понеделник, 28 април 2014 г.

Pizza Rustica


Още преди време, когато видях тази рецепта в една книжка на един много харесван от мен италиански готвач-Antonio Carluccio, знаех че това ще бъде моя начин да употребя вкусно останалите великденски яйца. И речено-сторено J


Необходими продукти за тестото:
400 г. пълнозърнесто брашно
½ кубче прясна мая
100 мл. топла вода
2 разбити яйца
5 с.л. зехтин
1 с.л. захар
1 ч.л сол  
черен пипер

За плънката:
100 г. сирене скаморца, нарязано на кубчета
60 г. шунка, нарязана на кубчета
10 твърдо сварени яйца
70 г. сушена наденица (пикантна)
100 г. сирене пекорино, настъргано
4 разбити яйца
½ лъжица канела
черен пипер

Приготвяне:
За да направим тестото, смесваме двата вида брашно и към тях прибавяме една лъжица сол и черен пипер. По средата оформяме кладенче.

В малка купа сипваме топлата вода, заедно с маята и лъжица захар. Разбъркваме. Към маята прибавяме разбитите яйца и зехтина.

Течните съставки изсипваме по средата на брашното в кладенчето и омесваме средно меко, еластично тесто. Оставяме го да втаса за 40 минути.
През това време приготвяме плънката. Всички продукти за нея
предварително нарязани и приготвени, разбъркваме, в подходяща купа и към тях добавяме четирите разбити яйца (от разбитите яйцата се отделят 3 с.л., за намазване на пицата отгоре преди изпичане ). Сместа подправяме с черен пипер.
Тавичка с диаметър 27 см със свалящи се стени намазваме обилно с масло.
Печката включваме да загрява на 200С.

Взимаме от втасалото тесто и разточваме в кръг, така че тестото да покрие цялата повърхност на тавичката и 3-4 см от стените. Блата за долната част на пицата поставяме в съда и напасваме. Върху него изсипваме плънката. Останалото тесто разточваме в кръг с размера на формата и поставяме върху плънката. Ръба на горния блат се намазва леко с вода, с помощта на четка. Долният и горният блат съединяваме и оформяме с пръстите си. Правим няколко дупки, с помощта на остър нож по повърхността на затворената пица, за да може да излиза парата при печенето. Намазваме с отделените яйца. По желание може да поръсим със семена сусам, ким или маково семе.

Пицата печем на 200С за 30 минути, след това намаляваме топлината на 180С и допичаме за още 15 минути.

Тестото в тази пица е невероятно крехко, а плънката ароматна, богата и вкусна! Със сигурност може да се постигне хубав вкус и с различни от изброените продукти, но аз предпочетох да изпълня рецептата точно като в оригинала, и не съжалявам :)
Поредната италианска вкусотия, обожавам тази кухня, не знам колко пъти съм го споделяла, но не мога да спра да се възхищавам всеки път, след като опитам нещо ново от нея!

8 коментара:

  1. Голяма красота и наистина чудесна идея за яйцата от Великден! Поздравления и весел ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Много красиво печиво отново показваш, Таня! За жалост, за мен има прекалено много яйца, но ще стане супер и с друга плънка. Ще пробвам и този начин на оформяне, изглежда страхотно!

    ОтговорИзтриване
  3. Радост, Мария, благодаря за хубавите думи :)
    Мария, честно казано и на мен ми се сториха много яйцата, но като си помислих, че пицата е от 12 порции и се пада по едно яйце и малко за една порция се поуспокоих. Много си права, че с плънката може да се експериментира безкрайно и резултата може да бъде също много вкусен :)
    Поздрави, момичета!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, наистина! Не се бях замислила от тази гледна точка, просто като видях толкова много яйца в рецептата направо се поизплаших - толкова много холестерол на едно място! :) Носи права - една порция с хубава зелена салата към нея звучи повече от прекрасно!
      Слънчев вторник! :)

      Изтриване
  4. Таничка, чудесна пица!
    И прекрасна снимка, в разрез - подканяща и изкушаваща :)
    Бих добавила и нещо зеленичко за цвят!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Танче, златни ти ръце! Ама помислих, че твоята пица са снимали в книжката - едно към едно ти се е получла, браво, искрено те поздравявам! Представям си само колко богат вкус си постигнала, страхотия! :)
    Поздрави сърдечни!

    П.П. Вечерях отдавна, а пак огладнях покрай теб...

    ОтговорИзтриване
  6. Дани, и аз честно казано се изкушавах да променя продуктите за плънката, но от чисто уважение към автора на рецептата не го направих и честно казано любопитството да усетя този вкус надделя :)
    Благодаря, Дани!

    ОтговорИзтриване
  7. Да Гери, вкусът е невероятен, доста хора го опитаха и всички бяха очаровани :)
    Начина на оформяне, според мен зависи до голяма степен от формата, която ще бъде използвана и в случая нямах много голям избор, защото бях избрала тази със свалящ се ринг.
    Поздрави, Слънчево момиче :)

    ОтговорИзтриване