За
печените череши:
450 г. череши
450 г. череши
3 супени лъжици мед или кленов сироп
1/2 чаена лъжичка оцет балкамико
1/2 чаена лъжичка оцет балкамико
За сладоледения яйчен крем:
1 чаша или 250 мл. пълномаслено мляко
½ чаша или 80 г. захар
5 големи яйчни жълтъка
½ ч.л.
лимонов сок
1 с.л. пресен сок от череши
1 и 3/4 чаши или 430 мл. сметана
семената от половин шушулка ванилия
1 и 3/4 чаши или 430 мл. сметана
семената от половин шушулка ванилия
Загрейте фурната на 190˚С.
Измийте черешите, извадете костилките и ги нарежете на четвъртинки. В подходяща тавичка, такава, че да могат да се поберат всички череши на един ред и с високи страни, поставете плодовете смесени с меда и балсамовия оцет.
Разстелете плодовете на дъното на тавата и печете на по–горен ред във фурната, като разбърквате веднъж или два пъти по време на печене, докато черешите са добре сварени и сока, който са пуснали е значително сгъстен, около 30 до 40 минути. Извадете от фурната и ги преместете в купа. След като изстинат, с помощта на ножица нарежете изпечените и омекнали плодове на по-малки парчета, директно в купата.
Докато млякото се затопля, направете ледена баня, като поставите една подходяща купа в по-голяма запълнена с лед и вода.
В отделна купа, разбийте жълтъците. Постепенно налейте малко от топлото мляко в тях, за да се темперират и след това ги върнете, като разбърквате непрекъснато към млякото, което се вари на слаб котлон.
За да завършите сладоледа, смесете печени череши със сладоледения яйчен крем, а след това изсипете сместа в машина за сладолед в съответствие с инструкциите на производителя.
Adapted by David Lebovitz
Представям си аромата му!
ОтговорИзтриванеЧудесна идея, Таня :)
Наистина е прекрасен, Дани :)
ОтговорИзтриванеГорещо го препоръчвам!
Поздрави и приятна неделна вечер!
Танче, защо ме изкушаваш сега с тези страхотни снимки и свежа идея? Още не съм правила сладолед тази година, но то и лятото ни е едно... Дано се оправи времето и нека спре този ужасен дъжд. :(
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Дано да спре този ужасен дъжд!
ОтговорИзтриванеАз до сега не съм имала машина за сладолед и искам да изпробвам всички възможни варианти, ако е възможно, "но това естествено няма как да се случи", та мисълта ми е нямам търпение :)
Поздрави, Светле!
Страхотно лятно предложение, интересна хрумка на съчетание и рецепта и вкусен резултат:) Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, улавям се, че всичко ми е черешово! Докато не свършат няма да мирясам, толкова ги обичам, че не мога да им се наситя :)
ИзтриванеУсмивки!
Фантастичен! Подсещаш ме да вадя вече машината :)
ОтговорИзтриванеХайде Радост, време му е вече на сладоледчето :) Ще се радвам да виждам различни нови варианти и да черпя идеи!
ИзтриванеПоздрави!
Ооо,Танче,още от първата снимка чашката ме хипнотизира и ми се прииска да прокарам пръст по сладоледа ,останал по ръба й ,мноооого вкусно и лятно!Пожелавам ти слънчев и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеРоси, по-образно и вкусно описание не мога да си представя, и на мен ми се прииска :)
ИзтриванеБлагодаря ти, нека и твоя ден да бъде прекрасен :)
Много интересна рецепта и задължително ще я пробвам. Много ми харесва блога ви!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Любомира и добре дошла в моето кътче :) Радвам се, че ти харесва бога ми и се надявам да откриеш още интересни рецепти близки до твоя вкус!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Изглежда и обещава да е много вкусно това чудо, Таня!!! Точно по мой вкус :)
ОтговорИзтриванеХубав ден ти желая!!!
Много ме запали, харесва ми идеята, нямам машина за сладолед, но съм правила и без нея се получава, Приказни снимки, грабнаха ме веднага! Поздрави от мен!
ОтговорИзтриванеМина, Поли, благодаря ви, момичета :)
ОтговорИзтриванеТози начин с печенето на черешите е подходящ за всички останали плодове, а вкусът е невероятен и много различен! Това според мен прави сладоледа изключително вкусен!
Аз съм правила и сладко печено във фурна и вкусът е страхотен, не е като вареното на котлона.
Поздрави сърдечни!