сряда, 18 юни 2014 г.

Обърнат кейк с череши и хрупкави трохи




Не знам дали е добра идея да ви показвам този сладкиш, който беше нарязан преди да успея да го снимам цял. Е, успях поне тези не много сполучливи снимки да му направя в една мрачна вечер, ( каквито са повечето напоследък ) във вече отрязан вид. Толкова са лакоми някой хора около мен, че докато се обърна и стана тя каквато стана :(
Само че е толкова вкусен, че не можах да се сдържа да не го покажа и в този вид, просто не знам кога ще го приготвя отново, може би тогава ще сменя снимките, но вие го вижте така за сега.
Необходими продукти за трохите:

3/4 чаша смлени, сурови орехови ядки


1/4 чаша брашно

1/2 чаша фини овесени ядки

1/2 чаша кафява захар

1/4 чаена лъжичка морска сол

1/4 чаша масло, охладено и нарязано на кубчета
 
За да приготвите трохите, смесете всички сухи съставки много добре и към тях добавете нарязаното на малки парчета студено масло. Втривайте с помощта на върха на пръстите си маслото в брашнената смес, докато получите средни по големина трохи. Поставете фолио за свежо съхранение върху купата с трохите и ги приберете в хладилника, докато приготвите и останалата част от кейка.
 





Необходими продукти за кейка:
1/4 чаша масло на стайна температура
1/4 чаша тъмно кафява захар
2 супени лъжици балсамов оцет
За тестото:


450-500 грама череши без костилките

1½ чаши брашно

½ чаша масло
2 чаени лъжички бакпулвер
1/4 чаена лъжичка сол
1 чаена чаша захар
2 големи яйца, разделени жълтъци от белтъци
3/4 чаена лъжичка екстракт от ванилия ( аз съм си направила домашен, но ако нямате, можете да го замените с ванилова захар )
1/2 чаша пълномаслено прясно мляко
1/4 чаена лъжичка лимонтозу
Смесете 1/4 чаша масло с кафявата захар и оцета във форма с размери 28-30 см. в диаметър и дълбочина 5-6 см. Разбърквайте продуктите на умерен огън,  докато маслото се стопи и захарта се разтвори, около 2 минути. Увеличете степента на топлината и добавете черешите, оставете всичко да заври. Отстранете от огъня.
Изсипете брашното, бакпулвера и солта в средно голяма купа, разбъркайте с вилица, за да се смесят добре.
С помощта на миксер, разбъркайте 1/2 чаша масло в голяма купа. Добавете захарта, отново бъркайте, докато сместа избледнее и стане пухкава, за около 3 минути. Добавете яйчните жълтъци и ванилията. Започнете да прибавяте по малко от брашнената смес и редувайте с прясното мляко, като след всяко добавяне се разбърква само, докато се смесят съставките без да се прекалява, завършете с добавяне на брашно. С чисти и сухи бъркалки на миксера, разбъркайте белтъците в друга купа, докато станат  пухкави. Добавете лимонтозуто и бъркайте, докато белтъците станат  твърди, но не и сухи. Използвайте силиконова шпатула, за да прибавите пухкавите белтъци към тестото, като започнете първоначално с малка част от тях и след това добавите останалите белтъци на още два пъти. Разпределете равномерно тестото върху черешите, с помощта на палетен нож или силиконова шпатула. Отгоре разпределете трохите за хрупкавия топинг, който ще бъде основата на кейка.

Печете кейка в предварително загрята фурна на 180С до златисто кафяво и направете теста с дървения шиш поставен в центъра на кейка, трябва да излезе чист, това се случва за около 45 минути.
Охладете кейка в тавичката върху решетка за около 10-15 минути, преди да го обърнете в чиния за сервиране. За да го обърнете безпроблемно, използвайте нож, с който минете по стените на формата. Ножът преди това, трябва да е натопен в гореща вода и подсушен. Обърнете кейка върху подходяща чиния, така че горната част с хрупкавите трохи да стане основата на сладкиша.


 
  Обичам да приготвям сладкиши, много обичам, а обърнатите кейкове от този вид са моята най-голяма любов, но този ми е един от любимите, получава се божествено вкусен, за моя вкус той е перфектния.

