Паеля е класическо испанско ястие с ориз, и най-често в класическия му вариант приготвено с морски дарове. Толкова е уютно, богато и успокояващо това ястие, нищо чудно, че е най-популярното в Испания!
- Дали си даваме сметка, че най-важната съставка за испанската паеля е оризът. Тайната на испанската паеля се крие в правилния му избор. За да приготвите автентичното ястие, използвайте оригиналния ориз Бомба. Зрънцата му абсорбират до 3 пъти бульона спрямо собствения си обем, разширявайки се по ширина като акордеон, образувайки малки "бомби". Известен като „перлата на испанската кухня“ ориз Бомба поема деликатно всички вкусове и аромати на съставките и превръща паелята в уникално кулинарно изживяване.
Вие опитахте ли този страхотен ориз Bomba на марката Krina? Задъжително го направете. Само вижте каква цветна паеля ви споделям днес, която приготвих точно с снего!
3 супени лъжици зехтин
2 стръка целина
1 голяма глава лук, нарязан на кубчета
6 скилидки чесън, ситно нарязан или пресован
1 зелена чушка нарязана
½ чаена лъжичка сол или на вкус
¼ чаена лъжичка черен пипер или на вкус
1 и ½ чаши ориз Бомба Крина
400 г нарязани на кубчета печени домати (1 консерва)
4 чаши зеленчуков бульон или пилешки бульон
1 чаша замразен грах
1 супена лъжица лют сос като Tabasco или Sriracha, по избор
2 чаени лъжици пушен червен пипер
1 чаена лъжичка шафран
14 -16 големи скариди, почистени от черупките
2 филета сьомга, нарязани на кубчета
За гарниране:
2 супени
лъжици пресен магданоз, нарязан
1 лимон,
нарязан
Приготвяне:
В голям
тиган за паеля, загрейте зехтина на котлона, на среден огън.
Добавете целината,
лука и чушките, овкусете с малко сол и гответе за 2 минути, докато зеленчуците
поомекна. Добавете чесъна и гответе още една минута.
Пригответе
ориза, като го измиете. Добавете го към зачервените зеленчуци и разбъркайте за
около минута. Прибавете доматите в тигана и разбъркайте добре. Оставете ориза
да се готви в доматения сос за около 5 минути, ще забележите, че ще започне да
покафенява отдолу, което търсите. Добавете бульона, граха, лютия сос, пушения
червен пипер, шафрана и овкусете със сол и черен пипер, ако е необходимо.
Разбъркайте всичко и покрийте с голям капак. Гответе около 15 минути или докато
по-голямата част от течността се абсорбира от ориза, без да се разбърква. За
това време, оризът няма да бъде сварен.
В това
време, запечатайте сьомгата в друг тиган в една супена лъжица зехтин от двете
стани, докато леко се зачерви. Оставете настрани готовата риба.
Подгответе
скаридите, като ги почистите. Намалете котлона, на който готвите паелята до средно-ниска
температура. Подредете скаридите и сьомгата върху ориза, покрийте отново с
капак и гответе още 10 минути или докато скаридите и рибата се сготвят.
Изключете
котлона и украсете с резенчета лимон и пресен магданоз.
Сервирайте
докато е топла, тогава е най-вкусна.
Насладете се на тази кулинарна еуфория!
Последвайте ме във инстаграм, там споделям редовно кулинарни рецепти и най-различни вдъхновяващи вкусотии и някои лесни трикове, които да ни направят ежедневието по-лесно и забавно 😉
Няма коментари:
Публикуване на коментар