петък, 2 май 2014 г.

Ягодови мъфини за закуска


Необходими продукти:
1 лимон
½ чаша захар
1 чаша гъст айран
1/3  чаша слънчогледово олио
1 голямо яйце
1 чаена лъжичка ванилова захар
1 чаша пълнозърнесто брашно
1 чаша бяло пшенично брашно
2 чаени лъжички бакпулвер
½ чаена лъжичка сода за хляб
¼ чаена лъжичка сол
1½ чаши пресни ягоди, нарязани на четвъртини

Начин на приготвяне:
Фурната включваме на 190˚. Подготвяме 12 големи форми за мъфини, застиламе с хартиени подложки или намазваме с масло и поръсваме с брашно.
С помощта на белачка за зеленчуци премахваме кората на добре измития и подсушен лимон на дълги ивици. Прибавяме в блендер захарта и лимоновата кора. Смиламе, докато стане еднородна смес. Изсипваме в купа и към лимоновата захар прибавяме гъстия айран, в който предварително сме угасили содата. Разбъркваме и добавяме олиото, яйцето и ванилията. Всичко смесваме много добре.
 
В отделна купа размесваме добре двата вида брашно, солта и бакпулвера.
Към течните съставки добавяме брашното и сместа, разбъркваме внимателно, само докато се смесят всички съставки
( не се прекалява с разбъркването, за да са пухкави мъфините ). Накрая леко добавяме ягодите само с две-три разбърквания на тестото.
Разпределяме сместа във формите на ¾ от обема им.
Печем мъфините до златисто кафяв цвят, около 20 до 25 минути. Оставяме да изстинат във формите за 5 минути, след това ги пренасяме върху решетка.
 
Честно да си призная, аз ги предпочитам най-вече още топли, топли J
И защото това са специално предвидени за закуска мъфини, ( не са сладки, както повечето) препоръчвам да ги опитате намазани с масло и гарнирани със сладко от ягоди, е, в краен случай може и с течен шоколад Нутела, когато го направите ще разберете защо ;) Може да се поръсят и само с пудра захар, също ще бъдат разкошни :)

3 коментара:

  1. Чудесни са, Таничка! Даже бих пропуснала маслото и допълнитлното сладко, защото ми изглеждат преркасни и така. Ти си им сложила всичко необходимо, най-важното - любов и желание. :)
    Поздрав сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  2. Гери, толкова си права и така са много вкусни, но пък топли-топли с малко масълце и ароматно сладко, са още по разкошни :) Какво да кажа, много обичам сладичко :)
    Поздрави и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  3. Ех, ако можех само да си отмъкна няколко днес за закуска...........

    ОтговорИзтриване