петък, 27 юни 2014 г.

Хляб с бекон и маслини


Необходими продукти:
100 мл.хладка вода
1 с.л. захар
2 пакета суха мая
3-4 с.л. брашно
1 и ½ ч.л. сол
200 гр. заквасена сметана
100 мл. кисело мляко
¼ ч.л. сода
100 мл. хладка вода
около 800 г. брашно
100 гр. обезкостени и нарязани маслини
100 гр. пушен бекон или шунка нарязани на малки парчета
Приготвяне:
Смесваме хладката вода с маята, захарта и 3-4 с.л. брашно.
Разбъркваме с тел.
Покриваме купата с кърпа и оставяме на топло, докато сместа изпълни купата, около 10-15 минути.
В подходяща тавичка изсипваме около 500 грама от брашното и прибавяме към него солта.
Смесваме заквасената сметана, киселото мляко, водата и содата. Разбъркваме ги с помощта на тел, докато станат на гладък гъстичък айран.
Правим по средата на брашното кладенче и изсипваме в него редувайки от двете смеси, маята и айрана. Постепенно смесваме всичко с вилица, докато се изчерпат количествата и започне да се оформя тесто.
Преместваме тестото върху добре набрашнена повърхност и го доомесваме, като добавяме и останалото брашно, докато стане гладко и спре да лепне по ръцете ни. Накрая на месенето, прибавяме нарязаните маслини и бекона на няколко пъти. Омесваме, докато се разпределят равномерно в тестото.
Поставяме готовото тесто в голяма купа, предварително намазана с зехтин. Намазваме с мазнината и повърхността му. Покриваме го със свежо фолио и го оставяме да втаса, докато удвои обема си, около 1 час.
Когато тестото е добре втасало, го разделяме на две части с подходяща големина за съдовете в които ще печем хляба. Разстиламе с помощта на пръстите си мекото тесто в правоъгълна форма. Намазваме го със зехтин и го завиваме на руло. Така оформено го поставяме в тавичка предварително намазана със зехтин.
Оставяме тестото отново да втасва още 35-40 минути на топло.
Първоначално поставяме хляба във фурната на 200˚С за 10 минути, след това намаляваме степента на 180˚С и печем до готовност, още около 25-30 минути или докато се получи този характерен златист и апетитен загар на коричката.
Хляба е много е вкусен за закуска още топъл-топъл, намазан с масло и гарниран според вкуса ви.
Аз обожавам да си намазвам от него филийка с мед. Обичам комбинацията на сладко и солено, а аромата на хляба от пушения бекон, особено когато е още топъл е невероятен и според мен много си подхожда със сладкия мед.
Хляба става много пухкав и вкусен и остава такъв за дни напред, ако се съхранява по подходящ начин в добре затворена кутия или найлонов плик.
От него приготвих и тези невероятно кусни брускети с дип от домашно козе сирене, авокадо, домашна рикота и мащерка. Брускетите преди запичане са намазани със зехтин и чесън.
 
 Вкусна комбинация, опитайте J

7 коментара:

  1. Със сигурност е вкусна комбинацията, Танче! :) Пък и щом е домашно хлебчето, няма как да е иначе! Много апетитни снимки и рецепта!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Светле :) Хлебчето, наистина беше много вкусно и пухкаво и доста бързо изчезна :)
    Хубав уикенд ти желая!

    ОтговорИзтриване
  3. Леле, изумителен е, Танче! И разкошни снимки!

    Слънчев уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ина, много мило, благодаря ти :)
    Усмихнати почивни дни и на теб :)

    ОтговорИзтриване
  5. Превъзходно печиво,атрактивни снимки и много вкусен дип,Танче!Няма нищо по-вкусно от пресен,топъл и уханен домашен хляб!Щастливи юлски дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря, момичета :)
    Обожавам аромата на домашно приготвен хляб и не пропускам удобен случай, за да приготвям различни варианти!
    Дано лятото да бъде изпълнено с много положителни емоции за всички ни :)

    ОтговорИзтриване