Необходими продукти:
1 ч.ч. брашно
1 и 1/2 с.л. ванилова захар1 ч.л. бакпулвер
½ ч.л. канела на прах
1 щипка смляно индийско орехче
1 щипка сол
1 чаша айран
1 голямо яйце
3 с.л. масло
1 голям, добре узрял банан
За гарниране:
кленов сироп
2-3 с.л. неосолен, печен и натрошен шамфъстък1 нарязан на шайби банан
В голяма купа, с помощта на вилица
размесете добре сухите съставки - брашното, солта, бакпулвера, захарта,
канелата и индийското орехче.
В друга купа, с помощта на телена бъркалка
разбъркайте много добре - айрана, яйцето, разтопеното масло и смачкания с
вилица на каша банан.
Можете да съхранявате в хладилника
течните съставки, докато сте готови да започнете приготвянето им. ( За да станат пухкави палачинките, дръжте
сухата и течната смес разделени, докато започнете
да ги приготвяте).
Нагрейте голям тиган на средна
температура. ( Знаете
ли как познавам, че тигана е готов? Когато пръсна капки вода на повърхността му,
водните капки се търкулват за миг и се изпаряват).
Направете кладенче в центъра на брашното
и изсипете течната смес в него. Използвайте вилица, за да разбъркате тестото,
само докато двете смеси се съединят, но не гладко, а грубо, дори да има малки
бучици не се притеснявайте, това е начина да получите пухкави палачинки.
Намажете със силиконова четка повърхността
на тигана ( най-добре,
такъв с незалепващо покритие ) с
разтопено масло. Изсипвайте за една палачинка по ¼ чаша от тестото върху
нагрятата повърхност.
Когато забележите, че краищата на
палачинката започват да изсъхват и по повърхността се появят малки мехурчета,
обърнете. Това отнема около 2 минути. След това пържете за още една до 2 минути
и от другата страна, докато леко покафенеят и по средата са добре изпечени.
Ако не сервирате палачинките веднага,
можете да ги запазите топли във фурна нагрята до 90˚С за 30 минути.
При сервиране гарнирайте със смлените
ядки, нарязания банан и кленов сироп.
Ах, Таничка, бива ли такива снимки на закуска?! Буквално залепнах за екрана:))) Страхотни палачинки, страхотни! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, това със залепването за екрана, ти умееш да го предизвикваш най-добре, аз мога само да ти дишам праха, миличка :)))))
ИзтриванеПрегръдки!
Ммм,вълшебство във всяка хапка и безмилостни кадри,Танче!Хубава сряда!
ОтговорИзтриванеПалачинките са любима закуска в нашия дом, а и не само предполагам! Възползвам се максимално от тази пристрастеност на семейството ми към тях и непрекъснато експериментирам :)
ИзтриванеБлагодаря ти, Роси :)
Лека и спокойна вечер!
Привет Таня!
ОтговорИзтриванеТази сутрин попаднах в красивото ти блогче и съм убедена че ще надничам честичко вече :)
Палачинки с набухвател не съм правила все още, но след прекрасните кадри които видях, мисля че ще пробвам съвсем скоро :)
Слънчев поздрав и прекрасно Лято!
Дани, много се радвам, че си надникнала в моето местенце, за да мога и аз да те открия :) Със сигурност много съм изпуснала, че не съм следвала твоят прекрасен и уютен блог до сега, но ще наваксам!
ИзтриванеВ моят дом палачинките са на голяма почит и опитвам всевъзможни варианти.
Усмивки за теб :)