1
чаена чаша киноа
1
прясна, млада тиквичка + 2 супени лъжици зехтин, сол и черен пипер за приготвянето и1 добре узряло авокадо
1 домат
2 супени лъжици каперси
6-8 маслини
½ чаена лъжица смлян, сушен риган
2-3 супени лъжици сок от лайм и кората му, може и повече
1 супена лъжица горчица с мек вкус
3-4 супени лъжици зехтин
магданоз
сол и черен пипер
Киноата се сварява в две чаши подсолена вода на слаб огън, докато водата се поеме напълно от зърната.
Тиквичката
се нарязва на колелца и се овкусява с малко сол, черен пипер и две супени
лъжици зехтин. Парчетата се изпичат на тефлонов тиган от двете страни, докато
станат златисто кафеникави.
Авокадото
се нарязва на кубчета, доматите също.
В
малка купичка се прави дресинг от сока на лайма, горчицата, зехтина, солта и
ригана.
Всички
продукти за салатата се смесват внимателно, поливат се с дресинга и се
овкусяват с още сол и черен пипер, ако е необходимо.
Всяка
порция се поръсва с прясно нарязан магданоз, зелени пера лук и каперси.
Много подхожда на салатата лека пикантност, може да се добави много ситно нарязана люта чушка по желание.
Това количество на продуктите е достатъчно за две големи порции салата.
Много подхожда на салатата лека пикантност, може да се добави много ситно нарязана люта чушка по желание.
Това количество на продуктите е достатъчно за две големи порции салата.
Обожавам
в летните дни храна от този род и често импровизирам по най-различни начини.
Тази
салата ми хареса, затова реших да я споделя с вас и да я запиша в тефтера, опитайте J
Много е хубава, Таня!
ОтговорИзтриванеАз обичам да я смесвам с червената киноа.
Поздрави :)
Дани, благодаря! Аз не съм ги смесвала, но ще опитам и по този начин.
ИзтриванеПоздрави :)
Таничка, аз по всяко време обожавам такива салатки. И как само си импровизирам... Смесвам си каквото намеря, добавям нещо засищащо и после хем ми е вкусно, хем ми е леко на душата/стомаха. Ама пустото сладко... Него толкова да го обичам, че понякога се успокоявам със следното - по-леко хапване, за да мога да си позволя десерт. Ето, твоята салата е отличен пример за чиста съвест. ;)
ОтговорИзтриванеМного сърдечни поздрави и хубав ден ти желая!
Много си приличаме в това отношение, Гери :) Аз цял живот си ходя с гузна съвест за това, че съм си похапнала от нещо сладичко или тестенко, а толкова обичам :( Добре, че обожавам плодовете и зеленчуците и компенсирам също като теб с разтоварващи дни главно на тях. Еххх, женски страсти :)
ИзтриванеПрегръдка от мен!
Определено много здравословна и цветна салата, Танче!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Радвам се, че ти харесва, Светле!
ИзтриванеПоздрави и усмихнато утре!
Киноата я открих едва преди 2-3 месеца. Е, любов от първа хапка! Засега я хапвах само в една салатка, която си измислих - много подобна на твоята, чак се ококорих. Ще пробвам с тиквички и маслинки, благодаря за идеята, Таничка! Страхотни снимки!
ОтговорИзтриванеПомисли, че е твоята салатка, аааа :))) При мен общо взето два пъти еднакъв вариант няма, както казва Гери, с каквото има импровизирам, но този вариант ще го повторя, защото много ми допадна!
ОтговорИзтриванеПравила съм и пудинг от киноа, също като млякото с ориз, но с добавени жълтъци и запечен във формички за крем карамел във фурна, мнооого вкусно :) Ще го направя пак!
Поздрави, Зорничка :)
О, не е истина просто как ми въздейства тази салата! Не съм пощелива по принцип, а пък киноата не ме изкушавала досега, хапвала съм я, приготвяла съм я, но не ми е чак толкова любима, обаче сега, това е като любов от пръв поглед. Заради снимките ли, заради вкусната салата ли, незнам кое ми подейства така, но определено рецептата е страхотна. Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, ти си толкова великолепен кулинар, че тези думи от твоята уста, са като мед за душата ми :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
Сърдечни поздрави!
Танче,
ОтговорИзтриванеобичам сурова киноа, но варената не толкова.Странен вкус има.Но пък така съчетана ще е чудесна.Правя подобни комбинации.Прекрасна салатка !
Поздрави, бъдете здрави !