Необходими продукти:
1/3 чаша амарант ( Аз го накисвам едно денонощие преди да го сваря, по този начин приготвянето се улеснява
значително. Амаранта се вари в
съотношение 1 част към 2 части вода. )
350 г. спанак ( трябва да бъде задушен и течността от него да е максимално изпарена, това количество се получава от около 700 г. суров спанак )
2 с.л. зехтин помаче
½ връзка магданоз
2 стръка чесън
2 стръка зелен лук
от 5-6 стръкчета мащерка
листенцата
1 настърган на едрото ренде морков
1 голям, сварен и намачкан с вилица
картоф
1 яйце
200 г. твърдо сирене (
предварително оцедено от водата в него, ако е било в саламура )
1/3 чаша брашно
сол и черен пипер
олио за пържене
брашно за овалване
В удобен за целта тиган с
незалепващо покритие изсипваме зехтина и прибавяме лукът, чесъна, настъргания морков и
магданоза. Задушаваме на средно слаб огън за 10 минути. Следва добавянето на задушения
спанак, мащерката и предварително сварения и намачкан картоф. Разбъркваме за
кратко 2-3 минути, само докато всички продукти и аромати се смесят добре и махаме
от котлона. Оставяме сместа да се охлади за 10-15 минути.
Към задушените зеленчуците,
добавяме предварително сварения и оцеден, до колкото е възможно амарант,
сиренето, яйцето и накрая брашното. Подправяме сместа за кюфтенцата със сол
и черен пипер.
Включваме котлона да загрява на
средно висока степен ( при мен от 9 степени на 7-ма ). В подходящ тиган наливаме около ½
см. олио. Когато мазнината е добре нагрята, взимаме от сместа за кюфтенцата с
помощта на супена лъжица, внимателно овалваме в брашно, като си помагаме с
набрашнени ръце, защото сместа е много мека и поставяме в тигана. Кюфтетата се
пържат и от двете страни, до приятно кафеникав цвят.
След като ги извадим от тигана ги
поставяме в чиния с постлана кухненска хартия върху нея, за да попие излишната
мазнина.
Много вкусно J
Обезателно ще е вкусно, ама супер са се получили и така хубаво си ги допълнила с пестото и млекцето. Браво, Танче, даже ти отмъквам едничко! :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и успешна седмица!
Да ти е сладко, миличка :)
ОтговорИзтриванеЖелая ти приятна и релаксираща вечер!
Много хубави са станали, Таня!
ОтговорИзтриванеАз не съм правила нищо с амарант :(
Поздрави!
Никога не е късно да опиташ, Дани :) това не е повод да се натъжаваш.
ОтговорИзтриванеИ аз не съм използвала още, мнооооого продукти, но всичко предстои :)
Успешен, утрешен ден ти желая!
izglejdat mnogo apetitno, izvinqvaite no kakvo e amarant sigorno e vid zelen4yk no ne sam sre6tala do sega
ОтговорИзтриванеАмарантът е тревисто растение с красиви (обикновено червени) цветове. Дребните му семенца са интересен биогенен хранителен продукт. Амарантът е наследство от ацтеките, маите и инките. Още тогава зърнената култура е била известна и е консумирана под формата на каша или напитка. Днес е широко разпространена култура в Северна и Южна Америка, Азия и Африка.
ОтговорИзтриванеАмарантът е с високо съдържание на лесно смилаем белтък, магнезий, фосфор, желязо, хранителни влакнини. Източник е на витамин В3, мед, цинк, калций, калий и със съвсем ниско съдържание на натрий. В 100 g продукт се съдържат 374 kcal. Амарантът е с високо съдържание на лизин и протеини. Не съдържа глутен, което го прави подходящ за хора, страдащи от глутенова ентеропатия, хранителна алергия, стомашно-чревни заболявания, сърдечно-съдови заболявания, онкологични проблеми, за работещи при тежки условия и за всички привърженици на здравословния начин на живот.
Тази информация копирах от интернет.
На една от снимките се виждат дребните семенца, така изглежда :)
Прекрасен блог с много вкусни рецепти!
ОтговорИзтриванеХубави майски празници!
Благодаря ти Живка, радвам се, че си посетила моето местенце :)
ОтговорИзтриванеДано и твоите почивни дни да бъдат много приятни!