вторник, 1 юли 2014 г.

Тигров кейк с шоколадова глазура


За кафявата смес:
 
¼ чаша безсолно масло, стайна температура
½ чаша захар на пясък
1 с.л. ванилова захар
1 яйце
½ чаша + 2 с.л. брашно
¼ чаша натурално какао 
¼ с.л. бакпулвер
1 щипка сол
80 мл. пълномаслено прясно мляко 1 супена лъжица олио
 


За бялата смес:
 
¼ чаша масло на стайна температура
½ чаша захар на пясък
1 с.л. ванилова захар
1 яйце
3/4 чаша + 3 с.л. брашно
¼ с. л. бакпулвер
щипка сол
80 мл. пълномаслено прясно мляко
1 супени лъжица олио


За шоколадовата глазура:

3 с.л. натурално какао
3 с.л. вряла вода 125 г. масло на стайна температура 3 с.л. пудра захар щипка сол 150 г. черен шоколад разтопен и охладен



Приготвяне:

В голяма купа, с помощта на електрически миксер разбъркайте заедно маслото и захарта, докато сместа стане лека и пухкава. Прибавете яйцето и отново разбъркайте с миксера много добре.

Смесете заедно брашното, какаото, бакпулвера и солта. Започнете да добавяте към маслената смес, като редувате брашно, мляко и олио до изчерпване на количествата. Поставете какаовото тесто настрана и започнете да приготвяте бялата смес за тигровия кейк.

В голяма купа с електрически миксер смесете заедно маслото и захарта, докато сместа стане лека и пухкава.  Прибавете яйцето и ванилията, разбъркайте с миксера, докато всичко е смесено добре.

Смесете заедно брашното, бакпулвера и солта. Започнете да добавяте, като редувате с прясното мляко и олиото, до изчерпване на количествата.

Най-забавната част е в оформянето на кейка! С помощта на две еднакви супени лъжици започнете да изсипвате в центъра на тавичка с размери 22 см, покрита с хартия за печене , като редувате от шоколадовото и бялото кексово тесто, едно върху друго по една пълна лъжица. Така ще получите тигровата шарка.
 
 
Печете кейка на 170˚С за 40-50 минути или, докато клечка за зъби забодена в центъра излезе чиста.
 
Оставете кейка да изстине напълно върху решетка. Изравнете подутината, която се е получила при печенето с остър нож, ако искате да го гарнирате като мен с шоколадова глазура. Може и без нея, кейка така или иначе е много вкусен.

За да се направи шоколадовата глазура, комбинирайте какаото и врялата вода в малка купичка, докато какаото на прах се разтвори и сместа стане на гладка каша, оставете настрана. Разтопете шоколада на водна пара. В голяма купа с електрически миксер разбъркайте маслото, пудрата захар и солта, докато сместа стане бледа и пухкава. На ниска скорост отново с миксера разбъркайте разтопения, охладен шоколад и какаовата смес.
 
 
Аз украсих кейка със свежи ягоди от градината на мама! 

24 коментара:

  1. Ех, мине се не мине и като сътвориш такъв разкош направо онемявам, Танче! Фантастичен е!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, мила!
    Всеки е правил този кейк, но аз го нямах в блога си, а много исках да си напомням от време на време, колко е вкусен и да го приготвам понякога! Моето момче му е голям фен :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. ооо,това е най-красивата зебра,която съм виждала до сега и шарката ти се е получила брилянтно,Танче!Страхотен кейк,много красив!Хубав юли!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, това е определено един от най-вкусните кейкове в които няма нищо освен основните продукти! Освен това е ефектен и спокойно в украсен вид, може да мине за празничен десерт или пък десерт за скъпи гости :)
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Е, такъв кекс "Зебра" или "тигров" с екстри бих похапнала и аз с удоволствие. Много е апетитен и красив. Ще си призная, че бих наблегнала на ягодовата и какаовата украса :)! Поздрав най-сърдечен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз с най-голямо удоволствие, Нели, бих направила за теб такъв кейк или каквото ти си пожелаеш и бих те нагостила винаги, когато пожелаеш :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  5. Страшен е! Шарката се е получила перфектно, а и с тези ягоди отгоре... Много професионални снимки, Танче!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Светле :) Снимките са правени почти на здрачаване и не са от най-добрите, но все така ми се случва, докато стигна до снимането и то станало тъмно :)
      Усмихнат ден ти желая!

      Изтриване
  6. И моето момче е голям фен на този кейк :) Украсата много ми харесва, Танче, и следващия път ще пробвам и аз с шоколадова глазура, много апетитно изглежда с нея, съвършено!
    Весел ден от мен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марийче, според мен много му приляга шоколадова глазура на този кейк! Перфектно се връзва с каковия вкус на тестото и крайния ефект е експлозия от шоколад достигаща до всички сетива :) Ех, че хубаво, само за хора на диета :)
      Усмивки и за теб!

      Изтриване
  7. Ееее, момичета, разваляте ми вече фигурата с тия изкушения! Изглежда невероятно, а смятам и че на вкус не отстъпва!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Днес е ден за почивка от диетата и какъв по-добър начин от този сладкиш, за да я нарушиш :)
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Ще кажа нещо напълно честно. Много рядко може да се види някой да е направил този сладкиш с такива перфектни шарки. Никак не е лесно. Ти си прекрасна. Друго няма да говоря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Какво да кажа, освен, че ме караш да се чувствам много горда и оценена, мила Йоли :) Ще продължавам да се старая и да се усъвършенствам, готвенето ме кара да се чувствам себе си и на мястото си, както всички останали момичета, които с много страст изразяват себе си чрез приготвянето на храна! Готвенето е изкуство, това не са мои думи :)
      Желая ти приятна лятна вечер!

      Изтриване
  9. Какъв кейк, то си е цяла торта, при това много изкушаваща! Много красиви снимки, Таня!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Весе, радвам се, че ти харесва :)
      Поздрави!

      Изтриване
  10. Таня, този кекс изглежда невероятно. Толкова вкусен...че чак усещам аромата му. А как си подредила ягодките отгоре...супер! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани :) Явно всички сме му фенове на това кексче :)
      Поздрави!

      Изтриване
  11. Танче, чудесно изпълнения на този кекс, красота. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Супер, Танче, много се радвам, че ти харесва :)
      Поздрави!

      Изтриване
  12. Колко красива е тази торта, многоооо! Прекрасно изглежда! Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  13. Оуу,

    красиво и със сигурност също толкова вкусно! Браво, личи си че е вложена любов, на 100%!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Стамене! Много се радвам, че ти харесва кейка :)

      Изтриване