четвъртък, 31 юли 2014 г.

Малиново брауни с малиново трюфелова глазура

Най-вкусното брауни!



Необходими продукти:
170 грама черен шоколад за готвене
110 грама масло или ½ чаена чаша

2 яйца
1 чаена чаша захар

1 чаена лъжица ванилия
1 чаша брашно

¼ чаена лъжица сода за хляб
¼ чаена лъжица бакпулвер

¼ чаена лъжица сол
1 чаена чаша пресни малини

За трюфеловата глазура:
170 грама хубав черен шоколад

¾ чаена чаша течна сметана или 200 грама
2 супени лъжици конфитюр от малини без семки

За декорация:
2 -3 супени лъжици конфитюр от малини
пресни малини

Подготвяме квадратна форма за печене с размери 28 на 28 сантиметра, като я покриваме с пергаментова хартия, така че и стените и да бъдат облечени , за да не полепне браунито. Намазваме леко с олио или друга мазнина повърхността на хартията и оставяме на страна.
В малка купа смесваме маслото и начупения на блокчета шоколад.
Поставяме купата в друг съд на водна баня на котлона и разбъркваме, докато шоколада и маслото се стопят като разбъркваме непрекъснато до хомогенна смес.
Оставяме на страна да се охлади .
Включваме фурната да загрява на 180С
В това време разбъркваме в друга купа яйцата със захарта, с помощта на домакинска тел, докато захарта почти се стопи. Прибавяме ванилията.

При разбитите със захарта яйца прибавяме шоколадовата смес и разбъркваме много добре.
В друга купа смесваме заедно брашното, содата ,бакпулвера и солта.
Прибавяме сухите съставки към яйчно-шоколадовата смес и разбъркваме внимателно с помощта на силиконова шпатула,  само докато всичко се комбинира добре,  без да прекаляваме.
Изсипваме готовото тесто в подготвената форма. Изравняваме повърхността. Подреждаме отгоре малините, като леко ги притискаме в тестото и с помощта на клечка за зъби покриваме леко с малка част от тестото всяка малинка.
Поставяме браунито в предварително загрятата фурна и печем около  25-30 минути.
През това време приготвяме трюфеловата глазура, като затопляме сметаната до точката на кипене, махаме от огъня и прибавяме шоколада начупен на малки парчета. Разбъркваме до хомогенна, гладка и лъскава консистенция и прибавяме малиновия конфитюр. Разбъркваме отново. Оставяме настрана да се охлади напълно.
Изваждаме браунито от фурната и го охлаждаме върху решетка напълно без да го отстраняваме от формата за печене.
След като е охладено браунито, нанасяме отгоре трюфеловата глазура, заглаждаме и прибираме в хладилника за да стегне добре, за 2-3 часа минимум.
Изваждаме от хладилника, декорираме с малинов конфитюр и пресни малини и нарязваме на 12 квадратни парчета, може и повече, ако ви се струват големи.
По принцип не правя често брауни, защото е доста калоричен десерт, предпочитам да има повече хора, за да може да свърши на момента и да не мисля постоянно за него, поглеждайки всеки път към мястото в което го съхранявам :)
Преди няколко дни имах гости и малините, които грижливо съхранявах в хладилника трябваше да бъдат употребени по-възможно най-подходящия начин, ето така се роди този шоколадов разкош.
След като сложих в устата си първата хапка от това брауни, възкликнах въодушевено - Сътворила съм шедьовър J Всички ми се засмяха, а аз бях напълно сериозна, но когато го опитаха и тези невярващи и мислещи ме за прекалено нескромна в оценката си…, настъпи тишина за един доста дълъг, неестествено дълъг период от време. И тогава настъпи моят миг, мигът на тяхното одобрение, сипеха се възбудени и цветущи комплименти по отношение на това съвършенство в чиниите им, а аз стоях гордо и мълчаливо J
Опитайте, няма да съжалявате, ще се съгласите с мен, че това брауни е истински шедьовър!

