За плънката:
около 700 г. смесени червени плодове ( плодовете могат да бъдат всякакви, но аз предпочитам по сладки, за да не се налага да добавям много захар, обичам да усещам натуралния им печен вкус ) малини, ягоди, череши, праскови
3-4 супени лъжици захар ( за мен това количество е достатъчно, но всеки може да добави колкото му харесва )
3 супени лъжици царевично нишесте
1 чаена лъжица прясно изцеден лимонов сок
1 супена лъжица екстракт от ванилия ( аз имам домашно приготвен, но ако нямате такъв, можете да добавите ванилова захар или семената от ванилова шушулка )
За бисквитите:
1 чаша брашно
1/4 чаена лъжичка бакпулвер
1/3 чаша натурално какао на прах
3 супени лъжици захар
Щипка сол
110 грама студено масло, нарязано на малки парченца
½ чаша плюс 2 супени лъжици гъст айран
60 грама едро нарязан шоколад
Приготвяне:Загрейте фурната на 220˚С.
Леко намажете с масло подходяща тавичка.
В дълбока купа, смесете плодовете, захарта, царевичното нишесте, лимоновия сок и ванилията.
Разбъркайте всичко внимателно с шпатула, докато съставките са равномерно смесени.
Поставете във фурната и печете 10 минути без топинга.
Междувременно, направете бисквитите. В средно голяма купа смесете брашното, какаото, захарта и солта. Разбъркайте добре.
Добавете парченцата масло към сухите съставки. За да ги
смесите, можете да използвате блендер, или ако не разполагате с такъв, с помощта на вилица, докато
маслото се разнесе равномерно по брашното и сместа стане на едри трохи с
размерите на грах. Тогава изсипете айрана и разбъркайте внимателно с вилицата, но
само, докато сместа започне да се оформя в тесто. Изсипете на леко набрашнен
плод и замесете нежно, само докато се оформи в едно цяло. Прибавете внимателно нарязания
на ситно шоколад. Омесете тестото внимателно няколко пъти, върху
набрашнена повърхност и го натиснете с ръце, за да получите блат с плоска равномерна
повърхност с дебелина около 2 – 2 ½ см. дебелина. Използвайте формичка за бисквити с формата
на сърце или друга по ваш избор и изрежете бисквитите.
Използвайте цялото тесто, като го оформите повторно на блат, ако е
необходимо.
Добавете бисквитите върху вече топлите плодове и върнете тавата във фурната. Печете около 20-25 минути, докато плодовете се сварят и бисквитите се запекат. (Соковете от плодовете ще се сгъстят леко, след като поизстине сладкиша за няколко минути, но ако нямате търпение като мен, сервирайте веднага.)
Добавете бисквитите върху вече топлите плодове и върнете тавата във фурната. Печете около 20-25 минути, докато плодовете се сварят и бисквитите се запекат. (Соковете от плодовете ще се сгъстят леко, след като поизстине сладкиша за няколко минути, но ако нямате търпение като мен, сервирайте веднага.)
Чудесен! Елегантен и вкусен десерт, Танче. Браво, отново и отново!
ОтговорИзтриванеСърдечни благодарности, Йоли!
ОтговорИзтриванеНикога не съм опитвала подобен десерт, но изглежда божествено! Голяма вкусотия ще е това! Поздравления за прекрасната идея и хубав ден!
ОтговорИзтриванеОще след първата хапка ще се влюбиш в него, Радост :)
ИзтриванеПоздрави!
Мннного апетитно и сочно,страхотен контраст от цветове и вкусове!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси :)
ИзтриванеПоздрави!
Много вкусно изглежда и никога не съм правила коблер, дори и клафути... Чудесни снимки, Танче! :)
ОтговорИзтриванеСлънчеви почивни дни! :)
Опитай, Светле, със сигурност ще ти хареса :)
ИзтриванеПоздрави!
Ама такава любов витае винаги в кухята ти, Таничка, страхотен десерт отново!
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни!
Права си, Гери :) Винаги с много любов!
ИзтриванеПоздрави!
Ау, Таничка какви са тези изкушения тук, предупреждавай, моля те, поне шоколадче да си приготвим наблизо:))) Страхотен коблер, неустоими снимки, просто! Прекрасни почивни дни, мила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате :)
ОтговорИзтриванеПриятен ден!
Леле, уникална рецепта.... Не бях и чувала за такава вкусотия! Още днес ще я направя на домочадието и ще си оближат пръстите.
ОтговорИзтриване