150 г.
задушен спанак
300 г. прясна извара
150 г. прясно сирене котидж300 г. прясна извара
1 яйце
170 г. настърган кашкавал
300 г. червен боб от консерва добре оцеден
250 мл. доматена салца ( аз използвах гъста домашна лютеница )
200 г. сладка царевица от консерва или прясна
3 с.л. ситно нарязан пресен кориандър
2 скилидки чесън ситно нарязани
сол и черен пипер на вкус
8 тортили малък размер
1 голям домат, нарязан на шайби
Начин на приготвяне:
Предварително измийте и задушете спанака. Оставете го изстине и оцедете водата от него много добре. Нарежете на дребно.
Размесете изварата, докато стане гладка и прибавете сиренето котидж. Добавете яйцето, 50 грама от настъргания кашкавал, черния пипер и сол на вкус, разбъркайте добре. Накрая добавете спанака и нарязания на много ситно чесън.
В друга купа, намачкайте леко боба с вилица и го смесете с доматената салца, царевицата и 2 супени лъжици от магданоза.
Сглобяване на тортата:
Поставете една пшеничена тортиля върху тавичка, постлана с хартия за печене. Гарнирайте с три супени лъжици от сместа с извара, покрийте със следващата тортиля и върху нея поставете същото количество от другата плънка и поръсете с една щипка настърган кашкавал. Върху всеки слой със салца плънка, поръсвайте по малко от кашкавала. Повторете, докато се изчерпат тортилите и плънките. Най-отгоре на тортата, подредете кръгчетата от домата и поръсете с останалия настърган кашкавал.
Сервирайте леко топла.
Чудесно!....Записвам си идеята и тези дни ще споделя:)))Прекрасна неделя,Танче!
ОтговорИзтриванеМиленка, ще се радвам да покажеш резултата :)
ИзтриванеХубава неделна вечер ти желая!
Направо бих си го хапнала като основно! Прекрасна солена торта, Таничка, голяма красота е! А за вкуса... Не се съмнявам колко е богат. :)
ОтговорИзтриванеУсмивки!
Гери, и аз така направих, хапнах от тортата за основно хранене, но за останалите беше предястие и това му беше предназначението в случая, та затова така съм го характеризирала :)
ИзтриванеПоздрави!
Таня, много богато и вкусно предложение!
ОтговорИзтриванеИ толкова апетитни снимки :)
Хубава неделя от мен!
Благодаря ти, Дани :) Много се радвам, че ти харесва!
ИзтриванеЖелая ти спокойна вечер!
Изглежда много вкусно, идейката е страхотна и може да се импровизира с плънката, само трябва да си набавя тортили :) Поздрави :)
ОтговорИзтриванеВиолета, радвам се че ти идват идеи за импровизации на рецептата :)
ИзтриванеТова всъщност е идеята, да влагаме по нещо от себе си във всяка рецепта, защото ние не откриваме нови неща в кулинарията, вече всичко е открито, просто всеки със своята фантазия, добавя по нещо от себе си и така рецептите се променят, обогатяват и разнообразяват :)
Поздрави!
Някалко пъти се върнах да видя нарязаното парче , направо ме засърбяха ръцете да грабна вилицата! Прекрасно предложение!
ОтговорИзтриванеОле, Таничка, какво направи ти?! Просто този разрез е удивителен! Страхотна рецепта. Прекрасна нова седмица от мен!
ОтговорИзтриванеКате, ласкаеш ме :)
ИзтриванеСтарая се и се радвам искрено, че ви харесват моите предложения!
Желая ти успешна нова седмица!
Наталия, така ме зарадва :) Значи наистина изглежда толкова апетитно?!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Колко богата и красива е тази торта! Как ще й се зарадват вкъщи, наистина е атрактивно предястие. Много ми харесва!
ОтговорИзтриванеХубав и спокоен понеделник от мен! :)
Приятно ми е, че ти харесва, Марийче :) Опитай когато имаш повод или настроение за нещо такова, ще зарадваш домашните със сигурност!
ОтговорИзтриванеУсмихната седмица!
Танче,тази пъстра многоетажност ми все ума!Представям си всяка хапка каква експлозия от вкусове предизвиква!Прегръдка и хубав ден!
ОтговорИзтриванеРоси, благодаря ти :) Прекрасно си се изразила, стана ми много драго!
ИзтриванеХубава вечер и на теб :)
Много апетитно изглежда, Таня, сигурна съм, че и на вкус е като на вид :) Страхотни снимки правиш, поздравления!
ОтговорИзтриванеПепи, много се радвам, че си надникнала тук в моето местенце :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!