 

24 коментара:

  1. Уау-уау-уау! Прекрасно предложение отново, Таня!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, много се радвам, че ти харесва :)
      Желая ти усмихнато утре :)

      Изтриване
  2. Много добра идея е, Танче! ОХ.. прекрасен е! Ако го беше показала ден по-рано щях да приготвя именно него, но се надявам да има череши още малко, за да го приготвя!
    Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този сладкиш го приготвям задължително в сезона на черешите. Този път разликата е в хрупкавата основа, която го прави с още по-богат вкус.
      Светле, мисля, че ще имаш време да го приготвиш, на пазара има добри черешки все още :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. Запечените череши така са си пуснали сока върху сладкиша, че го правят неустоим!
    Страхотна идея за хрупкавата коричка, поздравления, Таня!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ти, Пепи :) Радвам се, че ти харесва идеята за хрупкавия топинг!

    ОтговорИзтриване
  5. Сочен, с хрупкава коричка!
    Чудесен е, Таня!

    ОтговорИзтриване
  6. Ех, как ни изкушаваш отново, Таня! Това определено трябва да се опита. Поздравления и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесен десерт си сътворила,Таня!Поздравления:)!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви за милите думи, момечита :) Сладкишчето определено си заслужава, много е вкусно!
    Желая ви усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Танче,изобщо не е добра идея,че го показа! :)
    Защото това е топ-любимеца от най-любимите десерти в нашата къща и само мога да благославям,че моята половинка сега не ти вижда снимките,че иначе да го е поискал на мига.
    Винаги съм казвала,че може сто и двеста десерта да направя,ако го попитам кой иска-този карамеления е неизменния му отговор.
    Невероятно сочен и вкусен си го приготвила,а и този топинг отдолу ми е интересен,някой път ще го тествам и аз!
    Снимките са достатъчно въздействащи и наистина е трудно да опазиш за снимки в цялост това разкошество!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, значи с половинката ти сме на едно мнение, това е СЛАДКИША :)
      Много ти благодаря за хубавите думи!
      Просто ви подсказах, ако не сте приготвяли наскоро обърнат сладкиш, сега е момента, и нека бъде черешов, подсладете трапезата си :)
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  10. Много изкушаващ вид,но на снимките изглежда,че черешите са сложени след изпичането на сладкиша,така ли е?

    ОтговорИзтриване
  11. За да направя сладкиша използвах доста череши, които при печенето се превръщат в сладко. На дъното на тавичката се образува карамелен сос, които на места е по-твърд и по него бяха залепнали череши, защото се позабавих с обръщането на сладкиша в чинията за сервиране. Тези череши съм прибавила отгоре тук-там.

    ОтговорИзтриване
  12. Прекрасна идея . Браво на вас.

    ОтговорИзтриване
  13. Танче, не мога да не опитам този разкош! И как пък си се чудила изобщо дали да го снимаш!!! Ами той е една фантазия! И още повече, че е отрязан, че да се види цялата му прелест! Браво на теб, наистина ти се покланям!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йоли, ласкаеш ме :) Искрено се радвам на твоите положителни коментари и уважителното ти отношение!
      Благодаря!

      Изтриване
  14. Какви снимки, какво говориш, Таничка?! При вида на първата още залепнах за екрана, толкова вкусен, толкова неустоим е този сладкиш... Великолепен е! Прекрасен ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  15. Щом е с череши е любим, нямам претенции, какъвто и да е ! Прекрасен е! Таничка, прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  16. Кате, Поли, благодаря ви момичета :) Мисля, че всички сме на мнение за плодовите десертчета - те са първенците, особено ако плодовете са в сезона си! Те са някак по-свежи, ароматни и с наситени, леки вкусове, или просто казано, разкошни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  17. Прекрасен десерт, изкусителен, направо греховен. Как ще се борим с килограмите с публикации и гледки като тази?! Приеми моите комплименти и сърдечни поздрави, Таня!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Нели!
      Аз мисля, че от всичко по малко в разумни граници е необходимо човек да угажда на себе си. Та нали в това се крие цветът на живота, в малките удоволствия които си доставяме, в ежедневните и добронамерени жестове, които правим един към друг ние хората :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  18. Здравейте.Бихте ли ми казали какво е точното количество масло,необходимо за черешите - 1/4 или 3/4 чаша .Благодаря Ви предварително.

    ОтговорИзтриване
  19. Здравейте!
    Маслото за карамела, към който се добавят черешите е 1/4.

    ОтговорИзтриване