25 коментара:

  1. То е не най-хубавото, то си е направо невероятно! Прекрасни снимки и великолепни снимки! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Поли :) Знам, че ти си истински фен на шоколадавите изкушения и правиш невероятни бижута!
      Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  2. Таничка, как ги правиш тези снимки!!!!!!! Уникални!!!!!!!!!
    А браунита звучи много добре! Комплименти и от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наталия, много се радвам, че ти харесва малиновото ми брауни :)
      Желая ти успешен ден и много усмивки!

      Изтриване
  3. Таничка, ако можех, бих ти стиснала ръката! Прекрасно е, не две, десет мнения няма! Голям си подстрекател, да знаеш. Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Можеш, миличка, когато поискаш можеш и аз с удоволствие бих ти стиснала ръката :)
      Сигурна съм, че ако запретнеш ръкави, ще направиш някой разкош по който да се облизваме пред мониторите, така че хайде :)
      Усмихнат ден, Гери!

      Изтриване
  4. Обожавам брауни!
    А твоето е повече от чудесно!
    Поздрави, Таничка!

    ОтговорИзтриване
  5. Ммммммм,.........!Мога само да мъркам....:)))))

    ОтговорИзтриване
  6. Уаааааааау! Нещо думите ми изневеряват, след като видях първо снимките, а след това прочетох рецептата. Страхотно! Ще пробвам това изкушение, че вкъщи една мъничка любителка на шоколада и малините ще става на шест годинки съвсем скоро и точно се чудех за рецепта в такава комбинация.
    Благодаря, Таня!
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лети, искрено се радвам, че браунито ти харесва :) А малката принцеса заслужава най-доброто, чудесно е, че има такъв изискан вкус от малка, със сигурност ще стане истинска ценителка :)
      Желая ти усмихнат уйкенд, Лети!

      Изтриване
  7. Много ефектно изглежда твоето брауни, Таня. А сигурно е и много вкусно. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  8. Таня, голям майстор си! Както винаги невероятен, изкусителен десет и уникално, стилно представяне! Поздравления и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Радост, искрено ти благодаря за милите комплименти :)
    Желая ти спокоен почивен ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Аз не съм от най-големите фенове на шоколада, но не мога да устоя на тази гледка и на греховната комбинация от шоколад и малини! Зашеметяващ сладкиш, Таня! Приеми моите комплименти!

    ОтговорИзтриване
  11. Поднасям моите сърдечни благодарности за твоите комплименти, Нели, за мен те означават много :)
    Прегръдка и пожелания за много усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Очите ми останаха в този сладкиш, Таня - шоколад, малини, мммммм! Чудесен е!
    Поздрави и от мен!

    ОтговорИзтриване
  13. Много се радвам, че ти харесва, Кремена :) Браунито е лесно за приготвяне и изключително вкусно наистина, опитай :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Абе Таня,идва ли ти на ума,че през работно време няма как да си го направя,а до довечера може и да ми се "подуе " нещо.Аз нямам проблем с калориите(49кг),само с лакомията.Обещавам,че направя ли го и трохичка няма да споделя с друг...Благодаря за рецептата..

    ОтговорИзтриване
  15. Абе Таня,идва ли ти на ума,че през работно време няма как да си го направя,а до довечера може и да ми се "подуе " нещо.Аз нямам проблем с калориите(49кг),само с лакомията.Обещавам,че направя ли го и трохичка няма да споделя с друг...Благодаря за рецептата..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти харесва, Габи :) Обещавам ти, че ако го приготвиш, ще се влюбиш във вкуса на това шоколадово-малиново изкушение!
      Ще очаквам да пишеш, ако решиш да го направиш!
      Поздрави!

      Изтриване
  16. Здравейте, Таня! :) Поздравления за вкусните рецепти и красивите снимки! :) Днес направих това прекрасно брауни, на всички вкъщи много се хареса, невероятно блаженство! Благодаря! Хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ти благодаря, Мариана, че опита моето малиново брауни :) Много се радвам, че ви е харесало и че сподели това с мен!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване