвенето ме прави щастлива, обожавам цветовете, цветята, истинските хора и моменти от които остават мили и незабравими спомени :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Миленка!
Танче, честит рожден ден! Желая ти от сърце да бъдеш щастлива и обичана жена, и то от хората, на които държиш. Бъди здрава, разбира се и не спирай да твориш красота в кухнята!
ОтговорИзтриванеТортата ти е направо съвършена, ще ми се да опитам парченце на часа!
Права е Миленка, че ти "отива"
Много обичам смокини и малини също, вторите по-скоро като аромат. Борда с малинките долу повече ми харесва от този с бисквитките. Чакам с нетърпение рецептата.
Весе, искрено ти благодаря за прекрасните пожелания :)
ИзтриванеИ на мен ми хареса тортичката повече с борд от малини, но вече бях направила цветята и малко трудно ги поставих, защото бяха много големи, но както и да е....може да послужи като идея за някого и в другия вариант, с изпечени от бутер тесто листенца или други фигурки :)
Прегръдка :)
Танче, Честит Рожден ден на патерица!
ОтговорИзтриванеБъди жива и здрава и все така творчески настроена!
Нека любимите ти хора винаги да са до теб!
P.S. А по повод тортата. какво да кажа - Без думи!
Уникално нежна изглежда, сигурно колкото теб...Страхотно съчетание на цветовете и вкусовете.
Браво! Майсторка си ти!
Поздрави и прегръдки!
Благодаря ти, Аура :)
ИзтриванеЛаскаеш ме :)
Поздрави сърдечни!
Честит рожден ден,Таня!
ОтговорИзтриванеС най-добри пожелания за здраве,много успехи и щастливи емоции!
Тортата и снимките са невероятно атрактивни!Много ми допадат цветенцата,оформени от запечени филирани бадеми,прекрасна идея!
Поздрави!
Много ти благодаря, Роси :)
ИзтриванеПоздрави!
Честит рожден ден, мила Таня (макар и на патерица)! Онова, което ме впечатли най-много при теб, бе усетът към детайла. Това личи във всичките ти кулинарни творения. За това се иска много любов, вдъхновение, концентрация, търпение и потребност от красота и хармония. Не губи никога своята деликатност и чувствителност. Пожелавам ти много здраве, обич, много любов и голяма вътрешна усмивка. Вдъхновяваш ме!
ОтговорИзтриванеКараш ме да се чувствам горда и в същото време да се изчервявам като малко момиче :)
ИзтриванеАко не беше ти, скъпа Нели, никой нямаше да може да се докосне до моите кулинарни творения ( както си ги нарекла )!
Благодаря ти за всичко, ти си моята добра фея :)
Еха!!! Невероятна прелест, невероятна! Честит рожден ден, миличка! Желая ти от сърце здраве, щастие, късмет, успехи, творчески вдъхновения, сбъднати мечти и всичко най-най-хубаво! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Катенце, много си мила :)
ИзтриванеПрегръдки :)
Честит рожден ден,Таня!!!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря :)
ОтговорИзтриванеС малко закъснение и от мен, Таня, Честит Рожден Ден!
ОтговорИзтриванеС пожелание да много здраве, щастие и усмивки с тази прекрасна и слънчева торта!
Сърдечно благодаря, Хриси :)
ИзтриванеНевероятна торта!
ОтговорИзтриванеПожелавам още много торти и чудесни рождени дни, а между тях да имаш пъстри и щастливи делници!
Истинска свежест струи от думите ти :) Благодаря ти, Лети!
ОтговорИзтриванеЗакъсняла съм за почерпката и не вярвам да е останала и трошица от великолепната ти торта Таня, но от сърце ти желая здраве и много късмет!
ОтговорИзтриванеС поздрав! Хубава вечер!
Много ти благодаря, Ивана :)
ИзтриванеПропуснала съм :(
ОтговорИзтриванеНо няма да пропусна да те поздравя и пожелая здраве и сбъднати мечти Таня!
Тортата ти е била просто едно бижу! За мен лично ... това е прекрасната торта ... сочна и плодова ... събрала ароматът на плодове и светлината от Слънцето!
За снимките ... то се вижда, а аз си записвам рецептата :)
Дани, сърдечни благодарности за пожеланията и комплиментите по отношение на тортичката ми :) Аз много исках да е слънчева, но в същото време да напомня с ароматите си за предстоящите есенни дни! Така и се получи!
ИзтриванеПоздрави :)